ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δ», οι εμβολιασμοί που «τρέχουν» και το plan B

Κυβέρνηση: Η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δ», οι εμβολιασμοί που «τρέχουν» και το plan B

Ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση η μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα και καθιστά αναγκαία την οικοδόμηση ικανού τείχους ανοσίας μέχρι τέλος του καλοκαιριού, ώστε να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας το Φθινόπωρο που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και την κοινωνία.

Μετά το freedom pass και τις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει το σχέδιό της, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί το επόμενο και να μην υπάρξει κάμψη λόγω της θερινής ραστώνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση του voucher των 150 ευρώ, έκλεισαν ραντεβού 30.000 νέοι ηλικίας 18 – 24 ετών.

Πάντως μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν την Τρίτη για τις επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας καθώς και για τα γήπεδα, αναμένεται τα επόμενα 24ωρα η εξειδίκευση αντίστοιχων μέτρων για όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες.

Nέα προτροπή

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες να μην περάσει ανεκμετάλλευτη «ούτε μία μέρα» και να συνεχιστεί η προσπάθεια από όλους για να πειστούν οι απρόθυμοι.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Aρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου, το θέμα της πορείας των εμβολιασμών κυριάρχησε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως πρέπει να πειστούν οι όποιοι εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι απέναντι στα εμβόλια και να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Όπως είπε, «αυτό αφορά ειδικά τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι και κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση που αρρωστήσουν.

Είναι πραγματικά πάρα πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε και σήμερα ακόμα να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, εισαγωγές στις εντατικές, συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατευτούν μέσα από το εμβόλιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την παρότρυνσή του και ενδεχομένως μέσω και των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο ώστε να κάνουν, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, οι καχύποπτοι αυτό το πρόσθετο βήμα. «Να τους πείσουμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία δικιά τους και των οικογενειών τους.»

Περνά σε δεύτερη φάση η επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Εν τω μεταξύ στη δεύτερη φάση της περνά η επιχείρηση «Ελευθερία» τον Ιούλιο, με στόχο τον εμβολιασμό των κατάκοιτων πολιτών αλλά και όλων όσων ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από τις 6 Ιουλίου στην Κρήτη κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας θα βρίσκονται σε χωριά, Δήμους, Κοινότητες και απομακρυσμένες περιοχές με λίστες που θα έχουν από τις τοπικές αρχές προκειμένου να εμβολιάσουν στα σπίτια τους όσους πολίτες το επιθυμούν.

Μάλιστα σε αυτή τη κατηγορία θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια, ενώ ο εμβολιασμός με κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας σε χωριά θα επεκταθεί και σε δήμους και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα αυτή την ώρα να γίνουν οι εμβολιασμοί εκτός εμβολιαστικών κέντρων, ακόμη και σε μεγάλες πλατείες ή και πλαζ το επόμενο διάστημα για να εμβολιαστούν νέοι.

Τέλος, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών από ιδιώτες γιατρούς με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται στο σπίτι των πολιτών, ενώ θα αξιοποιηθούν οι ιδιώτες γιατροί αλλά και τα διαγνωστικά κέντρα. Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον διενεργείται μόνο για τους πολίτες που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω αδυναμίας και πληρούν τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Plan B

Πάντως στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν plan B σε περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων λόγω της ινδικής μετάλλαξης. Η βασική επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι είναι τα τοπικά lockdowns ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να ελέγχονται έγκαιρα οι τοπικές εξάρσεις.

Για τα τοπικά lockdowns θα λαμβάνονται υπόψιν, ο αριθμός των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας αλλά και το ποσοστό εμβολιασμού στις περιφερειακές ενότητες ή στις πόλεις και ακολούθως θα αποφασίζονται, εφόσον χρειαστεί, συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χανιά: Αγωνία για την 29χρονη Γαλλίδα που αγνοείται - Τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό της