ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο τον Φεβρουάριο με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες

Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2016
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Να αποτελέσει το επερχόμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το εφαλτήριο για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως αυτό το μεγάλο πολιτικό γεγονός μπορεί να δώσει στο κόμμα του την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται για τις επόμενες εθνικές εκλογές, τις οποίες στη Κουμουνδούρου βλέπουν να έρχονται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Η διεξαγωγή του Συνεδρίου αποτελούσε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μία μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία προκαλούσε πολλές «μουρμούρες» από αρκετά στελέχη στη Κουμουνδούρου. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, απέδωσε πολύ ικανοποιητικούς καρπούς, με αποκορύφωμα τη παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον, μετά από πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, το ζήτημα λύθηκε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την ανώτατη διαδικασία του στα τέλη του επόμενου Φεβρουαρίου. Βέβαια, δεν ήταν λίγα εκείνα τα στελέχη της λεγόμενης «προεδρικής» ομάδας που θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν ήταν η κατάλληλη.

Φοβόντουσαν ότι στο Συνέδριο θα μπορούσε να υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στις τάσεις του κόμματος για επιμέρους ζητήματα, η οποία και θα επισκίαζε την όποια πολιτική δουλειά γίνονταν, λίγους μήνες πριν τις από τις επόμενες εκλογές. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι -σχεδόν- πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στήσει πρόωρες κάλπες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σε αντίθεση με τους συντρόφους του, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάει ότι αυτή θα είναι η κατάλληλη συγκυρία. Πρώτα από όλα, γιατί η διεξαγωγή του Συνεδρίου από μόνη της θα αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Δεύτερον, γιατί θα κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός και θα «ξεσκουριάσει» για τα καλά πριν από τη μεγάλη μάχη των εκλογών. Και τρίτον, γιατί ολόκληρη η προσυνεδριακή διαδικασία θα δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε άμεση επαφή με χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν πολιτική στέγη.

Και σε αυτό το τελευταίο, δηλαδή στην συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες, δίνει μεγάλη έμφαση ο πρόεδρος του κόμματος. Για τον λόγο ζήτησε να υπάρξει μία τρίμηνη εξόρμηση και πολιτική καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Τη τελευταία φορά που πραγματοποίησε κάποια αντίστοιχη ενέργεια, λίγο πριν τη πανδημία, έφερε κοντά στο κόμμα χιλιάδες ανθρώπους. Τώρα, με δεδομένο ότι υπάρχει στον ορίζοντα και μία κορυφαία κομματική διαδικασία, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερα για τη Κουμουνδούρου.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ιδιαίτερη βάση στη διεξαγωγή των περιφερειακών συνδιασκέψεων, που δεν θα είναι αποκλειστικά κομματικές δραστηριότητες, αλλά ανοιχτές στην κοινωνία. Θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις περιφέρειες, με στόχο την εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για κάθε περιφέρεια.

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό από τα παραπάνω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει το Συνέδριο του κόμματος να μετατραπεί σε μία ανοιχτή διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχουν και αριστίνδην σύνεδροι, που θα προέρχονται από τη κοινωνία. Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, επιστήμονες και γενικά πρόσωπα που συνέβαλαν και στη κατάρτιση του προγράμματος του κόμματος το προηγούμενο διάστημα και δεν έχουν οργανωτική σχέση μαζί του.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, «Ομπρέλα» εξέφρασε ορισμένες διαφωνίες, όπως για το μέτρο της συμμετοχής των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και τον τρόπο που θα γίνει η εγγραφή των νέων μελών, οι οποίες και θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.