ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποζημιώσεις σε νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα

Σκρέκας αποζημιώσεις ρεύμα
O Kώστας Σκρέκας
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Παράθυρο» από τον Κώστα Σκρέκα για αποζημιώσεις σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποζημιώσεις των νοικοκυριών που έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, έχει αποκατασταθεί το 95% των βλαβών στις γραμμές μέσης τάσης και μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και στις υπόλοιπες.

Και πρόσθεσε ότι «Γίνεται ένας αγώνας δρόμου γιατί μπορεί να είχαμε 200.000 παροχές εκτός ηλεκτροδότησης πριν 36 ώρες και να έχουν πέσει τώρα περίπου στις 5.000, αλλά αυτοί έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία».

Επισήμανε δε ότι επειδή ανέμεναν ένα τέτοιας σφοδρότητας κύμα, οι δυνάμεις είχαν κατανεμηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ σε όλες τις περιοχές και με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να ηλεκτροδοτήσουν το 50% των παροχών τις 10 πρώτες ώρες.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αποζημίωση των νοικοκυριών που έμειναν χωρίς ρεύμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σημειώνοντας ότι «όταν ολοκληρωθούν οι αποκαταστάσεις, θα τα βάλουμε όλο στο τραπέζι για να δούμε τι πρέπει να γίνει».

Τέλος, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το κέντρο βάρους για αποκατάσταση των βλαβών έχει πέσει σε Ανατολική Αττική, Μεσόγεια, Μαραθώνα και Πικέρμι, όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.

«Ζητάμε και παρακαλούμε πάλι τους πολίτες αν βλέπουν ότι ο γείτονας τους έχει ηλεκτρική ενέργεια και το δικό τους σπίτι δεν έχει, να πάρουν πάλι τηλέφωνο να ξαναδηλώσουν τη βλάβη γιατί μπορεί να υπάρχει ένα πρόβλημα στη δική τους παροχή ή στην παροχή χαμηλής τάσης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αναμονή στο τηλεφωνικό κέντρο δεν είναι μεγάλη.

ΔΕΔΔΗΕ: Συνολικά 3.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα έναντι 200.000 τη Δευτέρα

Οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης επηρεάζουν αυτήν την ώρα 3.000 νοικοκυριά, έναντι 200.000 περίπου που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα τη Δευτέρα, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, αυτή την ώρα συνεχίζονται οι εργασίες σε 4 γραμμές στις περιοχές Κάτω Σούλι, Γραμματικό, Σχοινιά και Πικέρμι ενώ ταυτόχρονα τα συνεργεία συνεχίζουν εργασίες αποκατάστασης σε πλήθος μεμονωμένων βλαβών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επαναλαμβάνει τη σύσταση σε όσους καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ΔΕΔΔΗΕ τηλεφωνικά στο 800 400 4000, 11500 ή 2111900500 ή να το δηλώσουν μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE από το κινητό τους (Android και iOS) ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Διακοπές ρεύματος: Προβλήματα σε Μαραθώνα, Γραμματικό, Καλέντζι, Κάτω Σούλι και Μεσόγεια

Στις περιοχές Μαραθώνας, Γραμματικό, Καλέντζι, Κάτω Σούλι και στα Μεσόγεια εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα σημαντικότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Το πρωί παρέμεναν εκτός 4 γραμμές από τις 79 γραμμές μέσης τάσης που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Ωστόσο, πέρα από τις σοβαρές βλάβες που σχετίζονται με γραμμές μέσης τάσης, υπάρχουν μικρότερες μεμονωμένες βλάβες σε όλη την Αττική.

Σκρέκας: 200.000 παροχές τέθηκαν εκτός ηλεκτροδότησης - Σήμερα αναμένεται η αποκατάσταση των βλαβών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε σήμερα το πρωί για τα μεγάλα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Ελπίδα», καθώς πολλές περιοχές της Αττικής αντιμετώπισαν προβλήματα με την ηλεκτροδότησή τους, ενώ μέχρι και σήμερα πολλά είναι τα νοικοκυριά που παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «Στην κορύφωση του φαινομένου είχαμε 200.000 παροχές που τέθηκαν εκτός ηλεκτροδότησης. Οι 100.000 επανήλθαν τις πρώτες δέκα ώρες του φαινομένου, εχτές επανηλεκτροδοτήθηκαν περίπου 90.000 παροχές και έχουμε περίπου 5.000 παροχές που ακόμα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Οι βλάβες στις γραμμές μέσης τάσης στην πλειοψηφία τους έχουν επιδιορθωθεί, αλλά υπάρχουν και σποραδικές βλάβες. Παρακαλώ να καλέσουν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον ΔΕΔΔΗΕ για να δηλώσουν ότι υπάρχει βλάβη, γιατί μπορεί μία πολυκατοικία μεμονωμένη να μην έχει ρεύμα. Έχω δώσει οδηγία στο ΔΕΔΔΗΕ να καλέσουν όσους είχαν δηλώσει βλάβες, ώστε να διαπιστώσουν αν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση».

Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «Μια γραμμή μπορεί να διέρχεται από δύο και τρεις δήμους, να έχει βλάβη σε σημείο δύσκολα προσβάσιμο», αναφορικά με το γεγονός ότι προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν και δήμοι όπου δε σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων.

Και πρόσθεσε ότι «Υπάρχει άριστη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά που να υπάρχει καθυστέρηση στη διάνοιξη του δρόμου ώστε να επιδιορθωθεί η βλάβη».

Σκρέκας: Η προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των βλαβών σήμερα

Στη συνέχεια, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι «Η προσπάθεια είναι σήμερα να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των βλαβών. 800 400 4000 είναι ο αριθμός που μπορούν να καλούν οι πολίτες στο ΔΕΔΔΗΕ χωρίς χρέωση για να δηλώσουν τη βλάβη. Ο αγώνας συνεχίζεται. Νομίζω ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν προετοιμασμένος και έχει κατανείμει τις δυνάμεις σε όλη την Αττική. Είχαμε προχωρήσει σε βαθιά κλάδευση σε όλο τον αστικό ιστό, αλλά υπήρχαν και δέντρα μακριά από τα σύρματα που είχαν πέσει πάνω τους», είπε σχετικά με το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των βλαβών.

Σκρέκας: Την ώρα της μάχης δεν είναι ώρα για να ασκήσουμε κριτική

Αναφερόμενος στα σημαντικά προβλήματα που σημειώθηκαν στους δρόμους της Αττικής από την κακοκαιρία, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «Δεν μπορώ να πω ότι δε λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός. Φυσικά συντονισμός σε κάποια σημεία θα μπορούσε να είναι καλύτερος. Την ώρα της μάχης δεν είναι ώρα για να ασκήσουμε κριτική. Εμείς θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά που πρέπει να γίνει και θα διερευνηθούν τα αίτια ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα. Έχουμε ξεκινήσει και πρόγραμμα υπογειοποίησης άνω των 3.000 χιλιομέτρων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: 200.000 παροχές τέθηκαν εκτός ηλεκτροδότησης - Σήμερα αναμένεται η αποκατάσταση των βλαβών

Διακοπές ρεύματος: Βλάβες σε 15 γραμμές - Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

Διακοπές ρεύματος: Στο σκοτάδι 24 ώρες πολλές περιοχές – «Μας έχουν εγκαταλείψει»