ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live - Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1

Μητσοτάκης συνέντευξη
O Κυριάκος Μητσοτάκης
Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί αυτή την ώρα συνέντευξη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω».

Σε εξέλιξη είναι η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», όπου αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

O κ. Μητσοτάκης τόνισε αρχικά ότι «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, βλέπουμε μια αποκλιμάκωση, ενώ η Όμικρον φαίνεται πως είναι σαν μια απλή γρίπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή. Δεν είναι γρίπη η Όμικρον, γι’ αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Έχουμε πάρει τα κατάλληλα μέτρα και αυτό μας κλάνει τώρα πιο αισιόδοξους».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ΕΣΥ δέχεται πίεση εδώ και 24 μήνες, ενώ υπογράμμισε πως αυτοί που χάνουν τη ζωή τους στα νοσοκομεία είναι κυρίως μη εμβολιασμένοι.

Αναφορικά με τις ανάγκες των νοσοκομείων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ στην ερώτηση γιατί δεν έχει μεγάλη συμμετοχή ο ιδιωτικός τομέας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές είναι στενή από την πρώτη στιγμή.

Σε ότι αφορά την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δεν μας είπε τίποτα που δεν γνωρίζαμε. Αν μπει σε ΜΕΘ, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, κινδυνεύεις να μην βγεις ζωντανός».

Σε σχέση με νέες θεραπείες κατά του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα νέα φάρμακα από το στόμα είναι το νέο μας όπλο, ενώ σημείωσε πως πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα κρύφτηκαν οι μη εμβολιασμένοι.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν έχει σκοπό να τον επεκτείνει, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως τα πρόστιμα για τους άνω των 60 θα αρχίσουν να επιβάλλονται από τις επόμενες ημέρες. «Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο, εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις».

Για το άνοιγμα των σχολείων

Για την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δικαιώθηκε, καθώς εντοπίστηκαν χιλιάδες μαθητές που νοσούσαν και απομονώθηκαν πριν διασπείρουν τον ιό. Όσο για την συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως σε καμία χώρα δεν συμβαίνει αυτό.

Για την τέταρτη δόση του εμβολίου

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «κάποια στιγμή ίσως η πανδημία γίνει ενδημία, σαν τη γρίπη και είναι πιθανό να εμβολιαζόμαστε ετήσια, ενώ ξεκαθάρισε και πάλι πως δεν υπάρχει περίπτωση για γενικό lockdown.

Μητσοτάκης: Σε αναστολή το 25% των εργαζομένων της εστίασης για δύο εβδομάδες που ισχύουν τα μέτρα

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη στήριξη των επιχειρήσεων, καθώς και των εργαζομένων της εστίασης.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «Θα ανακοινώσουμε ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό που έχει συμβεί από την Πρωτοχρονιά και μετά. Συγκεκριμένα αναφέρομαι προφανώς και στον κλάδο του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις για δύο εβδομάδες να βάλουν το 25% των εργαζόμενων τους σε αναστολή», σημειώνοντας ότι εκεί θα υπάρξει κρατική παρέμβαση.

Και πρόσθεσε ότι «σκοπός μας αυτή τη στιγμή είναι να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας», ενώ εκτίμησε ότι «δεν θα χρειαστεί να επεκτείνουμε χρονικά τα μέτρα».

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Επιδοτούμε το 50% της αύξησης του ρεύματος στις επιχειρήσεις

«Μέσα στον Ιανουάριο οι επιχειρήσεις θα δουν να επιδοτείται το 50% της αύξησης», σημείωσε ο πρωθυπουργός, με τον ίδιο να εκφράζει την αποφασιστικότητά του για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Μετά από τρεις μήνες θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως για τα νοικοκυριά θα επιδοτηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων.

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Μαΐου

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να κινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου αυτού του έτους. Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022».

Και πρόσθεσε ότι «Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση».

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας – Όχι σε ανασχηματισμό

«Ούτε πρόωρες εκλογές ούτε ανασχηματισμός», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, απορρίπτοντας κατηγορηματικά για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα μπορούσα να είχα κάνει εκλογές αλλά δεν το έκανα. Πότε η δημοτικότητα της κυβέρνησης δεν είναι σε καλύτερα επίπεδα. Θα εξαντλήσω την τετραετία και αυτό είναι ειλημμένη απόφαση», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Μητσοτάκης επίσης τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μας χωρίζει άβυσσος. Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η ΝΔ είναι η μεγάλη προοδευτική, πατριωτική παράταξη του τόπου. «Εκφράζουμε το μετριοπαθές κέντρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ υποστήριξε πως από τον κ. Ανδρουλάκη έχει ακούσει μόνο γενικές τοποθετήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες οργής: Φυσιοθεραπευτής χτυπά με κλωτσιές 10χρονο ΑμεΑ μέσα σε ιδιωτικό κέντρο

Τραγωδία στην Παραλιακή: Νεκρός άνδρας σε φρικτό τροχαίο με Ferrari

Κακοκαιρία Διομήδης: Νεκρή εντοπίστηκε η 24χρονη που αγνοούνταν στις Σέρρες