ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός - Παναγιωτόπουλος: Μετά τα Rafale και τις Belh@rra πάμε για αγορά 4 κορβετών

Νίκος Παναγιωτόπουλος
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν την παρουσία τους, ορθώνουν το ανάστημά τους»
Intime News

Την επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα σηματοδοτούν οι προβλέψεις των πιστώσεων Άμυνας για το 2022, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Για την αύξηση των πιστώσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν είναι ένας ανταγωνισμός εξοπλισμών, αλλά ένας αγώνας δρόμου για να καλυφθούν κενά ετών, στην ανανέωση και αναβάθμιση οπλικών συστημάτων. «Σε μερικές ημέρες, τα πρώτα έξι Rafale, θα έρθουν και θα φωλιάσουν στη βάση της Τανάγρας για να επιχειρούν στους ελληνικούς αιθέρες με το σήμα της χώρας φτερά, και Έλληνες χειριστές στο πιλοτήριο», ενημέρωσε επίσης την εθνική αντιπροσωπεία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Οι υπαρκτές και εκδηλωθείσες υβριδικές απειλές, οι προκλήσεις και τα προβλήματα ασφαλείας δεν επιτρέπουν κανενός είδους εφησυχασμό. Αντιθέτως, απαιτούν αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις τρέχουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν την παρουσία τους, ορθώνουν το ανάστημά τους και συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, που τόνισε ότι τα γεγονότα που ζήσαμε το 2020, η συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, και η συνεχιζόμενη αναθεωρητική συμπεριφορά της γείτονος, καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν τον βαθμό και την έκταση της απειλής κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, αλλά και τον βαθμό ετοιμότητας και αποφασιστικότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που απέδειξαν ότι αποτελούν τον εγγυητή της εδαφικής ανεξαρτησίας και προστάτη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στο κλίμα αυτό, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση κινείται για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και των διεθνών συμμαχιών.

«Προχωρήσαμε σε αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από τα 3,35 δισ. ευρώ συνολικά για την Άμυνα το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021 και πλέον, με τον προϋπολογισμό του 2022, στα 6,39 δισ. ευρώ, με την επιφύλαξη περαιτέρω ενίσχυσης, κατά τη διάρκεια του 2022, όπως είχε γίνει και πέρυσι, από το ειδικό αποθεματικό, σε συνεργασία πάντοτε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που τόνισε ότι πρόκειται για μια ετήσια αύξηση που αγγίζει το 17,5%, που επαναφέρει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για πρώτη φορά, στο ύψος των προ κρίσης προϋπολογισμών του υπουργείου.

Ειδικά για τους εξοπλισμούς, ο υπουργός είπε ότι ο προϋπολογισμός για το 2022 είναι αυξημένος κατά 856 εκατ. ευρώ, αύξηση 34% έναντι των πιστώσεων του 2021, υπογραμμίζοντας όμως ότι «δεν είναι μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία ούτε ανταγωνισμός εξοπλιστικών αλλά «ένας αγώνας δρόμου για να καλυφθούν κενά ετών».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, σε σχέση με τα 18 Rafale, ότι «σε μερικές ημέρες, τα πρώτα έξι Rafale, θα έρθουν και θα φωλιάσουν στη βάση της Τανάγρας για να επιχειρούν στους ελληνικούς αιθέρες με το σήμα της χώρας φτερά, και Έλληνες χειριστές στο πιλοτήριο». Η δεύτερη εξάδα των Rafale θα παραδοθεί μέσα στο 2022 και η τρίτη το 2023, ενώ η Πολεμική Αεροπορία θα προμηθευτεί και άλλα 6 καινούργια Rafale και γι’ αυτό τα αρμόδια επιτελεία είναι σε διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο.

Προς συμβασιοποίηση βαίνει και το φιλόδοξο πρόγραμμα για τις 3 φρεγάτες Belharra που θα ενισχύσουν τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού και θα το οδηγήσουν στη νέα εποχή και θα δρομολογήσουν τη μοίρα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τα επόμενα χρόνια. Καθώς δε οι ανάγκες ανανέωσης του στόλου δεν περιορίζονται μόνο στις φρεγάτες, το υπουργείο σε λίγο καιρό θα ενημερώσει τη Βουλή για τις τέσσερις νέες κορβέτες. Εντός του επόμενου έτους παραδίδεται και η τελευταία πυραυλάκατος νούμερο 7.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των F-16 block 50, σημειώνοντας ότι για λόγους διαφάνειας θα οδηγηθεί προς έγκριση στη Βουλή, με νέα σύμβαση. Την ερχόμενη Τρίτη δε, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα κληθεί να εγκρίνει το κατακυρωτικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τη σύμβαση των μεταγωγικών τύπου C-27, ώστε να αρχίσουν να έρχονται ανταλλακτικά το νέο έτος.

Αναφερόμενος στο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι είναι μια στρατηγική παρέμβαση για το μέλλον του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, «γιατί καινούργια Rafale, χωρίς άριστα εκπαιδευμένους χειριστές, δεν γίνεται». Το Φεβρουάριο στην Καλαμάτα θα εγκαινιαστούν τα δύο πρώτα κτίρια υποδομών, στο ένα θα μπει ένας σύγχρονος εξομοιωτής και ένα δεύτερο που θα χρησιμοποιηθεί ως υπόστεγο και αποθήκη υλικών.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα εξοπλιστεί και με επτά καινούργια υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακής χρήσης, που τα δύο πρώτα θα παραληφθούν μέσα στο 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελική έρευνα για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

Καιρός: «Κλείδωσαν» τα χιόνια το Σαββατοκύριακο - Τι καιρό θα κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

The Bachelor: Επεισοδιακή αποχώρηση - Πέταξε τα κοσμήματα στον Αλέξη Παππά και έφυγε