ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «μονόδρομος» των εκλογών – Γιατί ο Τσίπρας κάλεσε τον Μητσοτάκη να προσφύγει στις κάλπες

Αλέξης Τσίπρας
Ο λόγος που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογές.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία για πρώτη φορά από τη μέρα που βρέθηκε το κόμμα του στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βάλει επιπλέον πίεση στην κυβέρνηση, αλλά και να δείξει στους πολίτες ότι αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο από τη διπλή κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

«Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο Αλέξης Τσίπρας θα κλιμακώσει κι άλλο την ρητορική του εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα πάει, δηλαδή, ένα βήμα παραπέρα από ότι έχει πάει μέχρι σήμερα, όπου πολλές φορές έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό είτε να λάβει επιτέλους τα αυτονόητα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες από τη διπλή κρίση, την πανδημία και την ακρίβεια, είτε να παρατεθεί.

Οι στενοί του συνεργάτες αποφεύγουν να πουν με σαφήνεια τι ακριβώς θα προσθέσει ο αρχηγός τους στη σημερινή συζήτηση, όμως γίνεται κατανοητό ότι θα κάνει ένα ακόμα βήμα προς το να ζητήσει εκλογές».

Αυτά έγραφε το πρωί το Newsbomb.gr, μεταφέροντας επί της ουσίας τα όσα συζητιόντουσαν τα τελευταία 24ωρα στην Κουμουνδούρου. Όλοι, πλέον, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν οδηγηθεί εδώ και εβδομάδες στο συμπέρασμα, ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Δεν γίνεται να πεθαίνουν καθημερινά σχεδόν 100 άνθρωποι και η κυβέρνηση να κάνει πως δεν τους βλέπει. Ούτε είναι δυνατόν να κοιτάζουμε ανέμελοι το εισόδημα των πολιτών να εξανεμίζεται. Έπρεπε να πάρουμε άμεσα μία δυναμική πρωτοβουλία», μας είπε στενός συνομιλητής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε από καιρό από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, ωστόσο μέχρι και σήμερα απέφευγε να ζητήσει ευθέως εκλογές. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή την κίνηση, ήταν η αποκάλυψη της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα, που κατά τη γνώμη τους απέδειξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκη είπε ψέματα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, για ένα θέμα που αφορούσε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Βέβαια, η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, ήταν απλά η αφορμή. Η ιδέα είχε ωριμάσει τις εδώ στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα. Περίμενε απλά την κατάλληλη συγκυρία. Καλύτερη από τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Έτσι, στο κλείσιμο της ομιλία του ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «αναλάβει τις ευθύνες του», να «παραιτηθεί» και να «προκηρύξει εκλογές».

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να δείξει προς την κοινωνία ότι υπάρχει διέξοδος από τη διπλά κρίση πανδημίας και ακρίβειας, που δεν είναι άλλη παρά μία «προοδευτική» κυβέρνηση.

Παράλληλα, εκτός από την κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει και ένα μήνυμα προς τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, θέτοντας το δίλημμα «ή με την κοινωνία και τις προοδευτικές δυνάμεις ή με τη δεξιά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 4.345 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 63 θάνατοι και 684 διασωληνωμένοι

Μητσοτάκης: Τρία νέα μέτρα στήριξης για ρεύμα και φυσικό αέριο

Επεισόδιο στη Βουλή Τσίπρα - Γεραπετρίτη: Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