ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «έξοδος» του Σταύρου Δήμα

Η «έξοδος» του Σταύρου Δήμα

Αλαλούμ προκάλεσε εχθές σε Βουλή αλλά και η Συγγρού, η δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Δήμα, πως δεν θα μετέχει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Σε μια απρόσμενη στιγμή και λαμβάνοντας τον λόγο στην επιτροπή οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, δημοσιοποίησε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, κλείνοντας, εμμέσως, και κάθε συζήτηση για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

«Θα παραμείνω στο υπουργείο Εξωτερικών μέχρι την ημέρα των εκλογών. Θέλω να κρατήσω τον εθνικό χαρακτήρα και την ανεξαρτησία του υπουργείου και γι’ αυτό λίγο θα ασχοληθώ με τις εκλογές και δεν θα μετέχω κιόλας», η απόκρισή του προς την πρόεδρο της Επιτροπής κα Βάσω Παπανδρέου, απαντώντας στις ευχές της τελευταίας να είναι αντιπρόεδρος της επόμενης κυβέρνησης.

Αν και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους, αποδυναμώνοντας την «προαναγγελθείσα αποχώρηση» Δήμα, λέγοντας πως ουδέποτε είπε κατά λέξη πως δεν θα είναι σε κάποιο από τα επόμενα ψηφοδέλτια, η αλήθεια είναι πως η φράση του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, δύσκολα μπορεί να ερμηνευτεί αλλιώς.

Στην πραγματικότητα, ο κος Δήμας φαίνεται πως έχει αποφασίσει να αποσυρθεί, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον γιό του Χρήστο ο οποίος θα πολιτευθεί, όπως όλα δείχνουν, στην Κορινθία.

Η χθεσινή δήλωση του Σταύρου Δήμα, δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτομάτως και ως οριστική αποχώρησή του από την πολιτική, αφού ουδείς μπορεί να θεωρήσει απίθανη μια ακόμη Υπουργοποιησή του στο μέλλον. Άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς, έχει ήδη προαναγγείλει την είσοδο εξωκοινοβουλευτικών στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο.

Επιστροφή με… δόσεις

Μπορεί οι διαγραφές στη ΝΔ να ήταν μαζικές, οι επανεντάξεις ωστόσο γίνονται σταδιακά.

Χθες το βράδυ, με απόφαση του προέδρου της ΝΔ, ανακοινώθηκε η επιστροφή του Βουλευτή Δράμας Μαργαρίτη Τζίμα, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε στείλει επιστολή «πανστρατιάς», στην ηγεσία.

Οι κύριοι Βαγιωνά, Παπασιώζος και Καρασμάνης, αναμένεται να είναι οι επόμενοι τρεις που θα πάρουν σειρά –ενδεχομένως ακόμη και σήμερα- ενώ άγνωστος είναι ο τρόπος που θα επιλέξουν οι Βόζεμπεργκ, Βλάχος και Γιουλέκας, προκειμένου να εκφράσουν δημοσίως την εμπιστοσύνη τους προς τις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά και να επιστρέψουν με τη σειρά τους στους κόλπους της παράταξης.