ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αλογοσκούφης: «Είμαι αναρμόδιος για το έλλειμμα του 2009»

Γ. Αλογοσκούφης: «Είμαι αναρμόδιος για το έλλειμμα του 2009»

Υπόμνημα έστειλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.

Σε αυτό υπερασπίζεται την οικονομική πολιτική της περιόδου 2004- 2008, οπότε ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών, ενώ εκτιμά πως από το 2007, η δημοσιονομική προσαρμογή που εφάρμοζε η κυβέρνηση Καραμανλή, ανακόπηκε και αντιστράφηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και του υψηλού χρέους, που της είχαν κληροδοτήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Στο υπόμνημά του ο κ. Αλογοσκούφης, δηλώνει αναρμόδιος να τοποθετηθεί επί της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2009, καθώς ο ίδιος απομακρύνθηκε από το υπουργείο στις 7 Ιανουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν "παραποιούσε" στατιστικά στοιχεία. Παραποίηση στατιστικών στοιχείων καταγγέλθηκε για την κυβέρνηση Παπανδρέου, με την πρόχειρη και αστήρικτη αναθεώρηση του Οκτωβρίου του 2009, από στελέχη, όχι μόνο της ΕΣΥΕ επί κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και από στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που διόρισε η κυβέρνηση Παπανδρέου», αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης.

Σε επίπεδο άσκησης οικονομικής πολιτικής, ο πρώην υπουργός επικαλείται τους «υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης», που σημειώθηκαν επί της υπουργίας του, «ως αποτέλεσμα μιας αξιόπιστης οικονομικής πολιτικής, που, μέσω της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, της σταδιακής μείωσης της φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων και μεταρρυθμίσεων, όπως οι αποκρατικοποίησεις, οδήγησε σε σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων».

«Αυτό που οδήγησε την Ελλάδα στη δίνη της κρίσης ήταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης Παπανδρέου και όχι οι πολιτικές της κυβέρνησης Καραμανλή, ο οποίος είχε προεκλογικά προειδοποιήσει για τους επερχόμενους κινδύνους», υποστηρίζει στο υπόμνημά του ο κ. Αλογοσκούφης.