ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θα δώσουμε τη μάχη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση – Είμαστε υποχρεωμένοι να νικήσουμε

Τσίπρας: Θα δώσουμε τη μάχη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση – Είμαστε υποχρεωμένοι να νικήσουμε
InTime

Έναν ξεκάθαρο στόχο, που δεν είναι άλλος παρά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, έθεσε κατά την εισήγηση του στη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του κόμματος του, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η απαρχή μιας νέας, δύσκολης αλλά ωραίας μάχης με έναν και μοναδικό στόχο: Να νικήσουμε τη κυβέρνηση της Δεξιάς του κου Μητσοτάκη. Να νικήσουμε στους δρόμους, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, παντού μέσα στη κοινωνία τη πιο ακραία αντιλαϊκή και σκληρά συντηρητική κυβερνητική πολιτική», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε με αυτό τον τρόπο να βάλει τέλος στο κλίμα ηττοπάθειας και μοιρολατρίας που πιστεύει ότι προσπαθεί να δημιουργήσει στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης, ζητώντας από όλα τα στελέχη του να ριχτούν με αυταπάρνηση στη μάχη.

«Είμαστε καταδικασμένοι να δώσουμε τη μάχη για να νικήσουμε στις επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και είναι πολύ σαφές τι σημαίνει αυτό. Όχι να αυξήσουμε το ποσοστό μας. Να νικήσουμε», τόνισε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για πρώτη φορά ενώπιον ενός πλατιού, κομματικού ακροατηρίου και για την ανάγκη δημιουργίας μίας προοδευτικής κυβέρνησης, εννοώντας φυσικά μία κυβέρνηση συμμαχική ανάμεσα στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, αν και απέφυγε να αναφερθεί σε αυτό το κομμάτι.

Πάντως, θέλησε να στείλει σε όλες τις πλευρές ένα σαφές μήνυμα, υπογραμμίζοντας πως μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, έστω και με μια ψήφο, θα ανοίξει το δρόμο για τη Προοδευτική Κυβέρνηση και θα αποτρέψει τις διπλές κάλπες.

«Λόγια καθαρά και σταράτα. Όχι κόλπα, ούτε σενάρια. Λόγια καθαρά με ανοιχτές προθέσεις και προγραμματικές δεσμεύσεις. Κάθε πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να ξέρει ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές, η χώρα την επόμενη ημέρα θα έχει μια νέα ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς το ερώτημα «με ποιον;» θα γίνει πράξη, απάντησε «από το λαό για το λαό», χωρίς να μιλήσει για κάποια συγκεκριμένη πολιτική δύναμη.

Στο Κατράκειο Θέατρο ξεκίνησε η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ την ΠαρασκευήInTime

Είμαστε έτοιμοι

Ο Αλέξης Τσίπρας, θέλησε να πει στους πολίτες πως η «δεύτερη φορά» που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην εξουσία, δεν θα είναι ίδια με τη πρώτη, καθώς όπως είπε «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Είμαστε πιο ώριμοι από κάθε άλλη φορά. Γιατί μάθαμε από τα λάθη μας, γιατί είμαστε πιο ταπεινοί. Γιατί ξέρουμε καλά ότι οι καρέκλες της εξουσίας για την αριστερά και τους αριστερούς, δεν είναι καρέκλες πολυτελείας, ανάπαυσης και επίδειξης. Αλλά θέσεις μάχης για τα συμφέροντα του λαού».

