ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Ακέραια η ευθύνη Μητσοτάκη για την τραγωδία με τις φωτιές

Συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα
Συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα
ΙΝΤΙΜΕ

Δριμεία κριτική από τον Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τραγωδία με τις φωτιές - Παρουσίασε σχέδιο επτά σημείων για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν

Απαντήσεις στο χθεσινό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη τύπου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε ζητήματα διαχείρισης της κρίσης με τις φωτιές των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα παρουσιάζοντας ένα σχέδιο επτά σημείων για την ανασυγκρότηση ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις ευθύνες της όσον αφορά την τραγωδία των τελευταίων ημερών τονίζοντας ότι την ακέραια ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός αναρωτώμενος αν η συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν προσχηματική.

Δείτε LIVE τη συνέντευξη τύπο του Αλέξη Τσίπρα

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να αποτρέψει αυτή την τραγωδία με τις φωτιές των τελευταίων ημερών σημειώνοντας ότι θα αναφερθεί και στα μέτρα επούλωσης των πληγών.

Ζήτησε, ωστόσο, «να μην κρυφτούμε πίσω από προσχηματικές δικαιολογίες» τονίζοντας ότι «η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Η επίγνωσή της μπορεί να μας βοηθήσει για το μέλλον».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να την επικαλείται γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και τα σχέδια που της παραδώσαμε και αυτή είναι η πιο εγκληματική ευθύνη που πρέπει να της καταλογιστεί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη συνέχεια στο γεγονός, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση αγνόησε το πόρισμα της επιτροπής Γκολντάμερ για τη φωτιά στο Μάτι και αρκέστηκε μόνο στην αναβάθμιση σε υφυπουργού του επικεφαλής της γενική γραμματείας πολιτικής προστασίας.

Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε ελάχιστα επιτελικό και αναποτελεσματικό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι το πόρισμα που «θάφτηκε από τη δική μας κυβέρνηση, εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας».

«Τα όσα ζήσαμε είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας. Αποκαλύφθηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού με μηδενική δουλειά στην πρόληψη και με τους ίδιους ανθρώπους που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για τη φωτιά στο Μάτι αναβαθμισμένους. Με λιγότερους ανθρώπους στην πυροσβεστική καθώς επιλέχθηκε η πρόσληψη 4.500 αστυνομικών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Εύβοια αφέθηκε στο έλεος της καταστροφής» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε «αυτονόητες και απαράγραπτες οι ευθύνες της κυβέρνησης που έγιναν χειρότερες από την επικοινωνιακή διαχείριση» ενώ έκανε λόγο για κυνισμό Μητσοτάκη που είπε ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών είναι ένας ανέφικτος συνδυασμός.

«Η κάθαρση και το μαχαίρι στο κόκαλο είναι αναγκαίο αλλά δεν αρκεί. Ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να συμβάλουμε στην επούλωση των πληγών. Η δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω τον δρόμο του κ. Μητσοτάκη σε αντίστοιχες στιγμές της δικής μου κυβέρνησης. Δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη των παραιτήσεων. Ακέραια την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός. Ας αναλάβει αυτός ακέραιο το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών πρώτα για τον εαυτό του» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχέδιο επτά σημείων

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις φωτιές

  • Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο). Να αποτραπεί κάθε είδος παρασιτικής λογικής.
  • Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. "Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται" σύμφωνα με τον τέως πρωθυπουργό.
  • Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
  • Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Η πρόταση μεταξύ άλλων προβλέπει η νέα Αρχή να έχει ένα Μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από όλα τα ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα και δομές της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα και το πείραμα στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΛΚΕΘΕ, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων).

- Ένα Μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης (με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπ. Υποδομών) και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες, τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων.

- Την Κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα, από το μικρότερο έως το υψηλότερο χωρικό επίπεδο.

  • Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.
  • Να σχεδιαστούν και να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα τοπικά και περιφερειακά σχέδια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης με δημόσιες επενδύσεις αλλά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα".
  • Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.
  • Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει τα επείγοντα προβλήματα που είναι μπροστά μας και να καλέσει με δική του ευθύνη όλες τις πολιτικές δυνάμεις γιατί η επούλωση των πληγών της επόμενης ημέρας είναι πολύ σοβαρή για να την αναλάβει το επιτελικό κράτος που αποδείχθηκε αναποτελεσματικό και επικίνδυνο. Οφείλει να σταματήσει με την άγονη προπαγάνδα να ρίχνει αλάτι στις πληγές του λαού. Χρειάζεται ευαισθησία και όχι επικοινωνιακή αναισθησία διαφορετικά ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα δρέψει τα σταφύλια της οργής» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να σταθεί δίπλα σε όλους όσοι δοκιμάζονται. Ξέρουμε, μάθαμε, γίναμε σοφότεροι από τις δυσκολίες που διαχειριστήκαμε και τα λάθη μας. Είμαστε παρόντες και έτοιμοι» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν να δεχθεί ερωτήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ευλαμπία Ρέβη: Η δημοσιογράφος που συγκίνησε το πανελλήνιο – «Έσπασα γιατί κι εγώ άνθρωπος είμαι»

Ρoή Ειδήσεων