ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιγμα στους συνταξιούχους επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το «χαράτσι» Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας
Αντεπίθεση ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
INTIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Να πλησιάσει τη κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων, στην οποία η Νέα Δημοκρατία υπερτερεί αισθητά του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας μετά από την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα οποία και έχουν στο στόχαστρο τους μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών.

Η Κουμουνδούρου όχι μόνο αντιτίθεται στο «χαράτσι» Μητσοτάκη, αλλά προτείνει μία σειρά από μέτρα, που περιλαμβάνουν ακόμα και οικονομικό κίνητρο. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να σπάσει τη «γαλάζια» κυριαρχία πάνω στη συγκεκριμένη ηλικιακή.

Το «χαράτσι» ύψους 100 ευρώ που θα καλούνται να πληρώνουν από τον Ιανουάριο και μετά οι Έλληνες άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, είναι μία κίνηση που στη Κουμουνδούρου θεωρούν «αδιανόητη» και συνιστά μία ομολογία προσωπικής αποτυχίας του πρωθυπουργού.

Το «αδιανόητο», όπως αναφέρουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έγκειται στο να βάζει κάποιος -εν προκειμένω ο Κυριάκος Μητσοτάκης- «χαράτσι» 100 ευρώ το μήνα σε ανθρώπους που ζουν στα όρια της ανέχειας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία με 500 - 600 ευρώ σύνταξη, επειδή ο ίδιος έχει αποτύχει παταγωδώς στον εμβολιασμό και στην πανδημία.

Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι αυτό το μέτρο έρχεται αφού τους έκοψε τα αναδρομικά και τη 13η σύνταξη, κοροϊδεύοντας τους -όπως αναφέρουν- εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα, τα ίδια πρόσωπα υποστηρίζουν ότι είναι και ένα μέτρο βαθύτατα ταξικό, καθώς πλήττει τους ασθενέστερους. Και η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων πολιτών οδηγούνται με αυτό τον τρόπο στην οικονομική εξαθλίωση. Διότι ένας εύπορος μη εμβολιασμένος ηλικιωμένος μπορεί να πληρώνει και να μην εμβολιαστεί ποτέ.

Παράλληλα, από τη Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση αναζητά «εσωτερικό εχθρό» για την τροπή της πανδημίας και έτσι, μετά τους νέους που «στοχοποίησε» το προηγούμενο διάστημα, τώρα προσπαθεί να πείσει τη κοινωνία ότι φταίνε οι ηλικιωμένοι. Μάλιστα, τονίζουν ότι το Μαξίμου συνεχίζει να στέλνει λάθος μηνύματα, καθώς με αυτό τον τρόπο αφήνει να εννοηθεί ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία πανδημία ηλικιωμένων.

«Και πάλι όλοι έχουν ευθύνη, εκτός από τον “ανεύθυνο” πρωθυπουργό», σχολίασε στο Newsbomb.gr στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, που συμπλήρωσε, επίσης, ότι για ακόμα μία φορά επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό, με σκοπό να κρύψει τις δικές του ευθύνες και αποτυχίες.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και αναγνωρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόησης. Και για αυτό το λόγο, συνεχίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα είχε προτείνει τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 μετά το πέρας του εξαμήνου, σε συνδυασμό και με μία πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς σε πόλεις και περιφέρεια, πόρτα - πόρτα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

Αντί, όμως, για μέτρα θετικά και κίνητρα, ακόμη και οικονομικά για τους ηλικιωμένους, υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τα τιμωρητικά και εξοντωτικά μέτρα που θα έχουν το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι στις 3 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός έλεγε ότι εξαντλήσαμε τα όρια της υποχρεωτικότητας, επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον καλούσε να πάρει αυστηρότερα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους αστυνομικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.

Τι μέτρα έπρεπε να ανακοινώσει;

Στην επισήμανση πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε επιτακτικά εδώ και εβδομάδες επιπλέον μέτρα, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι έχουν μιλήσει δεκάδες φορές για το τι πρέπει να γίνει. Αυτά που χρειάζονται, κατά τη Κουμουνδούρου, είναι τα παρακάτω:

  • Προσλήψεις στο ΕΣΥ, όχι να μειώνει κατά 820 εκατ. ευρώ τις δαπάνες για την Υγεία στον Προϋπολογισμό.
  • Επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών, αφού και όλοι να εμβολιαστούν αύριο, για ένα τουλάχιστον μήνα ακόμα το ΕΣΥ θα πιέζεται αφόρητα και θα χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν υπήρχαν κλίνες.
  • Σε συνδυασμό με τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για τους άνω των 60, μία σοβαρή καμπάνια για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών, ακόμα και με οικονομικά κίνητρα.
  • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλους, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους.
  • Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να σπάσουν τα σχολικά τμήματα, καθώς είναι αδιανόητο να έχουμε τμήματα 29 μαθητών.
  • Μέτρα και στις εκκλησίες, όπως συμβαίνει παντού. Δεν γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να κρύβεται πίσω από την εκκλησία για την είσοδο μη εμβολιασμένων στους ναούς.
  • Αυστηρότερα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους σε αστυνομία και σώματα ασφαλείας.
  • Ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων, ακόμα και με επιτάξεις οχημάτων και εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στο μετρό.
  • Επαναφορά όχι μόνο του κυλιόμενου ωραρίου αλλά και της τηλεργασίας για όσο χρειάζεται και όπου μπορεί να εφαρμοστεί. Οι χώροι εργασίας είναι μία από τις εστίες υπερμετάδοσης, πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το αντισυνταγματικό πρόστιμο των 100 ευρώ, οι πονοκέφαλοι για την ΑΑΔΕ και ο κίνδυνος για το Δημόσιο

Κερατσίνι: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το θάνατο της 8χρονης – Το ύποπτο ΙΧ και τα ερωτήματα

Δύσκολες ώρες για την Καίτη Γκρέυ: Πέθανε ο γιος της και πατέρας της Αγγελικής Ηλιάδη