ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκαλάκης στο Newsbomb.gr: Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη φιλοδοξεί να εκφράσει τους προοδευτικούς πολίτες

ΠΑΣΟΚ
Ο Στέφανος Ξεκαλάκης.

Την άποψη ότι το «νέο ΠΑΣΟΚ» μπορεί να αποτελέσει την «εναλλακτική, θετική επιλογή του Ελληνικού Λαού στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», εκφράζει μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο Στέφανος Ξεκαλάκης.

Ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, ασκεί σκληρή κριτική στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία, υπογραμμίζοντας πως το κόμμα του δεν αρκείται απλά στο να μιλάει για τα λάθη, αλλά έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και έχει λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η διαδικτυακή καμπάνια που ξεκίνησε προ ημερών, υπέρ του εμβολιασμού.

Απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσαν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ κυβερνητικά στελέχη, τα οποία και υποστήριξαν ότι η κριτική του «μοιάζει με του ΣΥΡΙΖΑ», ο Στ.Ξεκαλάκης δηλώνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου «είχε βολευτεί στην ανταλλαγή αντιπολιτευτικών κορωνών με το ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζοντας ότι βρίσκονται «απέναντι σε κάθε κυβερνητική πολιτική που προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και πλήττει το βιοτικό τους επίπεδο».

Τέλος, δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, «φιλοδοξεί να αποτελέσει τον εκφραστή όλων των προοδευτικών πολιτών, που, για διαφόρους λόγους, σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν το εμπιστεύτηκαν».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέφανου Ξεκαλάκη στο Newsbomb.gr

Κύριε Ξεκαλάκη, φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας. Πως κρίνετε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;

Ποια απ’ όλα τα μέτρα; Αυτά που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα τεθούν σε ισχύ μια εβδομάδα μετά; Αυτά που ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ισχύσουν την Πέμπτη;

Ελπίζω την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές, η κυβέρνηση να μην έχει προβεί και σε νέες ανακοινώσεις, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι το επίπεδο αξιοπιστίας της στην Ελληνική κοινωνία, μετά τις διαρκείς παλινωδίες, είναι υπό το μηδέν.

Η κατάσταση αυτή είναι που έχει συμβάλει, στο μέγιστο βαθμό, στο να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στον πληθυσμό ακραίες απόψεις που πλήττουν τη δημόσια υγεία.

Τι έπρεπε, δηλαδή, να γίνει; Τι προτείνετε εσείς, ως Κίνημα Αλλαγής;

Δεν προτείνουμε απλά, πράττουμε. Από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όπως είχε ανακοινώσει και ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει εκκινήσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία ευαισθητοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας με σκοπό την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Η διαδικτυακή καμπάνια έχει τίτλο «Σπάμε το φόβο και την παραπληροφόρηση. Δίνουμε ραντεβού αλληλεγγύης και ζωής».

Δεν είμαστε από τα κόμματα που λειτουργούμε με γνώμονα το πολιτικό κόστος, αλλά βάσει του κοινωνικού συμφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε καταθέσει προτάσεις πάνω στο τρίπτυχο εμβολιασμός - ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. - μέτρα προστασίας.

Έχουμε τοποθετηθεί δημόσια για την αναγκαιότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες που συναναστρέφονται κοινό. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται πλέον κανονικότητα το καθημερινό ξεκλήρισμα της πατρίδας μας.

Έχουμε ζητήσει, από την αρχή της πανδημίας, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή τα έκτακτα περιστατικά. Ξέρετε Κύριε Γκιόκα, η ύπαρξη του Covid δεν έφερε την εξάλειψη των άλλων ασθενειών.

Έχουμε θίξει, εγκαίρως, το θέμα της διασποράς του ιού, λόγω της τεράστιας συμφόρησης που παρατηρείται κατά τις ώρες αιχμής στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Έχουμε ζητήσει να υπάρξει πλαφόν στις τιμές για τις προστατευτικές μάσκες και περαιτέρω μείωση του κόστους των rapid και PCR test.

