ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή σελίδας με αρχηγό τον Βενιζέλο

Αλλαγή σελίδας με αρχηγό τον Βενιζέλο

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές για την ανἀδειξη του Ευ. Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος

Ικανοποίηση προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η πέραν των εκτιμήσεων συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του Ε. Βενιζέλου στη θέση του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κι ενώ η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) καταγράφει τα αποτελέσματα που έχουν αποσταλεί από τις κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές.

Οι εκτιμήσεις ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία ξεπερνά τους 200.000 πολίτες προκάλεσε χαμόγελα στην Ιπποκράτους, που δύο φορές έδωσε παράταση στη διαδικασία, με αποτέλεσμα οι κάλπες να κλείσουν τελικά στις 7 το απόγευμα.

Τη Δευτέρα η παράδοση-παραλαβή

Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συνεργασία με τον προκάτοχό του, Γιώργο Παπανδρέου. Η παράδοση-παραλαβή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θα γίνει τη Δευτέρα, στις 3 το μεσημέρι.

Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ στη 1 το μεσημέρι θα δει τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

venizelos_gap_8

Τα αποτελέσματα στο 50% των εκλογικών κέντρων

Με βάση τα νεώτερα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ιπποκράτους και αφορούν το 50% των εκλογικών κέντρων, στις κάλπες προσήλθαν 115.348 άτομα. Εξ αυτών, οι 112.217 ψήφισαν τον Ε. Βενιζέλο (ποσοστό 97,29%), ενώ βρέθηκαν 2.434 λευκά και 697 άκυρα.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Στα πρώτα αποτελέσματα, που αφορούσαν το 25% των ψηφοδελτίων έδειξαν συμμετοχή 49.7425 ατόμων στην ψηφοφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ Γιώργος Ανωμερίτης, στο 25% των εκλογικών τμημάτων που καταμετρήθηκαν, ψήφισαν 49.742 άτομα, από τα οποία τα 48.142, δηλαδή ποσοστό 96,78%, ψήφισαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην Α' Θεσσαλονίκης ψήφισαν 14.010 άτομα, με τον Ε. Βενιζέλο να λαμβάνει 13.770 ψήφους, 191 λευκά και 49 άκυρα ψηφοδέλτια. Στη Β' Θεσσαλονίκης προσήλθαν στις κάλπες 7.575 άτομα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε 7.487, ενώ βρέθηκαν 69 λευκά και 19 άκυρα ψηφοδέλτια. Συνολικά, στις δύο περιφέρειες ψήφισαν 21.497 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, έναντι 65.000 περίπου το 2007.

venizelos_arxizoume_1

Ε. Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ»

Με τη σημερινή διαδικασία επανιδρύθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης, τόνισε στην πρώτη του δήλωση ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, που πήραν μέρος στη διαδικασία «ήθελαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα πως το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Ο λαός ήταν εκείνος που σήκωσε και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή διακυβέρνηση».

Χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα ως «ανοιξιάτικη μέρα ελπίδας και ανατροπής», ο κ. νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να κάνει αυτοκριτική για τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. « Έχουμε -και έχω και προσωπικά- πλήρη συνείδηση των λαθών, των καθυστερήσεων και παραλείψεων. Ξέρω πολύ καλά πόσο μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια, η πίκρα. Ξέρω ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας τουλάχιστον άνεργος».

Μικροεντάσεις και προβλήματα στην ψηφοφορία

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, σε αρκετά εκλογικά κέντρα παρουσιάστηκαν προβλήματα, καθώς έλειπαν τα λευκά ψηφοδέλτια και οι φάκελοι, ενώ μικροένταση και μικροεπεισόδια εκδηλώθηκαν σε ορισμένα κέντρα, όπως στα Βριλήσσια, όταν ομάδα ατόμων πέταξαν γιαούρτια και φώναξαν συνθήματα και στο Λουτράκι, με μικρή ομάδα ατόμων να υβρίζει το ΠΑΣΟΚ και στα μέλη του, ενώ φωνάζοντας συνθήματα συγκεντρώθηκαν ομάδες πολιτών έξω από τα εκλογικά τμήματα στη Νίκαια, τη Νέα Σμύρνη και το Πέραμα.

Ένταση σημειώθηκε και έξω από το εκλογικό κέντρο στον Κορυδαλλό, όταν μέλη προερχόμενα από την Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Κορυδαλλού οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Λόγω της έντασης, η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός διαδηλωτή, που αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος.

korydallos_tsantiri

(Πηγή φωτογραφίας: tsantiri.gr)

«Αφετηρία της μεγάλης προσπάθειας»

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ψήφισε στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Θα διαψεύσουμε όσους πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να ανακάμψουμε», τόνισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι η σημερινή ημέρα «είναι φετηρία της μεγάλης προσπάθειας να μιλήσουμε με τον κόσμο. Το Έθνος πρέπει να σταθεί όρθιο, Και αυτό θα γίνει όταν έχουμε ενότητα και αλληλεγγύη. Η ελπίδα υπάρχει. Το ΠΑΣΟΚ ξαναβρίσκει τον εαυτό του και την ψυχή του. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ»