ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Το μήνυμα Τσίπρα ελήφθη υπό τον προεκλογικό συναγερμό

Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Το μήνυμα Τσίπρα ελήφθη υπό τον προεκλογικό συναγερμό

Όσοι αναλυτές περίμεναν μία σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσεως ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου άκουσαν με προσοχή το μήνυμα που τους έστειλε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης και έτσι εστίασαν στο πολιτικό σκέλος και στην αντιμετώπιση του αντιπάλου, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, το τριήμερο της Συνδιάσκεψης κύλησε, σε γενικές γραμμές, μέσα σε κλίμα ενότητας και συσπείρωσης.

Θέματα εσωκομματικής λειτουργίας και κριτική προς συγκεκριμένες αποφάσεις της ηγεσίας τέθηκαν από τα στελέχη της «Ομπρέλας», ενώ η λεγόμενη «προεδρική» ομάδα άφησε τις αιχμές της εναντίον όσων θεωρεί ότι βάζουν εμπόδια στο άνοιγμα του κόμματος στη κοινωνία. Όμως, όλα τα παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν επισκίασαν τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – κάτι που αρκετοί φοβόντουσαν ότι θα συνέβαινε σε περίπτωση που τα εσωκομματικά θέματα αποτελούσαν βασικό αντικείμενο συζήτησης.

Επομένως, το πρώτο «στοίχημα» του Αλέξη Τσίπρα κερδήθηκε. Μπορεί να χρειάστηκε ένα δημόσιο, δικό του, ηχηρό μήνυμα, ωστόσο, στη προκειμένη περίπτωση, ο στόχος επιτεύχθηκε. Άλλωστε, στη Κουμουνδούρου γνώριζαν πολύ καλά ότι «φίλοι» και «εχθροί» τους περίμεναν στη γωνία για να αναδείξουν τις εσωκομματικές «αντιθέσεις», επομένως όλοι τους ήταν υποψιασμένοι πριν τις τοποθετήσεις τους, αποφεύγοντας να δώσουν «τροφή στα λιοντάρια».

Μεγάλο ρόλο, επίσης, στην εικόνα συσπείρωσης που παρουσίασαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έπαιξε και η γενική πολιτική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που στον κομματικό μηχανισμό του κόμματος «μυρίζει» εκλογές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ανοιχτά το ζήτημα της πιθανής πρόωρης προσφυγής από τη μεριά του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που δεν άφησε περιθώρια για «αντάρτικα».

Ένα ακόμα στοιχείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι από τους ομιλητές, αναγνώρισαν τη πολιτική «ηγεμονία» της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί εμμέσως τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όμως φάνηκε ότι στα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος υπάρχει έντονος προβληματισμός για αυτή τη κατάσταση που δείχνει να παγιώνεται. Όχι μόνο σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, αλλά και κοινωνίας, όπως σημείωσαν αρκετοί από τους ομιλητές.

Πλέον, είναι σαφές πως τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εστιάσουν στο να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τον κεντρικό τους αντίπαλο και στο να πείσουν τους πολίτες ότι η προγραμματική τους πρόταση αποτελεί ένα πραγματικό εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, αφήνοντας στην άκρη τα εσωκομματικά ζητήματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Όλες οι αλλαγές σε ταξίδια με πλοίο, εστίαση και Δημόσιο - Τι ισχύει από σήμερα