Τοποθετηθήκαμε άμεσα για την στήριξη των επαγγελματιών που περίμεναν τις ημέρες των εορτών για να αποσβέσουν μέρος της ζημίας τους, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους κλάδους που θα μείνουν πρακτικά κλειστοί. Αποζημίωση ενοικίου για τους μήνες Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου. Εκ νέου υπαγωγή τους στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων για τρεις μήνες και μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Καλέσαμε εγκαίρως την κυβέρνηση να προετοιμαστεί για το δυσμενές σενάριο στα σχολεία, έτσι ώστε η τηλεκπαίδευση, εφόσον απαιτηθεί, να συμβάλει στη μόρφωση των παιδιών και να αμβλυνθούν οι εκπαιδευτικές ανισότητες που οξύνθηκαν κατά την περυσινή χρονιά.

Αυτές και πολλές άλλες είναι προτάσεις δημόσια κατατεθειμένες.

Είναι η δομική, προγραμματική και κοινωνικά επωφελής αντιπολίτευση που πρέπει να ασκεί ένα πολιτικό κόμμα στο πλαίσιο των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων.

Είναι η στάση που φιλοδοξούμε να φέρει τους πολίτες ξανά δίπλα στα κόμματα. Που θα τους κάνει να πιστέψουν ότι οι λύσεις για τη ζωή τους θα δοθούν μέσα από την πολιτική.

«Σα να διαβάζουμε ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Έτσι χαρακτήρισαν την αντιπολιτευτική σας ρητορική, κυβερνητικοί κύκλοι. Πως σχολιάζετε την παραπάνω τοποθέτηση;

Πολύ θα ήθελε η κυβέρνηση να ήμασταν έτσι. Τόσο καιρό είχε βολευτεί στην ανταλλαγή αντιπολιτευτικών κορωνών με το ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που την εξυπηρετούσε καθ’ ότι οι αφοριστικοί λόγοι και η ενίσχυση του κοινωνικού αυτοματισμού, κάλυπταν την ανεπάρκεια των πολιτικών της σε μια σειρά από θέματα που άπτονται της κοινωνικής και οικονομικής καθημερινότητας των πολιτών.

Το νέο ΠΑΣΟΚ, με την ανιδιοτελή συνεισφορά στελεχών από το χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας, έρχεται σήμερα, μέσα από τεκμηριωμένες θέσεις και συγκεκριμένο πλάνο δράσης, που εδράζεται στα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά της σοσιαλδημοκρατικής του ιδεολογίας, να αποτελέσει την εναλλακτική, θετική επιλογή του Ελληνικού Λαού στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ορμώμενος από την ανακοίνωση του Κόμματός σας, ότι η «ΝΔ πρέπει να ξεχάσει αυτά που ήξερε», ήθελα να σας ρωτήσω ποιος είναι ο βασικός πολιτικός αντίπαλος σας. Η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η μαζικότητα που υπήρξε στη διαδικασία εκλογής Προέδρου, αλλά και το κλίμα που διαμορφώθηκε από το αποτέλεσμα αυτής, δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στην Ελληνική κοινωνία. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση, για όλους εμάς που συμμετέχουμε σήμερα στην ανασυγκρότηση του κόμματος, η δικαίωση αυτών των προσδοκιών μέσα από τη δημιουργία ενός θεσμικού-δημοκρατικού κόμματος μελών που θα μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη της κοινωνίας για ένα βιώσιμο παρόν και στην προσδοκία της για ένα ευοίωνο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό είμαστε απέναντι σε κάθε κυβερνητική πολιτική που προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και πλήττει το βιοτικό τους επίπεδο.

Εναντιωνόμαστε σε κάθε κυβερνητική απόφαση που ενισχύει την ανασφάλεια της κοινωνίας, που δε θωρακίζει τη δημόσια υγεία, που στερεί από τα παιδιά μας τα απαραίτητα εφόδια για να διαμορφώσουν ολοκληρωμένους χαρακτήρες με σφαιρική μόρφωση και ανεπτυγμένες δεξιότητες.

Αντιστεκόμαστε σε κάθε πολιτικό κέντρο ή παράκεντρο το οποίο συμβάλει στην υποβάθμιση της δημοκρατίας μας και στη μεταδημοκρατική της μετάλλαξη.

Αν καταλαβαίνω καλά, εσείς απορρίπτεται το σενάριο της «προοδευτικής κυβέρνησης» που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμα και αν στην Ευρώπη υπάρχουν μία σειρά από χώρες όπου συγκυβερνούν κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς;

Πράγματι, στην Ευρώπη υπήρξαν και υπάρχουν κάποιες κυβερνήσεις στις οποίες ηγείται ο εγχώριος εκφραστής της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και συμμετέχουν κόμματα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας.

