ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων - Όχι σε γενικό lockdown, παράθυρο για τοπικά περιοριστικά μέτρα

Ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων -  Όχι σε γενικό lockdown, παράθυρο για τοπικά περιοριστικά μέτρα

Με φόντο την αύξηση κρουσμάτων ο κ. Μητσοτάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα

Εντείνει τις προσπάθειές της σε όλα τα μέτωπα η κυβέρνηση, προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού το επόμενο δίμηνο και να οικοδομηθεί ένα ικανό τείχος ανοσίας που θα αποτελέσει ανάχωμα στην εκδήλωση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας. Κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Χθες ανακοινώθηκαν 801 κρούσματα, 6 θάνατοι, και 173 διασωληνωμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 59 (ημερήσια μεταβολή +96,67%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 39 ασθενείς. Σε σύγκριση με την προηγούμενη Δευτέρα, η αύξηση στα κρούσματα αγγίζει το 221%.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης προανήγγειλε τη σύσταση κινητών μονάδων εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη σε σχέση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να επιστρατευτεί κάθε μέσο, ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πειστεί κάθε πολίτης που πιθανόν έχει δεύτερες σκέψεις να κάνει το εμβόλιο και για αυτό κάλεσε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, την Εκκλησία και τον επιχειρηματικό κόσμο σε συστράτευση για αυτό τον κοινό σκοπό.

Με φόντο την αύξηση κρουσμάτων ο κ. Μητσοτάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε στη χώρα μας και η οποία προβλέπεται να επικρατήσει στο μέλλον. Τόνισε πως ήδη παρατηρείται σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, ενώ έστειλε εκ νέου μήνυμα προς τους πολίτες να εμβολιαστούν: «Όσο ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιών, τόσο η μετάλλαξη Δέλτα θα απειλεί ευθέως την υγεία τους. Γι’ αυτό το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Πρέπει να τονίσω ότι άνω του 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test. Άρα, η τακτική διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας, πρωτίστως όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνεδρίαση, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, όπως υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν βρισκόμαστε προ των πυλών για νέα περιοριστικά μέτρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν μπορεί να ξανακλείσει η χώρα, ωστόσο, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, δεν αποκλείουν ενδεχόμενα τοπικά μέτρα.

Αναφορικά με την υποχρέωση χρήσης της μάσκας, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «δεν έχουμε απαλλαγεί από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, παρά μόνο σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συγχρωτισμό και συναθροίσεις. Όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή και με όλα τα δεδομένα».

Σε άλλη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία με αντικείμενο τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά του Covid-19.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους, ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που έχουν ήδη ανακοινωθεί- στις 15 Ιουλίου.

«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμός: Το σχέδιο για να πατήσει «γκάζι» η «Ελευθερία» - Μπαίνουν στην εξίσωση έφηβοι 15 ως 17