ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιφυλάξεις Βαλυράκη και Μπεντενιώτη για τις εκλογές

Επιφυλάξεις Βαλυράκη και Μπεντενιώτη για τις εκλογές

Την εκτίμηση ότι οι πρόωρες εκλογές οδηγούν σε «αποσταθεροποίηση» την χώρα εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία με κυβέρνηση που θα αναδείξει η ευρεία πλειοψηφία της Βουλής.

Αναλυτικά, ο κ. Βαλυράκης μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας υποστήριξε ότι «η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές με άτυπο αλλά ουσιαστικό ερώτημα 'ναι ή όχι στο μνημόνιο', χωρίς να λύνει κανέναν πρόβλημα, απειλεί να οδηγήσει σε «αποσταθεροποίηση της χώρας».

Ο βουλευτής προτείνει δε, τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού σχήματος εθνικής ενότητας, πιστεύοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει τερματίσει το ρόλο της.

Επιφυλάξεις για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών διατυπώνει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπεντενιώτης ο οποίος εκφράζει την ευχή «οι εκλογές να δώσουν διέξοδο στην κρίση που βιώνει η χώρα, γιατί ενδεχομένως τελικά να προσθέσουν προβλήματα».

Ο κ. Μπεντενιώτης κάνει λόγο για βαθιά ηθική, κοινωνική και οικονομική κρίση, για απαξίωση του πολιτικού συστήματος και διάβρωση της δημοκρατίας και για διολίσθηση αξιών που δοκιμάζει την ηθική στην πολιτική και τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση και καταθέτει σειρά προτάσεων οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο σκέψης «πριν τις επόμενες εκλογές» όπως αναφέρει.

Μεταξύ των προτάσεών του:

- η εξάντληση της τετραετίας για τη διενέργεια εκλογών

- η θέσπιση εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής

- η κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από τα Δημόσιο και τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα

- η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων

- η θεσμοθέτηση εγγυημένου εισοδήματος πάνω από τα όρια της φτώχειας.