ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλή παρέμβαση της κυβέρνησης για την ενεργειακή ακρίβεια - Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Διπλή παρέμβαση της κυβέρνησης για την ενεργειακή ακρίβεια - Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Σε μέτρα στήριξης προχωρά η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το εκρηκτικό ράλι στις τιμές της ενέργειας και τις συνεπακόλουθες ανατιμήσεις. Το συνολικό πλέγμα των παρεμβάσεων αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. Ευρώ.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Επικράτειας Ακή Σκέρτσου, του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, στη διάρκεια της οποίας κλείδωσαν οι παρεμβάσεις. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 11:00 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες θα κινούνται σε δυο επίπεδα.

Η πρώτη παρέμβαση θα αφορά στο επίδομα θέρμανσης με ενιαίο πλαίσιο στην επιδότηση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα, πέλετ κ.λπ και η δεύτερη στην πρόσφατα ψηφισμένη επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά από τη συνεχή αύξηση των τιμών του ρεύματος κλιμακώνονται, καθώς η χονδρική τιμή κινείται συνεχώς υψηλότερα, υπό την επίδραση του ράλι της τιμής του φυσικού αερίου. Προχθές η μέση χονδρική τιμή καθορίστηκε στα 204 ευρώ, με μια ημερήσια αύξηση κατά 14,6%. Μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει ενσωματωθεί στα περισσότερα συμβόλαια των καταναλωτών, οι αυξήσεις αυτές θα περάσουν στους λογαριασμούς το επόμενο διάστημα. Αντίστοιχα, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να αρχίσει να διατίθεται με τιμές τουλάχιστον 20% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.
Σε δυσχερή θέση βρίσκονται επίσης 500.000 καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Σημειώνεται πως για διαμέρισμα 80 τ.μ., με κατανάλωση 500 κυβικά μέτρα και με αυτόνομη θέρμανση ο καταναλωτής κατέβαλλε 208,27 ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο κλήθηκε να πληρώσει 393,5 ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες στην κυβέρνηση αποφάσισαν υψηλότερο ποσό της επιδότησης. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη αναγγελία ήταν για ενίσχυση της τιμής της κιλοβατώρας με 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα κάθε μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Αυτό έβγαζε ένα ποσό της τάξεως των 9 ευρώ ανά λογαριασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση θα ανέλθει σε περίπου 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ήτοι 13,5 ευρώ ανά λογαριασμό.

Παράλληλα αποφασίστηκε η αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή κατά 20% - 30% των εισοδηματικών κριτηρίων, με στόχο να αυξηθεί το ποσό του επιδόματος ανά νοικοκυριό και να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων. Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θα αυξηθεί στα 264 ευρώ από 220 ευρώ, ενώ το εισοδηματικό όριο για τους άγαμους θα ανέβει στα 15.000-16.000 ευρώ από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα, για τα ζευγάρια στα 24.000 - 26.000 ευρώ και στα 26.000 - 28.000 ευρώ από 22.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες. Επίσης, προβλέπεται υψηλότερη προσαύξηση για τα τέκνα από τα 2.000 στα 3.000 ή και στα 4.000 ευρώ.

Τέλος στο τραπέζι είναι και εξτρά ρυθμίσεις για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» επεισόδιο: Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι; Κινητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο – Τους περιμένουμε!

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Οι περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία «Αθηνά» την Παρασκευή

Μπουρλά: Πότε θα κυκλοφορήσει το φάρμακο για τον κορονοϊό – Tι λέει για μεταλλάξεις και 3η δόση