ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μελετάει τις δημοσκοπήσεις και χαμογελάει στα κρύφα

ΣΥΡΙΖΑ Τσιπρας
Λόγους για να χαμογελάει έχει, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας.
InTime / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι σχέσεις της Κουμουνδούρου με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ έχει ήδη προαναγγείλει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.

Παρά την έμμεση αμφισβήτηση ορισμένων δεικτών που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, στον ΣΥΡΙΖΑ τις μελετούν και βγάζουν συμπεράσματα, ιδίως ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η τελευταία δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού STAR, έφερε χαμόγελα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημοσκόπηση ALCO

Αυτά ακριβώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν στα «μικροσκόπια» τους. Όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η δημοσκόπηση κατέγραψε για πρώτη φορά πρωτιά στις αρνητικές γνώμες, με το 50% των πολιτών που πήραν μέρος στην έρευνα να κρίνουν αρνητικά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, έναντι 46,7 του Αλέξη Τσίπρα. Αρνητικά υποστηρίζουν ότι είναι για το Μαξίμου και τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν το φλέγον θέμα της ακρίβειας. Εκει στο ερώτημα αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την αύξηση των τιμών, οι πολίτες σε ποσοστό 25% τάσσονται υπέρ των μέτρων που εξήγγειλε ο Α.Τσίπρας, με τον Κ.Μητσοτάκη να ακολουθεί με 22,7%. Ενδιαφέρον, επίσης, για τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει και το γεγονός ότι θετικά βλέπουν τις προτάσεις Τσίπρα στο θέμα της ακρίβειας το 17,7 των ψηφοφόρων που επέλεξαν ΝΔ στις εκλογές του 2019 και το 35,4 % των νέων έως 34 ετών, ηλικίες που πλήττονται περισσότερο λόγω των χαμηλών μισθών.

Από τη Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι στο ερώτημα «πως αξιολογείτε την εμφάνιση των δύο αρχηγών στη ΔΕΘ;», οι πολίτες βαθμολόγησαν θετικά τον Κ. Μητσοτάκη σε ποσοστό 36,2% και τον Αλεξη Τσίπρα με 33,1. Θετικά αξιολογούν την εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 19,9% όσων ψήφισαν ΝΔ το 2019 και το 39 % των νέων έως 34 ετών. Παρά το γεγονός ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει το πλεονέκτημα στο ερώτημα αυτό, η διαφορά των δύο αρχηγών συρρικνώνεται στο 3,1%.

Ίδια εικόνα βλέπουν και στο ερώτημα «ποιου οι προτάσεις σας πείθουν περισσότερο». Το 27,1% απαντά σιγουρα και μάλλον του Κ. Μητσοτάκη και το 23,7% σιγουρα και μάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Και εδώ η διαφορά των δυο είναι γύρω στις τρεις μονάδες και συγκεκριμένα στο 3,4%.

Η έρευνα της MRB

Δυσάρεστα, όμως, θεωρούν ότι είναι για το Μέγαρο Μαξίμου και τα μηνύματα από τα λεγόμενα ποσοτικά στοιχεία, δηλαδή την πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ίδιας εταιρείας, ο Αλέξης Τσίπρας βελτίωσε τη θέση του κόμματος σχεδόν κατά μια μονάδα μέσα σε μια εβδομάδα στα ποσοστά που δίνει η MRB. Όπως τονίζουν, το τέχνασμα να προβληθεί για πρώτη φορά η αναγωγή επί των εγκύρων για να εμφανιστεί μεγαλύτερη η διαφορά, η αλήθεια είναι ότι στην πρόθεση ψήφου η διαφορά από το 10,9% την περασμένη εβδομάδα έπεσε στο 10,1% σύμφωνα πάντα με τα ποσοστά που δίνει η MRB.

Η μέτρηση επιβεβαιώνει κατά τη Κουμουνδούρου και την εκτίμηση της περί επιτυχημένης εμφάνισης του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, καθώς στην έρευνα της ΜRΒ της περασμένης εβδομάδας αξιολογούσε θετικά την κυβέρνηση στο 39,9% ενώ στην χθεσινή μέτρηση το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 2,3% και πήγε στο 37,6%. Αντίθετα στο αντίστοιχο ερώτημα για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είχε κέρδη δυο μονάδων για το κόμμα του. Από 25,1% στο 27,2%.

Ένα από τα αξιοσημείωτα της μέτρησης της MRB είναι τα στοιχεία συσπείρωσης των δύο κομμάτων. Η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση 79,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό για μη εκλογική περίοδο, του 75,8%. Αυτό το οποίο ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στη δεξαμενή των ψηφοφόρων της ΝΔ που την ψήφισαν το 2019 μόλις το 4,4% τηρούν στάση αναμονής, παραμένοντας στην αδιευκρίνιστη ψήφο, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ το 11,8%. Παράλληλα, η ΝΔ καταγράφει διαρροές προς άλλα κόμματα 11,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 6,1%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.