ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ο ανεμβολίαστος δεν μπορεί να είναι «τζαμπατζής» και να χρησιμοποιεί δωρεάν τις δομές

Ο Στέλιος Πέτσας
Ο Στέλιος Πέτσας
Intimenews/Δημήτρης Καπάνταης

Όλα όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας για τα rapid test, την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αλλά και τη στάση της Εκκλησίας.

«Το να πληρώνει κανείς το rapid test από την τσέπη του είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνει το εμβόλιο και όχι να είναι ο ελεύθερος χρήστης, ο “τζαμπατζής” ο οποίος χρησιμοποιεί τις δωρεάν τις δομές, όταν κάποιοι άλλοι πληρώνουν γι’ αυτό» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι καλούνται πλέον να πληρώνουν τα rapid test.

«Τα πάντα στη ζωή έχουν ένα κόστος για τις επιλογές μας. Όταν 8 – 9 μήνες προσπαθούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο, τα οποία έχουμε διαθέσει δωρεάν, κάποια στιγμή θα πρέπει να προστατεύσουμε και τα χρήματα των φορολογουμένων και να δώσουμε σαφές κίνητρο στους ανεμβολίαστους να το κάνουν», επεσήμανε ο κ. Πέτσας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι περίπου 30.000 την ημέρα. Κανονικά θα περίμενε να είμαστε στα επίπεδα Ιουλίου, στα 60.000 την ημέρα. Μετά την επιστροφή από τις διακοπές περιμένουμε να ανεβαίνει ο αριθμός των εμβολίων και των προγραμματισμένων ραντεβού, με όποιο εμβόλιο επιθυμεί κανείς», είπε.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε την απόφαση για την αναστολή εργασίας στους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε υγειονομικές μονάδες χωρίς αποζημίωση. «Το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο. Αυτό αποδείχθηκε από το άλμα που έγινε στα ποσοστά εμβολιασμούς στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Προσδοκούμε ο εμβολιασμός να επιταχυνθεί και στο λοιπό υγειονομικό προσωπικό, όπου φαίνεται ότι υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό, αλλά και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων», πρόσθεσε.

Πέτσας: «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών»

Τα υγειονομικά δεδομένα θα καθορίσουν την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, κυρίως σε εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, αλλά και άλλους εργαζόμενους σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας, αν επιδεινωθούν τα υγειονομικά δεδομένα. Αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς, θα προχωρήσουμε και σε άλλες υπηρεσίες (…} Αυτό θα το δούμε το φθινόπωρο, όσο προχωράει η πορεία της πανδημίας. Έχει σημασία να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τα κίνητρα που δόθηκαν χθες, είναι ικανοποιητικά για να έχουμε μια αύξηση από τα επίπεδα των 30.000 εμβολιασμών την ημέρα που είναι σήμερα. Πρέπει να χτίσουμε όσο το δυνατόν υψηλότερο τείχος ανοσίας πριν να χειροτερεύσει ο καιρός», σημείωσε.

Πέτσας: «Δεν νομίζω ότι εξαιρείται η Εκκλησία από τα μέτρα»

Αναφορικά με τις απόψεις που διατυπώνονται για εξαίρεση της Εκκλησίας από τα νέα μέτρα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

«Δεν νομίζω ότι εξαιρείται η Εκκλησία. Υπάρχουν ανακοινώσεις και για την Εκκλησία και την προσέλευση των πιστών στην γενική παλέτα των μέτρων στις χθεσινές ανακοινώσεις. Η Εκκλησία, όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ήταν αρωγός. Η τελευταία ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τέλος Ιουλίου, ήταν καθοριστική για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις προσπάθειες εμβολιασμού και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυφάδα: Το μοντέλο, η κοκαΐνη, το κινητό και οι... vip πελάτες