Πουθενά όμως στον κόσμο δε θυμάμαι να κυβέρνησε ή να κυβερνάει ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με ένα κόμμα της Άκρας Δεξιάς, πολλώ δε μάλλον να εντάσσει οργανωτικά στους κόλπους του το αριστερό κόμμα μεγάλο μέρος των στελεχών του ακροδεξιού κόμματος, αλλοιώνοντας την πολιτική του φυσιογνωμία.

Η περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμα περισσότερο ο τρόπος που λειτουργεί ως αξιωματική αντιπολίτευση, οδηγεί στην απομάκρυνση σημαντικού τμήματος των μέχρι πρότινος ψηφοφόρων του.

Το ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, φιλοδοξεί να αποτελέσει τον εκφραστή όλων των προοδευτικών πολιτών, που, για διαφόρους λόγους, σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν το εμπιστεύτηκαν.

Με νέο πολιτικό δυναμικό, με ενισχυμένο ηθικό και αξιακό υπόβαθρο, εξαιτίας των γεγονότων που διαδραματίστηκαν και των πολιτικών που υλοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία, μπορούμε να διαμορφώσουμε ξανά μια νέα κοινωνική συμμαχία με προοδευτικό πρόσημο.

Από τα όσα έχει πει ως τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης, στόχος σας είναι να λειτουργήσουν ξανά οι οργανώσεις βάσεις του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι αυτή η προσέγγιση, είναι ρεαλιστική στη σημερινή συγκυρία;

Η υγεία της δημοκρατίας μας βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων και η ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος περνάει μέσα από τη συγκρότηση των πολιτικών υποκειμένων.

Η Δημοκρατική Παράταξη έχει διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία. Οι θέσεις της διαμορφώνονται μέσα από κοινωνικές διεργασίες, τα στελέχη της αναδεικνύονται μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες, η ισχύς της εξαρτάται από την κοινωνική της επιρροή.

Έχοντας αυτά ως γνώμονα, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου, δημοκρατικού, θεσμικού, συλλογικού κόμματος μελών. Ενός κόμματος που μέσα από τις οργανώσεις του θα μπορέσει να γειωθεί ξανά με την κοινωνία και να αντλήσει απ’ αυτή τα ερεθίσματα και το στελεχιακό δυναμικό που θα το καταστήσει προοπτικά ως την αξιόπιστη, εναλλακτική προοδευτική επιλογή διακυβέρνησης έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Οι εποχές αλλάζουν, αλλά τα κόμματα, για να παραμείνουν ζωντανά, χρήζουν της ώσμωσης και της συνέργειας των μελών τους. Τα τεχνολογικά μέσα μπορούν να βοηθήσουν στην απρόσκοπτη επικοινωνία των μελών σε πραγματικό χρόνο και με χαμηλό κόστος, αλλά χωρίς την ύπαρξη των δομημένων ανθρωποδικτύων, η χρησιμότητά τους καθίσταται ανύπαρκτη.

Ένα πολιτικό υποκείμενο χωρίς μέλη, ένα κόμμα χωρίς οργανωμένη βάση είναι εκτεθειμένο και απροστάτευτο έναντι, σε κάθε είδους, εξωγενών παραγόντων.

Αν το ΠΑΣΟΚ επιβίωσε σ’ αυτή τη δύσκολη δεκαετία, το οφείλει στα χιλιάδες οργανωμένα μέλη του, που παρέμειναν πιστά στις αρχές και στις αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη.

Σ’ αυτά θα επενδύσουμε, μ’ αυτά θα μεγαλώσουμε, χάρις σ’ αυτά θα νικήσουμε.

Επιμένω λίγο, γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που ασκούν κριτική στο μοντέλο των λεγόμενων «ανοιχτών εκλογικών διαδικασιών», καθώς υποστηρίζουν ότι έτσι χάνεται η δομή του κόμματος και άρα η επαφή με τη βάση. Εσείς τι πιστεύετε;

«Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Την απάντηση στο ερώτημά σας την έδωσαν οι 270.000 συμπολίτες μας που στάθηκαν για ώρα όρθιοι στις ουρές, εν μέσω πανδημίας, για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Νέες απαντήσεις θα δοθούν, προσεχώς, στις μαζικές, ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής των αποκεντρωμένων μας δομών και στον ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο που θα διενεργηθεί και θα οδηγήσει στο συνέδριό μας, η σύνθεση του οποίου θα προκύψει αιρετά από την κοινωνική μας βάση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.