ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Τσίπρας ζήτησε εκλογές σε αυτή τη συγκυρία

Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό ήρθε να δημιουργήσει το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, το οποίο και διατύπωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού.

Το ερώτημα που τέθηκε από πολλούς, ήταν το γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε αυτή τη στιγμή για να ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές. Το Newsbomb.gr που από το πρωί του Σαββάτου είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα, αποκωδικοποιεί την επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επικίνδυνη κυβέρνηση

Απαντώντας στο «γιατί τώρα;», οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απαντούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. «Γιατί κάθε μέρα πλέον που περνά με τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές, όπως επιβεβαιώθηκε από τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα και οδηγεί σε απόγνωση, σε αδιέξοδα και μείωση εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνουν, στην περίπτωση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα, ο πρωθυπουργός γνώριζε τι ακριβώς συμβαίνει στα νοσοκομεία και έλεγε ψέματα. Υποστηρίζουν ότι ακόμα ψάχνει «αυτοφωράκια» για να ρίξει την ευθύνη, λες και πιστεύει έστω και ένας Έλληνας ότι ο στενότερος συνεργάτης του για την πανδημία δεν του είπε τα φρικτά στοιχεία της και την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ και επίταξης ΜΕΘ.

«Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε υπομονή ακριβώς για την ανθρώπινη ζωή. Τώρα, ακριβώς για την ανθρώπινη ζωή ζητά πλέον εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος», τονίζουν από την Κουμουνδούρου.

Δύο χρόνια υπομονή

Όπως είναι λογικό, το αμέσως επόμενο ερώτημα που τίθεται προς τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αν είναι «σωστό» και πρακτικά δυνατό να πραγματοποιηθούν εκλογές την ώρα που το 5ο κύμα της πανδημίας χτυπάει την «πόρτα» ολόκληρης της Ευρώπης.

Όπως αναφέρουν, εκλογές έχουν πραγματοποιήσει σε πολλές χώρες μέσα στην πανδημία – η οποί συνεχίζεται και θα είναι παρούσα για μεγάλο ακόμα διάστημα, όπως φαίνεται. Για αυτούς, το αίτημα Τσίπρα για παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.

Δυόμισι χρόνια, συνεχίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ «με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης έκανε αλλεπάλληλες προτάσεις ώστε να υπάρξει μία μίνιμουμ συνεννόηση για την πανδημία, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Έχει στρατευθεί εξαρχής με τις εισηγήσεις των επιστημόνων, τους οποίους έχει εργαλειοποιήσει χυδαία ο κ. Μητσοτάκης».

Παράλληλα, συμπληρώνουν ότι έχει τηρήσει υπεύθυνη στάση, παραμερίζοντας πολύ μεγάλες πολιτικές διαφωνίες για το συνολικό κοινωνικό καλό. Κατέθεσε προτάσεις συναινετικές (κοινός υπουργός Υγείας, ολιγομελή επιτροπή επιστημόνων κοινής αποδοχής, αίτημα για Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών), ενώ πολλές φορές δήλωσε έτοιμος ακόμα και για να βάλει πλάτη για δύσκολες αποφάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο τις αρνήθηκε όλες, αλλά «πλέον αποκαλύπτεται ότι δεν είναι απλά ότι δεν μπορεί, είναι ότι δεν θέλει, αφού μέχρι και ο Τσιόδρας του τα έλεγε και ο ίδιος δεν έκανε τίποτα για το ΕΣΥ με αποτέλεσμα χιλιάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί και κατάρρευσή του».

Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Από τα παραπάνω, είναι σαφές πως στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, η ιδέα να ζητήσει άμεσα εκλογές, είχε ωριμάσει μέρες. Φαίνεται, όμως, ότι αναζητούσε τη κατάλληλη αφορμή. Αυτή ήταν η αποκάλυψη της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα, όπου ακόμα αναζητείται αυτός που την παρέλαβε.

