ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροχάδην για πυρκαγιές, πανδημία, προσφυγικό: Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης και οι προτεραιότητες

κυβέρνηση καταστροφές
Intime

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης η καταβολή των αποζημιώσεων και η αποκατάσταση των ζημιών.

Τρέχει σε όλα τα ανοικτά μέτωπα η κυβέρνηση, με βασική προτεραιότητα την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους και την επίσπευση των διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την πρώτη του ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε πως η κυβέρνηση εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει για να κλείσει κάθε πληγή που άνοιξε. Περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική, ψυχολογική. Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε πρωτοφανή την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, σημειώνοντας πως «προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε με πράξεις και έργα».

Τόνισε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συναισθάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και των ζημιών. Ο αγώνας που δίνουμε στο μέτωπο αυτό είναι τριπλός: κατάσβεση των πυρκαγιών, αποτροπή ξεσπάσματος νέων, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων. Οποιοσδήποτε αναλογιστεί την πρωτοφανή έκταση και ένταση των πυρκαγιών, την κόπωση όλων όσων μάχονται επί εβδομάδες με τις φλόγες, την κόπωση των μέσων πυρόσβεσης και των βασικών υποδομών του Κράτους, αντιλαμβάνεται ότι η πολιτεία μάχεται και ανθίσταται».

Παράλληλα η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ροές προσφύγων από το Αφγανιστάν. Μάλιστα, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα στον Έβρο αναμένεται να μεταβούν εκτάκτως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 9:30 το πρωί θα είναι στις Καστανιές στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, έπειτα θα μεταβούν στο συντονιστικό κέντρο στη Νέα Βύσσα και μετά στην Αλεξανδρούπολη.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει τη στάση της με την ΕΕ. Έχουμε ζητήσει μία ενιαία στάση και αντιμετώπιση της κατάστασης. Να ξεκαθαριστεί στην Τουρκία ότι δεν θα γίνει ανεκτή εργαλειοποίηση της κατάστασης. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση με δυνάμεις αποτροπής στις πύλες εισόδου της χώρας ώστε να μην επιτραπεί με αφορμή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν μία εργαλειοποίηση».

Στο μέτωπο της πανδημίας στο κυβερνητικό επιτελείο προχωρούν στη χάραξη και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της επιδημιολογικής κρίσης τους επόμενους μήνες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς οι Τούρκοι κυκλώνουν τα Βαλκάνια με τη συμφωνία των Πρεσπών - Βάζουν «πόδι» και στα Σκόπια