ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Πρόταση μομφής: Κέρδη και ζημιές για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Πρόταση μομφής: Κέρδη και ζημιές για κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Σφοδρή αναμένεται η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών.
INTIME

Μια απολύτως λογική και εν πολλοίς αναμενόμενη κίνηση, ήταν η κατάθεση πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, στον απόηχο των πολλών προβλημάτων που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία στην Αττική.

Πολλοί «είδαν» ως στόχο, πίσω από την κίνηση του κ. Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ανδρουλάκη καθώς είναι δεδομένη η επιθυμία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί εντός και εκτός Βουλής ενός αντιπολιτευτικού μετώπου και να είναι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής στην κεντροαριστερά.

Το ερώτημα είναι το τι πραγματικά θα έχει πετύχει μετά το πέρας της τριήμερης συζήτησης στην Βουλή. Προφανώς δεν περιμένει την ανατροπή της κυβέρνησης καθώς, ουδέποτε η πλειοψηφία χάθηκε μέσα από τέτοιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, θα εκμεταλλευθεί την απουσία Ανδρουλάκη από την Βουλή, θα προβάλει το γεγονός ότι κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζοντας την πρότασή του και θα έχει μια σημαντική επικοινωνιακή προβολή όσον αφορά τα επιχειρήματα του. Κάπου εκεί τελειώνουν και τα οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ .

Όσον αφορά την κυβέρνηση, η συζήτηση της πρότασης μομφής που θα είναι εφ όλης της ύλης, της δίνει την δυνατότητα να ανοίξει τη «βεντάλια» των θεμάτων και να εστιάσει και σε ζητήματα που έχουν θετικό πρόσημο γι’ αυτήν, όπως είναι η εθνική άμυνα, οι συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, αλλά και το καλό κλίμα στην οικονομία με τις σημαντικές επενδύσεις και τις επικείμενες φοροελαφρύνσεις να δίνουν σημαντική προοπτική. Πολιτικά, προφανώς θα συσπειρωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα, θα δοθεί απόλυτη στήριξη στην κυβέρνηση και θα επαναβεβαιωθεί η κυριαρχία Μητσοτάκη στην κεντροδεξιά .

Κατά συνέπεια, το βράδυ της Κυριακής, ο «λογαριασμός» που θα γίνει θα αφορά τις εντυπώσεις και πιθανόν το αποτέλεσμα στην μάχη της «ατάκας». Οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν θα έχουν ανατραπεί και ουσιαστικά το νήμα θα το πάρουν όλοι, εκεί από όπου το άφησαν το πρωί της Πέμπτης, όποτε και ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία Τσίπρα.

Επί της ουσίας στην κεντροαριστερά, η μάχη θα συνεχιστεί καθώς είναι πολύ νωρίς να αποτιμηθεί η παρουσία Ανδρουλάκη στο πολιτικό σκηνικό, ενώ η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να έχει ανοιχτά μέτωπα που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την διαχείριση κρίσεων που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.

Για τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, το στοίχημα προφανώς δεν είναι η επικείμενη συζήτηση στην Βουλή, αλλά η άμεση διόρθωση των αδυναμιών που παρατηρήθηκαν στην «κρατική μηχανή» κατά την διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.