ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπακωνσταντίνου: Αναπόφευκτο το Μνημόνιο

Γ. Παπακωνσταντίνου: Αναπόφευκτο το Μνημόνιο

Αναπόφευκτο χαρακτήρισε το μνημόνιο ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Όποιες αποφάσεις κι να έπαιρνε κανείς εκείνους τους δύο μήνες δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αποφευχθεί αυτό το οποίο έγινε τελικά από το να ενταχθεί η χώρα στο μνημόνιο», υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο ρ/σ «ΒΗΜΑ 99,5».

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος, οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής δείχνουν ότι η ρίζα της αναξιοπιστίας της χώρας και του προβλήματος, που οδήγησε στην αδυναμία πρόσβασης στις αγορές ήταν η απόκρυψη του ελλείμματος του 2009.

Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της η προηγούμενη κυβέρνηση, αντέδρασε μόλις πληροφορήθηκε την κατάσταση και έκανε τις κινήσεις που έπρεπε.

«Εκ των υστέρων φάνηκε ότι αυτές δεν ήταν αρκετές. Καταθέσαμε έναν προϋπολογισμό, μόλις τρεις βδομάδες αφότου ανεβήκαμε στην εξουσία, με μείωση ελλείμματος 3,5%, για τον επόμενο χρόνο, αλλά η δυναμική του 2009 δεν μπορούσε να αντιστραφεί. Ήταν αδύνατο από τα μέσα Οκτωβρίου ή τα τέλη Οκτωβρίου να μπορέσει κανείς να σταματήσει το έλλειμμα από το να σκαρφαλώσει στο 16%», υποστήριξε.

Ερωτηθείς για το εάν θα πολιτευθεί στις επικείμενες εκλογές, ο υπουργός Περιβάλλοντος επιφυλάχθηκε να απαντήσει τις επόμενες εβδομάδες. «Θα πάρω την απόφαση ζυγίζοντας διάφορα πράγματα που έχουν να κάνουν και με την προσωπική μου ζωή και την οικογένεια μου. Θέλω να πω την άποψή μου για το που θα πρέπει να πάει από δω και πέρα η χώρα, και να την πω για όσους θέλουν να την ακούσουν», ανέφερε.