ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πάζλ των κινήσεων Βενιζέλου

Το πάζλ των κινήσεων Βενιζέλου

Οι προτεραιότητες για το «νέο» ΠΑΣΟΚ, οι νέες προγραμματικές θέσεις, η προσωπική αντιπαράθεση με τον Αντώνη Σαμαρά και η παραίτηση από το υπουργείο Οικονομικών.

Προεκλογικές θα είναι οι κινήσεις του Ε. Βενιζέλου από την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Κυριακή.

Ο κ. Βενιζέλος μέχρι τότε προγραμματίζει σειρά συνεντεύξεων και παρεμβάσεων, στις οποίες θα απευθύνεται κυρίως στο σκληρά κομματικό κοινό του ΠΑΣΟΚ. Σε πρώτη φάση, η προσπάθεια συσπείρωσης θα απευθύνεται κυρίως στα μέλη του ΠΑΣΟΚ που έχουν φύγει από το κόμμα και έχουν μετακινηθεί είτε σε αριστερά κόμματα, είτε σε ακροδεξιούς σχηματισμούς.

Τα πρώτο «crash test» για το εάν αποδίδει ή όχι αυτή η προσπάθεια, θα είναι οι εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής και ο βαθμός συμμετοχής του κόσμου του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τη βέβαιη εκλογή του, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραιτηθεί και με παρεμβάσεις του στη Βουλή, τα μέσα ενημέρωσης αλλά και -όπου αυτό κρίνεται ασφαλές- με περιοδείες ανά την Ελλάδα, θα αναπτύσσει την πολιτική του πλατφόρμα.

Προσωπική αντιπαράθεση με Σαμαρά

Η προσωπική σύγκρουση με τον Α. Σαμαρά είναι μέσα στις στρατηγικές επιλογές του επόμενου προέδρου. Η επιστροφή κάποιων διαγραμμένων βουλευτών αλλά και το δικαίωμα να κατέβουν ξανά σε εκλογές που είχαν «τιμωρηθεί» από τον Γ. Παπανδρέου για το νέο μνημόνιο, θα πρέπει να θεωρούνται βέβαια.

Επιπλέον, πρόκειται το αμέσως επόμενο διάστημα, με μια σειρά από πρωτοβουλίες να προβάλλει τα στελέχη εκείνα που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Οι ισορροπίες με τα κόμματα της Αριστεράς

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, θα μπει σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης με το νέο κόμμα των κ. κ. Κατσέλη-Καστανίδη και πιο προσεκτικά, θα αντιπαρατεθεί με τα κόμματα της Αριστεράς.

Στις προθέσεις του είναι να δώσει βάρος στην κεντρώα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και αυτό θα το κάνει μέσα από την αντιπαράθεση με τον ακροδεξιό χώρο.

Ανοίγει τα χαρτιά του για το ΠΑΣΟΚ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή συνέντευξη τύπου του κ. Βενιζέλου, με την ιδιότητα του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάζει τις προγραμματικές του θέσεις με κεντρικό σύνθημα να ξαναφτιαχτεί η παράταξη από την αρχή.

Άλλωστε όπως διευκρίνισε χθες σε συνέντευξη του αφού εκλεγεί την Κυριακή θα παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Οικονομικών.