ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώτη ομιλία του Ε. Βενιζέλου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Η πρώτη ομιλία του Ε. Βενιζέλου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η πρώτη υπο την προεδρία του Ε. Βενιζέλου.

15:42 Κάποιοι ζητούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εμείς ζητούμε μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Κι έχουμε την υποχρέωση αυτό να το πετύχουμε. Και θα το πετύχουμε γιατί το πιστεύουμε. Η Ελλάδα και οι Έλληνες θα νικήσουμε.

15:41 Το γένος μας αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Υπό πίεση, λειτουργούμε περισσότερο. Αυτό σας καλώ να κάνουμε τώρα.

15:40 Όλες οι εκδοχές της Αριστεράς, είναι μη ρεαλιστικές. Δεν υπάρχει συγκροτημένη, εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση. Από την άλλη πλευρά, έχουμε μια ΝΔ παλαιοκομματική, δέσμια της θεωρίας του πολιτικού κόστους, αμφίθυμη, που δεν έβαλε πλάτη επί μήνες, κι όταν αποφάσισε με μεγάλη καθυστέρηση να λάβει μέρος σε κυβερνητικό σχήμα συνευθύνης, δεν προσέφερε, γιατί παρέμεινε πιστή στη γραμμή της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης. Μια ΝΔ που αφού περιπλανήθηκε σε αντιμνημονιακούς δρόμους, έρχεται να στηρίξει και να συνομολογήσει ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ, αλλά με μισή ψυχή.

15:39 Τους ομοϊδεάτες του κ. Σαμαρά έχουμε απέναντί μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Με αυτούς διαπραγματευόμασταν. Δεν περιμέναμε να επαναδιαπραγματευτούμε. Δεν φέραμε τη λύση, δεν ξεπεράσαμε την κρίση, αλλά διαμορφώσαμε το πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας.

15:38 Οι ερωτήσεις μου απευθύνονται στον κάθε πολίτη. Ποιος μπορεί να διευθύνει αυτή τη χώρα; Ποιος μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους; Τι απέγινε η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση; Χάθηκε ως λέξη, ως πρόταση. Ας σκεφτούμε ποιος είναι αυτός που διαπραγματεύτηκε πράγματι, όλον αυτόν τον καιρό που παιζόταν η τύχη της χώρας.

15:37 Το κρίσιμο είναι να διασταυρωθεί το μνημόνιο με ένα δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί, ποιος έχει τη βούληση, την ικανότητα, την ευαισθησία, τα εχέγγυα. Κι αυτό δεν αφορά μόνο ένα πρόσωπο, αλλά και το συλλογικό υποκείμενο που γράφει την ιστορία. Κι αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ.

15:35 Αυτό είναι το τρίπτυχο της προοδευτικής διακυβέρνησης. Γιατί προοδευτικό, φιλολαϊκό είναι το υπεύθυνο, το ρεαλιστικό. Ό, τι προκύπτει μέσα από προσπάθεια και σχεδιασμό.

15:34 Έχουμε κάνει βήματα και μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Μπορούμε να το πούμε κοιτάζοντας κάθε πολίτη στα μάτια. Το τρίτο, θα πρέπει να υπάρξει κλίμα ανάπτυξης. Όλα όσα κάνουμε και οδηγούν στην αποκατάσταση της ρευστότητας, όσα ρίχνουν χρήμα στην αγορά έχουν άμεση σχέση με την ανεργία, κόβουν την ύφεση, οδηγούν στην προστασία και την αποκατάσταση εισοδημάτων και περιουσιών.

15:33 Ο πολίτης θέλει σοβαρότητα κι ασφάλεια. Το δεύτερο, θέλει η κοινωνία να νιώθει ότι έχουμε την προσοχή μας στραμμένα στον αδύναμο.

15:32 Όποια απώλεια στόχου σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο αποδυναμώνει τη χώρα, ξεσπά στον απλό και αδύναμο πολίτη, στη μεσαία τάξη που έχει υποστεί τεράστια πλήγματα. Έχει σημασία το δίμηνο μέχρι τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης να μην είναι χαμένος χρόνος για την πατρίδα. Όλα κρίνονται στη γλώσσα της αλήθειας.

15:31 Η περίοδος από τώρα μέχρι τις εκλογές είναι κρίσιμη. Η στήριξή μας στην κυβέρνηση Παπαδήμου είναι πλήρης και ακλόνητη. Χθες, αποχαιρετώντας την κυβέρνηση, είπα τι πρέπει να γίνει.

15:30 Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι να πιάσουν τόπο οι θυσίες και να ανακτήσουμε την εθνική μας αυτοδυναμία το ταχύτερο δυνατό. Ο κόσμος θέλει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μια ισχυρή συμμαχία υπευθυνότητας κι αλληλεγγύης. Τώρα αρχίζει η πορεία στις εκλογές. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τίθεται σε πορεία εκλογικής μάχης. Τώρα διαμορφώνονται οι συσχετισμοί.

15:29 Ο τόπος χρειάζεται ασφάλεια κι ελπίδα. Οι πολίτες θέλουν να πιάσουν τόπο οι θυσίες, οι πολλές φορές άδικα κατανεμημένες θυσίες. Ο κόσμος θέλει να νιώθει ότι καταλαβαίνουμε αυτό που συμβαίνει. Ξέρουμε πολύ καλά, σε βάθος αυτό που συμβαίνει στη χώρα, σε κάθε περιοχή, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε επιχείρηση.

15:28 Το μήνυμά μου είναι ενότητα, ανανέωση, αξιοκρατία, υπευθυνότητα και τελικά νίκη. Δικαιούμαστε να θέτουμε στόχους. Από την Κυριακή και μετά, μπορούμε με σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο να μιλάμε για νίκη, να διεκδικούμε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

15:27 Ο πολίτης νιώθει ασφαλής. Θέλω να εκφράσω σε καθέναν προσωπικά τις ευχαριστίες μου. Είστε ο πραγματικός ιστός της παράταξης. Δεν θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, που μας ξεπέρασε την Κυριακή.

15:26 Όλη την περίοδο της κρίσης, δεν δειλιάσατε, δεν κρυφτήκατε, δεν το βάλατε στα πόδια. Η Ελλάδα έχει κρατηθεί όρθια, έχει διασφαλίσει τη θέση της στην ευρωζώνη χωρίς να έχει λήξει η κρίση.

15:25 Την Κυριακή αρχίσαμε. Φυσικά, δεν έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις. Χάσαμε το τεκμήριο της αθωότητας και πρέπει να κερδίσουμε μαζί τα πάντα.