ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Αντιμετωπίσαμε βλάβες σε 79 γραμμές που δίνουν ρεύμα σε 200.000 νοικοκυριά

Κώστας Σκρέκας
Intime News

Στοιχεία για το εύρος των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα», αλλά και για τις κινήσεις που έχουν γίνει σχετικά με την υπογειοποίηση του δικτύου έδωσε στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, υπήρξαν βλάβες σε 79 γραμμές μέσης τάσης που δίνουν ρεύμα σε περίπου 200 χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ σε λίγες ώρες έως το πρωί της Τρίτης αποκαταστάθηκε το 50% των βλαβών. Μάλιστα, το βράδυ της ίδιας μέρας, επανήλθε το ρεύμα στο 97,5% των παροχών, παρά τη δυσκολία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

«Για την αντιμετωπίση της κρίσης κινητοποιήθηκαν πάνω από 900 άτομα όχι μόνο από την Αττική και από άλλες περιοχές της Ελλάδος» είπε κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε ότι πράγματι υπήρξαν σπίτια που έμειναν χωρίς ρεύμα 3 με 4 24ωρα. «Προφανώς και υπήρξαν αστοχίες, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το πως διαχειρίστηκε ο ΔΕΔΔΗΕ όταν υπήρξε έστω και ένα σπίτι χωρίς ρεύμα» ανέφερε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το ΔΕΔΔΗΕ με σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη.

Κατά τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση του διαχειριστή:

-Μέσα στο 2021 ξεκίνησαν 70 έργα, ύψους 18,5 εκατ. ευρώ στην Αττική για την υπογείωση 200 χιλιομέτρων εναερίου δικτύου. Αρκετά από αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

-Σε εξέλιξη είναι αντίστοιχα έργα στα νησιά και στη Δυτική Ελλάδα, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ – 120 χιλιόμετρα καλωδίων θα γίνουν υπόγεια.

-Το 2022 έχουν προγραμματιστεί έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ για την υπογείωση 1.000 χιλιομέτρων δικτύου.

-Το 2023 150 εκατ. ευρώ για 1.500 χιλιόμετρα.

Σχετικά με τις αυξήσεις στην ενέργεια ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για διεθνή ενεργειακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι έχουν διατεθεί 1,7 δις. σε πέντε μήνες, ποσό που είναι το υψηλότερο αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

-Επιδότηση σε όλα τα νοικοκυριά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Ξεκινήσαμε με 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο και φτάσαμε στα 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο.

-Τον Ιανουάριο συνεχίζεται να επιδοτούνται όλες τις κύριες κατοικίες (4,2 εκατ. παροχές) με 42 ευρώ.

-Υπερδιπλασιάστηκε το επίδομα θέρμανσης – Από 74 εκατ. σε 184 εκατ. ευρώ.

-Σε συνεννόηση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρθηκε έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές το τελευταίο τρίμηνο του έτους και επιδότηση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τον Ιανουάριο.

-Επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας τον Ιανουάριο.

-Επιδότηση 50 εκατ. ευρώ σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια το πεντάμηνο Αυγούστου – Δεκεμβρίου.

-Αναστολή ΥΚΩ για ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη Μέση Τάση και για όλες τις αγροτικές επιχειρήσεις από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022.

-Οριζόντια επιδότηση 65 ευρώ/MWh σε όλα τα μη οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, για την κάλυψη του 50% του αυξημένου κόστους τον Ιανουάριο.

-Επιδότηση του φυσικού αερίου στα 30 ευρώ/MWh σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία τον Ιανουάριο.

- Το νέο Εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση πάνω από 50.000 κατοικιών. Το ενδιαφέρον των πολιτών έως τώρα είναι ιδιαίτερα έντονο.

-Το πρόγραμμα "Ηλέκτρα" για το Δημόσιο, με συνολικό προϋπολογισμό 650 εκατ. ευρώ.

-Το "Εξοικονομώ" για επιχειρήσεις - 450 εκατ. ευρώ.

-Συνολικά, την επόμενη πενταετία θα κινητοποιηθούν πάνω από 4 δισ. ευρώ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που έχει γίνει στη χώρα.

- Το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών. Πάνω από 200 χιλιάδες νοικοκυριά θα αντικαταστήσουν κλιματιστικά και ψυγεία με το νέο πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσει στους επόμενους έξι μήνες.

- Το πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε συνεργασία με Δήμους για τη στήριξη πάνω από 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών.

- Το πρόγραμμα "φωτοβολταϊκά στις στέγες" που ξεκινάει τον Φεβρουάριο.

- Ενισχύονται οι επιδοτήσεις του προγράμματος κινούμαι ηλεκτρικά.

- Προχωρά το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης.

- Προχωρά η διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.