Να φύγουν

Για να διεκδικήσει και να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, θα πρέπει πρώτα να φύγει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί. Πρέπει να φύγει άμεσα. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», τόνισε.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η συμπλήρωση δύο ετών θητείας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η αρχή της προεκλογικής περιόδου. «Οι εκλογές, άλλωστε, είναι το μόνο πράγμα στο οποίο επικεντρώνεται εδώ και καιρό, η επικοινωνιακή μηχανή της ΝΔ», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση σε κυβέρνηση

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στη κυβέρνηση της Δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημείωσε ότι συμπεριφέρεται σα να μη κατάλαβε τίποτα από όλα όσα πέρασε ο ελληνικός λαός, καθώς συνεχίζει απρόσκοπτα την εφαρμογή ενός σκληρά αντιλαϊκού προγράμματος που βάλει ευθέως εναντίον της εργασίας, εναντίον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εναντίον του δημόσιου συμφέροντος, εναντίον της κοινωνίας.

«Όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, ζήσαμε και ζούμε αυτό το πρόσωπο του Ιανού μιας κυβέρνησης που απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα που κλήθηκε να διαχειριστεί. Και ένα πρόσωπο της κυβέρνησης Ιανού, με την ευγενική χορηγία των καλοπληρωμένων από κρατικό χρήμα μέσων ενημέρωσης παρίστανε τον Μωυσή, και την απόλυτη επιτυχία», είπε.

Συνεχίζοντας να χαρακτηρίζει τη κυβέρνηση ως «Ιανό», συμπλήρωσε πως «το άλλο τους πρόσωπο, με απόλυτο κυνισμό υλοποιούσε ένα σχέδιο. Όχι σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αλλά τη μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία».

Σε υψηλούς τόνους και με σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.InTime

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που καταρτίστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο για «τη πιο πλούσια και ενδελεχή προγραμματική πρόταση που έχει παρουσιάσει ποτέ ένα πολιτικό κόμμα στην χώρα».

«Οι θέσεις μας για το Νέο ΕΣΥ, την Εργασία, την Ανάκαμψη της Οικονομίας, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, το Κοινωνικό Κράτος, την Ενίσχυση των Δημοκρατικών Θεσμών και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, είναι σήμερα τα ισχυρά όπλα στα χέρια μας. Είναι τα προγραμματικά μας διαπιστευτήρια προς τους πολίτες, ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου. Για τη προοδευτική κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει τη κυβέρνηση της Δεξιάς του κου Μητσοτάκη που κάθε μέρα μας γυρίζει όλο και πιο πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Βασικές αρχές του προγράμματος

Παράλληλα, παρουσίασε επιγραμματικά τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Δικαιοσύνη στην Εργασία:

Με την Επαναφορά του 8ωρου

Την Επέκταση συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Την Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Την Κατάργηση της υπερεργασίας

Το 35ωρο χωρίς μείωση μισθού, με πιλοτική εφαρμογή αρχικά, με στόχο την επέκταση του.

Δικαιοσύνη στην Οικονομία :

Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Άμεσα μέτρα για τις οφειλές προς τις τράπεζες με ααστολή πληρωμών και περίοδο χάριτος.

Με ρύθμιση των αγροτικών χρεών που βρίσκονται σε ειδικούς εκκαθαριστές και ειδική προστασία των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον βιοπορισμό τους.

Με Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Με Πρόγραμμα κρατικής δανειοδότησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας.

Με την άσκηση των δικαιωμάτων του Δημόσιου στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, για την Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

Δικαιοσύνη στην Υγεία, με ένα Νέο ΕΣΥ:

Με Άμεση πρόσληψη 15.000 μόνιμων υγειονομικών

Με Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Με Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου και εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000€.

Με Τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα, στις 380 σε όλη τη χώρα.

Με Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

Με Πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

Δικαιοσύνη στην Παιδεία :

Με κατάργηση νόμου Κεραμέως για την εισαγωγή στα ΑΕΙ που θέτει εκτός το 1/3 των εισακτέων.

Με Την επαναφορά της δομής της Γ Λυκείου με λίγα μαθήματα και πολλές ώρες διδασκαλίας, μαζί με την αναβάθμιση του απολυτηρίου.

