ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αποτιμά η Αθήνα το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Ραντεβού, επενδύσεις και μήνυμα στην Τουρκία

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός στο βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
John Angelillo /Pool Photo via AP

Ιδιαίτερα θετικά αποτιμά η Αθήνα το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε μπαράζ επαφών σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Όπως διαπιστώθηκε το κλίμα για την χώρα μας στο εξωτερικό είναι ευνοϊκό και μάλιστα υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Και δεν είναι καθόλου τυχαία η ανάρτηση του μεγιστάνα επιχειρηματία και πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικ Μπλούμπεργκ με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg στην οποία εξήρε τη μεταρρυθμιστική συμβολή του πρωθυπουργού για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στη χώρα μας.

«Το πρόγραμμα οικονομικών και ανταγωνιστικών μεταρρυθμίσεων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενθαρρύνει τους επενδυτές από όλον τον κόσμο να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ένα καλό σημάδι προόδου και ανάκαμψης. Σ 'ευχαριστώ που πέρασες από το Bloomberg» ανέφερε ο Μάικ Μπλούμπεργκ στην ανάρτησή του.

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση με μέλη της ομογένειας στη Νέα Υόρκη η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά, αλλά και ως προς την ήπια ισχύ και την ακτινοβολία της στο εξωτερικό.

-Ισχυρότερη οικονομικά καθώς η χώρα πέρασε από την εποχή των μνημονίων στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που καταρτίστηκε «από Έλληνες για Έλληνες», εγκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία από την ΕΕ, και «λαμβάνουμε ήδη τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια για να το υλοποιήσουμε». Αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2021 από το 3,6% στο 5,9% και αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα είναι ακόμη υψηλότερη. «Δεν υπήρξε ποτέ τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα». Και αυτό «αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, προς την ελληνική οικονομία, προς τον ελληνικό λαό».

-Ισχυρότερη γεωπολιτικά, γιατί «έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών σε μια σχετικά ασταθή περιοχή του κόσμου», ενώ «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών».

-Ισχυρότερη στρατιωτικά από ό,τι ήμασταν πριν από δύο, από πέντε, από δέκα χρόνια.

-Ισχυρότερη -και είναι πολύ σημαντικό- και ως προς το “brand” Ελλάδα, που «είναι η “ήπια ισχύς” της Ελλάδας, η ακτινοβολία που έχει στο εξωτερικό». Ήδη «το κύρος της χώρας στην Ευρώπη υπερβαίνει τα τυπικά της χαρακτηριστικά. Η φωνή μας ακούγεται στην Ευρώπη».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Οπως επεσήμανε: «Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία. Όμως είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο. δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό, υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.