ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ολέθρια λάθη των Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου

Τα ολέθρια λάθη των Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου

Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες τον πρώην πρωθυπουργό και τον πρώην «τσάρο» αναδεικνύει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ.

Τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναδεικνύει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ καθώς μια σειρά από μαρτυρίες εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους χειρισμούς τους και δείχνουν ότι έδρασαν καταλυτικά προκειμένου η Ελλάδα να οδηγηθεί στα δίχτυα του ΔΝΤ.

Ιδιαίτερα, η κατάθεση του προέδρου του ΟΔΔΗΧ Πέτρου Χριστοδούλου ερμηνεύεται ως η χαριστική βολή στο πολιτικό δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου καθώς ο έμπειρος οικονομολόγος επιβεβαιώνει όλα όσα κυκλοφορούσαν ως κοινή πεποίθηση αλλά ποτέ επισήμως δεν είχαν επιβεβαιωθεί.

Δηλαδή ότι οι δημόσιες δηλώσεις τόσο του πρώην πρωθυπουργού όσο και του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας αντί να κατευνάσουν τις διεθνείς αγορές είχαν ως αποτέλεσμα να γιγαντώνουν την ανησυχία τους για την Ελλάδα. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι το «καταστροφικό πολιτικό δίδυμο» ενεργούσε κάθε φορά που η χώρα έδειχνε ότι σταθεροποιείται και τα spreads «καλμάρωνται».

Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και την αποκάλυψη του newsbomb.gr που αναρτήθηκε την περασμένη Κυριακή και που αφορούσε σε στατιστική μελέτη του πρωην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Νίκου Λογοθέτη «Για το πεντάμηνο Οκτώβριος 2009-Φεβρουάριος 2010 η εξέλιξη των spreads των δεκαετών ομολόγων σε σχέση με δηλώσεις των κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου».

Πάντως, τα εως τώρα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το τελικό πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής θα περιλαμβάνει αναλυτικά τις βαριές πολιτικές ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου, δεν θα ζητά όμως τον περαιτέρω έλεγχό του καθώς δεν έχουν προκύψει ενδείξεις για τέλεση ποινικού αδικήματος.

Από την άλλη διαπιστώνεται μια στρατηγική από αρκετά μέλη της επιτροπής να προστατευθεί ο πρώην πρωθυπουργός. Μάλιστα, η υλοποίηση της συγκεκριμένης στρατηγικής διευκολύνεται από το γεγονός ότι η ΝΔ έχει επιλέξει να λείπει από την εξεταστική επιτροπή