ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα κατά Σηφουνάκη για κρυφή τροπολογία

Θύελλα κατά Σηφουνάκη για κρυφή τροπολογία

Σε απόσυρση της αλλαγής που επιχείρησε να περάσει την τελευταία στιγμή αναγκάστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών και την καταλυτική παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου που τον κάλεσε να τηρήσει πιστά τον κανονισμό του κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της απογευματινής συνεδρίασης της Ολομέλειας είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία ψήφισης επί του συνόλου του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού του ΥΠΕΚΑ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν επιτρέπονται αλλαγές και προσθήκες κατά την συγκεκριμένη διαδικασία, εκτός εάν υπάρχει σύμφωνη γνώμη από το σύνολο των κομμάτων. Όμως, ο κ. Σηφουνάκης ενημέρωσε τα έκπληκτα μέλη της Βουλής ότι στις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση 80% του χρηματικού ποσού για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων εκτός του μουσουλμανικού πληθυσμού εντάσσεται όλος ο πληθυσμός των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.

Υπενθυμίζεται, αρχικά η ρύθμιση επιχειρούσε να άρει αδικίες του παρελθόντος όταν το ελληνικό κράτος αρνούταν να χορηγεί οικοδομικές άδειες στον μειονοτικό πληθυσμό και άρα τον εξωθούσε εκ των πραγμάτων στην παρανομία. Με τον τρόπο αυτό καλούσε τους μουσουλμάνους να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα πληρώνοντας 20% του ποσού που θα πληρώσει ο υπόλοιπος ελληνικός πληθυσμός.

Όμως την τελευταία στιγμή ο κ. Σηφουνάκης επιχείρησε να εντάξει στην ρύθμιση και το χριστιανικό στοιχείο της περιοχής.

Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό τους Αστέριο Ροντούλη να φωνάζει από τα έδρανα «αυτά είναι ξεφτίλα και ντροπή». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης διέκοψε την συνεδρίαση για λίγα λεπτά και με την επανέναρξη, ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος ζήτησε από τον υπουργό να τηρήσει τον κανονισμό της Βουλής και να την αποσύρει όπως τελικά και έγινε.