ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Νέες διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους - Ζητούμενο η εντατικοποίηση των εμβολιασμών

Κυβέρνηση: Νέες διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους - Ζητούμενο η εντατικοποίηση των εμβολιασμών

Σε στοχευμένα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους προχωρά η κυβέρνηση με απώτερο στόχο να πειστούν οι επιφυλακτικοί και να ενταθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η αποφυγή ενός μελλοντικού καθολικού lockdown συνδέεται με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων και αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για επιβολή περιορισμών στους ανεμβολίαστους.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η απόφαση για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν στα νησιά μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ PCR ή rapid test ή πιστοποιητικού νόσησης η του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού μέσω του οποίου θα αποδεικνύεται και η γνησιότητα του εγγράφου.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως το παραπάνω μέτρο όχι μόνο δεν διχάζει την κοινωνία, αλλά αντιθέτως συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία, αφού η αντιμετώπιση της πανδημίας αφορά στο σύνολο της κοινωνίας. Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι γίνεται το αυτονόητο τόσο για ένα κράτος δικαίου, όσο και υγειονομικά: οι εμβολιασμένοι πολίτες επανέρχονται σταδιακά στην κανονικότητα, απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που έχουν στερηθεί επί 16 μήνες. Διατηρούνται παράλληλα οι κανόνες δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους. Είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων.

Σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους είναι μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν το τείχος ανοσίας. Με την πανδημία δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει. Ασφαλείς είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες, υπογραμμίζουν.

Και δεν είναι καθόλου τυχαία τα όσα έγραψε χθες μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Άκης Σκέρτσος.

«Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη» έγραψε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σε μια μακροσκελή του ανάρτηση για την πορεία των εμβολιασμών.

Και κατέληξε λέγοντας ότι: «ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει. Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι να περάσει ανεκμετάλλευτο και ας εμβολιαστούν το νωρίτερο δυνατόν όσοι ακόμη το σκέφτονται, ώστε να περάσουμε στο φθινόπωρο όσο πιο προστατευμένοι και ενωμένοι γίνεται απέναντι στον ιό. Τώρα έχει έρθει η ώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, της εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αριστοτελία Πελώνη που κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εστίασε στη ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός για να επιτευχθεί τείχος ανοσίας. «Ασφαλείς πολίτες είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν, μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες του ιού. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο, τόσο αφήνουμε χώρο στις μεταλλάξεις» είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Δράμα προέτρεψε τους πολίτες «να εμβολιαστείτε όλοι».

Παράλληλα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στη Βουλή απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο τη λογική ενός νέου καθολικού lockdown, τονίζοντας ότι εφόσον υπάρχει η λύση του εμβολιασμού, το lockdown δεν υπάρχει στο τραπέζι. «Δεν μπορεί να είναι λύση» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνοντς ότι απο την στιγμή που αυξάνεται το ποσοστό που εμβολιάζεται και υπάρχει απόθεμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με εμβολιασμό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Αλλαγές στις μετακινήσεις – Πώς θα ταξιδεύετε στα νησιά από τις 5 Ιουλίου