Με Την επαναφορά της δυνατότητας εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο για τους απόφοιτους των Εσπερινών Λυκείων –

Με την Ενίσχυση ΑΕΙ για αναβάθμιση σπουδών και επαναφορά ελεύθερης πρόσβασης σε σχολές χαμηλότερης ζήτησης.

Δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με μια Πράσινη Επανάσταση που θα στηρίζεται στη δίκαιη μετάβαση:

Με Θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία.

Με Ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού

Με Εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.

Με σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών με τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Δικαιοσύνη στην αξιοποίηση των Πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης :

Με τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας,

Με τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών,

Με την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους,

Με την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας

Με το 50% των αδειών ΑΠΕ, να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες.

«Για τη δικαιοσύνη, τους θεσμούς και τη Δημοκρατία Με ισχυρούς θεσμούς που λειτουργούν στη βάση της νομιμότητας για την προάσπιση της λειτουργίας του κράτους χωρίς ευνοιοκρατία, στη βάση της ισότητας όλων απέναντι στο νόμο, στη βάση της εδραίωσης της λαϊκής κυριαρχίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εσωκομματικά

Από το βήμα της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά θέματα του κόμματος του, που πολλές φορές μετατρέπονται σε εστία έντασης.

Αρχικά, υποστήριξε πως η Προοδευτική Συμμαχία ήταν μία στρατηγική απόφαση «με όσες και όσους νιώθουν ηθικό, κοινωνικό και πατριωτικό χρέος να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή Δημοκρατία».

Σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις απαιτήσεις των καιρών είναι να ανοίξει τις πόρτες του και να διευρύνει τις γραμμές του με τα πιο ζωντανά και δημιουργικά κομμάτια της κοινωνίας μας, έτσι ώστε «να εκφράσει τους χιλιάδες πολίτες που ψάχνουν πειστικές απαντήσεις στα αδιέξοδα που δημιούργησε η λαίλαπα της Δεξιάς. Το κόμμα κάθε προοδευτικού πολίτη αυτής της χώρας».

Όπως συμπλήρωσε, προϋπόθεση της νίκης στις εκλογές «είναι να είναι γερό και ευρύχωρο το σπίτι μας, το κόμμα μας. Να χωρά πολλούς και πολλές, τα θέλω, τις ιδέες, τις ικανότητες και την όρεξη τους για δουλειά. Και οφείλουμε όλοι μας να φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού την εσωκομματική δημοκρατία αλλά και την ενότητα στη βούληση και τη δράση».

Στέλνοντας, λοιπόν, μήνυμα προς όσους διαφωνούν με το άνοιγμα προς το Κέντρο και εμφανίζουν πολλές διαφωνίες, σημείωσε πως χρειάζεται «ένα κόμμα στραμμένο στον αντίπαλο. Όχι ένα κόμμα στραμμένο στον εαυτό του. Ένα κόμμα των μελών και όσων ελπίζουν σε αυτό. Όχι ένα κόμμα βαστάζο προσωπικών στρατηγικών. Ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, νεανικό. Όχι ένα κόμμα φοβικό και αγκυλωμένο. Ένα κόμμα που παίρνει δύναμη από τη δυναμική των κινημάτων και των προοδευτικών ιδεών της εποχής. Όχι ένα κόμμα που μηρυκάζει τις ήττες του. Αυτό είναι το κόμμα που χρειαζόμαστε. Και αυτό το κόμμα θα είναι ο νικητής των επόμενων εθνικών εκλογών».

«Επομένως, τώρα είναι η στιγμή να ριχτούμε στη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Χωρίς αστερίσκους και δεύτερες σκέψεις. Δεν μας δίνει η πραγματικότητα χρόνο. Ούτε χώρο, για αναβολές, δισταγμούς, εσωστρέφεια και προσωπικές στρατηγικές. Ξεκινάμε σήμερα από εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εργασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» από τον καθηγητή Τούντα: Μέσα Μεταφοράς μόνο για εμβολιασμένους