ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης της 19χρονης στην Ηλιούπολη

Πολιτικές αντιδράσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης της 19χρονης στην Ηλιούπολη

Ανταλλαγή πυρών από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 

Πολιτική διαμάχη έχει ξεσπάσει με αφορμή τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης της 19χρονης από την Ηλιούπολη που κατήγγειλε ότι εκδιδόταν δια της βίας από αστυνομικό και ότι είχε πέσει επί σειρά ετών θύμα βιασμού από τον ίδιο της τον πατέρα.

«Η ΕΛΑΣ επί επιτελικού κράτους Μητσοτάκη δίνει τα στοιχεία μόνο των θυμάτων που ξυλοκοπούνται και βασανίζονται και όχι των θυτών», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το περιστατικό.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το "πρώτο δικαίωμα" της ΕΛΑΣ να απομονώνει στην προανάκριση όποιον και για όσο θέλει και από τους δικηγόρους του, αποτελεί πάγια πρακτική στα χρόνια Μητσοτάκη. Σήμερα υπήρξε η πρωτοτυπία να γίνεται το ίδιο σε θύμα και μάλιστα σε γυναίκα που είχαν απαγάγει, χτυπούσαν και εξέδιδαν.

Το "δεύτερο δικαίωμα" ΕΛΑΣ-ΝΔ αφορά τα άγνωστα στοιχεία του δράστη και φωτογραφίες, για να αναγνωριστούν πιθανές αντίστοιχες πράξεις. Αν θυμάμαι καλά για τον νέο άνθρωπο που ξυλοκοπήθηκε άγρια στη Νέα Σμύρνη δόθηκαν από βουλευτές της ΝΔ λεπτομέρειες που θυμίζουν άλλες εποχές».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλοςδήλωνε τα εξής: «Για περισσότερο από 24 ώρες ένα κορίτσι μόλις 18 χρονών κρατούνταν χωρίς κανένα λόγο από την ΕΛΑΣ, χωρίς καμία επικοινωνία με τους δικηγόρους της και ενώ είχε καταγγείλει ότι αστυνομικός την κακοποιούσε και την εξέδιδε».

«Πρόκειται για ένα περιστατικό που καταδεικνύει για ακόμη μια φορά το κατάντημα της Ελληνικής Αστυνομίας επί ημερών Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη. Για ακόμη μια φορά καταπατάται κάθε έννοια κράτους δικαίου και αναδύεται άρωμα συγκάλυψης. Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία. Και να είναι σίγουροι για ένα πράγμα: Δεν θα επιτρέψουμε κανένα κουκούλωμα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αλλά και το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι «προκαλούν αλγεινή εντύπωση οι χθεσινοί χειρισμοί της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση της 19χρονης που κατήγγειλε την κακοποίηση της από συνάδελφο τους αστυνομικό, ο οποίος την κρατούσε παρά τη θέληση της και την εξέδιδε».

Προσθέτει ότι, «η κοπέλα αφού κατήγγειλε το περιστατικό αντί να οδηγηθεί σε νοσοκομείο και ιατροδικαστή, κρατήθηκε για αρκετές ώρες στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε κακή ψυχοσωματική κατάσταση και χωρίς να της επιτραπεί η πρόσβαση σε συνήγορο, ως είχε δικαίωμα. Ενώ ο δράστης, προσήχθη χωρίς να συλληφθεί και να οδηγηθεί στη διαδικασία του αυτοφώρου».

Το ΜέΡΑ25 εκφράζει επίσης τον προβληματισμό του επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά μας προβληματίζουν ιδιαίτερα για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. και δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για την πιθανή προσπάθεια συγκάλυψης του περιστατικού, η οποία απετράπη, χάρη στην μαχητική παρουσία φεμινιστικών οργανώσεων έξω από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων».

«Τι είδους μηνύματα στέλνει η ΕΛ.ΑΣ. σε θύματα σεξουαλικής και όχι μόνο κακοποίησης, ώστε να βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν τα περιστατικά τους όταν τα αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο;», διερωτάται το ΜέΡΑ25 και υπογραμμίζει:

«Αναμένουμε πλήρεις, διαφανείς και ξεκάθαρες εξηγήσεις από την φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το συμβάν, αλλά πρωτίστως, υπάρχει μια βασανισμένη κοπέλα που χρειάζεται άμεση φροντίδα και κυρίως προστασία: Πρέπει η κοπέλα να μεταφερθεί άμεσα σε ασφαλή δομή φιλοξενίας όπου θα της παρασχεθεί όλη η απαιτούμενη στήριξη για να λάβει τέλος η κόλασή της».

Απάντηση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων

Νωρίτερα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, αναφορικά με τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης περί της επικοινωνίας του θύματος με τη δικηγόρο της, αλλά και για το γεγονός ότι δεν παρασχέθηκαν στο θύμα οι πρώτες βοήθειες, είχε ανακοινώσει ότι:

«Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας (Υ.Ε.Υ.Σ.Α.) από την αρχή της υπόθεσης ενεργεί υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του εποπτεύοντα Αντιεισαγγελέα Εφετών και σύμφωνα με τα οριζόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που δεν προβλέπει παρουσία συνηγόρου κατά την εξέταση μάρτυρα.

Από την πρώτη στιγμή ορίστηκε ειδικός ψυχολόγος – πραγματογνώμονας, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα των αρθ. 183 έως 187 και 228 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Αναφορικά με την κατάσταση υγείας της καταγγέλλουσας συνοδεία αστυνομικών, μετέβη βραδινές ώρες της 10/07/2021 στο Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς», προκειμένου να εξετασθεί περί της υγείας της, καθόσον η Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν λειτουργεί το Σαββατοκύριακο.

Επιπλέον, παραγγέλθηκε η ιατροδικαστική της εξέταση από αρμόδιο Ιατροδικαστή.

Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας (Υ.Ε.Υ.Σ.Α.) σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4613/2019 έχει ως αποστολή την ποινική διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη ιδίως εγκλημάτων διαφθοράς που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις και διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά το αστυνομικό, λιμενικό και πυροσβεστικό προσωπικό, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της Υ.Ε.Υ.Σ.Α., μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, εγγυάται η εποπτεία του όλου έργου της από εισαγγελικούς λειτουργούς.

Η συνεχής παρουσία του Εισαγγελέα δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και αίσθημα ασφάλειας των προσώπων που επιθυμούν να καταγγείλουν τέτοια εγκλήματα, παράλληλα δε αναιρείται κάθε υπόνοια ή αμφιβολία για συγκάλυψη, αποσιώπηση ή υποβάθμιση των καταγγελλομένων, καθώς και συγκάλυψη περιπτώσεων που ενδεχομένως να αφορούν και ανώτερα στελέχη. Όλα τα παραπάνω θέτουν ένα αδιάβλητο πλαίσιο λειτουργίας της Υ.Ε.Υ.Σ.Α., καθώς είναι θεσμικής σημασίας για τη λειτουργία της, να περιβάλλεται από αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοπιστίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: «Ρέστα» από τους Γάλλους! Δίνουν κορβέτες Gowind με Belh@rra – Πεδίο μάχης η Defea 21