ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το δόγμα «αποτροπή διά των συμμαχιών» και το αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Μητσοτάκης: Το δόγμα «αποτροπή διά των συμμαχιών» και το αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Εντείνει τις διπλωματικές του επαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την περαιτέρω οικοδόμηση διεθνών συμμαχιών. Oι συναντήσεις του πρωθυπουργού πραγματοποιούνται στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο, τις οποίες καταδίκασαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δόγμα που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, είναι «αποτροπή διά των συμμαχιών», το οποίο στοχεύει στο να καταστεί σαφές στην παγκόσμια κοινότητα πως οι ενέργειες της Τουρκίας αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο. Γι’ αυτό το λόγο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στη δημιουργία περιφερειακών συνεργασιών με στόχο ένα δίκτυο συνεργασίας, έχοντας απέναντι την Άγκυρα.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση η Ελλάδα να παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας.

«Η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της κυπριακής δημοκρατίας, η Τουρκία που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδας casus belli ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλεια της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας. Η χώρα η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας στην ηπειρωτική Τουρκία τη στρατιά του Αιγαίου με αποβατική ταξιαρχία διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους, χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Θα το πω για ακόμη μία φορά. Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους ηπειρώτικου ή νησιωτικού και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Και η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, είναι προφανές πως η Τουρκία κλιμακώνει σταθερά την ένταση με νέα τετελεσμένα στην Κύπρο, ενώ με τη δημιουργία νέων βάσεων στα Κατεχόμενα επιβεβαιώνει δυστυχώς τις ευρύτερες βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο στη γνωστή παραβατική λογική του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής δημοκρατίας για την αναστροφή των τούρκικων μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. «Έχουμε δηλώσει ότι οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου καθώς και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες. Είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και απορρίπτονται επί της αρχής», τόνισε ο ίδιος.

Σήμερα στις 12.00 ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II bin Al-Hussein.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον Βασιλιά της Ιορδανίας.

Στις 15.50, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II bin Al-Hussein.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χρονικό της προφυλάκισης - Τι είπε μόλις άκουσε την απόφαση