Διότι στην Κουμουνδούρου, πιστεύουν ακράδαντα ότι την παρέλαβαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο και πως απόδειξη για αυτό αποτελούν οι κυβερνητικές αντιφάσεις. Θεωρούν ότι στην «απολογία» το Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όντας εμφανώς «πανικόβλητος», έφτασε να πει ότι την παρέλαβε μεν η κυβέρνηση, αλλά όχι το Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πάλι ψέματα και αρνείται ακόμα να πει ένα όνομα γιατί δεν βρίσκει «αυτοφωράκια». Επομένως, το ερώτημα παραμένει: Ποιος παρέλαβε τη μελέτη που προειδοποιούσε για εκατόμβη νεκρών και την αγνόησε;

Και όχι μόνο αυτό, λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Ακύρωσε και απαξίωσε πλήρως και τον κ. Τσιόδρα, για να δικαιολογήσει τη δήλωσή του, ότι δεν έχει διαφορά εντός και εκτός ΜΕΘ για τους ασθενείς, λέγοντας ότι «δεν περίμενα καμία μελέτη, κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας και να αυξήσω τις ΜΕΘ». «Αυτός δεν νομίζει ότι είναι πρωθυπουργός, αλλά και γιατρός, και επιστήμονας και εν τέλει ελέω θεού ηγεμόνας», λένε χαρακτηριστικά.

Καμία συνεννόηση

Με αυτά τα δεδομένα, πλέον, οποιαδήποτε ανοχή είναι συνενοχή, τονίζουν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρώνουν, πως δεν μπορεί και το νέο κύμα της «Ο» που έρχεται με σφοδρότητα σύμφωνα με όλους τους επιστήμονες την Άνοιξη, να βρει τη χώρα με κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Οι εκλογές πρέπει να γίνουν για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να αμβλύνουμε τις ανισότητες και να σταματήσει το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», τονίζουν τα ίδια πρόσωπα.

Το δίλλημα

Το δίλημμα, όπως αναφέρουν από την Κουμουνδούρου, είναι νέα αρχή με την κοινωνία ή νέα βάσανα για την κοινωνία. Με απλά λόγια πρόοδος ή συντήρηση. «Θα προχωρήσουμε μπροστά όπως σε όλο τον κόσμο που απορρίπτονται σταδιακά τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού και του παρελθόντος ή θα επαναλάβουμε τις αποτυχημένες συνταγές που μας έφεραν στη χρεωκοπία;», ρωτούν ρητορικά.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι ο πρώτος νόμος της προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η αύξηση κατώτατου μισθού και η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού πανδημικού χρέους.

Φοβάται ο Μητσοτάκης

Κατά τους συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα φανεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τόσο άνετος, όσο δείχνει. «Ιδού η Ρόδος, αφού είναι τόσο άνετος δημοσκοπικά», λένε από την Κουμουνδούρου.

«Για τον προϋπολογισμό ξέρει να λέει ότι λήγει η πανδημία και να άρει όλα τα μέτρα στήριξης, για εκλογές όμως την ξαναθυμάται. Απλά φοβάται τις εκλογές. Γιατί γνωρίζει όμως ότι η πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί την Κυριακή της απλής αναλογικής δεν θα μπορεί να διορθωθεί μετά με μετρήσεις, αλλά θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη», συνεχίζουν τα ίδια πρόσωπα.

«Απλά γιατί τρέμει την λαϊκή ετυμηγορία των νέων που στοχοποιεί και καταδικάζει σε μισθούς πείνας, των εργαζομένων που καταδικάζει σε απλήρωτα δεκάωρα και εργασιακή ζούγκλα, των μικρομεσαίων που πνίγονται στα χρέη, των νοικοκυριών που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά και από την έκρηξη της ακρίβειας, των αγροτών που πνίγονται από τιμές στα καύσιμα, των πολιτών που αγωνιούν μην τυχόν και αρρωστήσουν και χρειαστεί να νοσηλευθούν και βασίζεται για να σωθεί πλέον μόνο στα φιλικά του μίντια και τις δημοσκοπήσεις, ακόμα και των επίσημων δημοσκόπων του, που αυτά βγάζουν», είναι η φράση με την οποία κλείνουν τη συζήτηση, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

The Voice: Αυτή είναι η μεγάλη νικήτρια του τελικού (video)

Επίδομα παιδιού - ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα θα πληρωθεί η 6η δόση - Πότε θα δουν λεφτά οι δικαιούχοι

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι για περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα – Τα μέτρα που «πέφτουν» στο τραπέζι