ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ έχει αποτύχει - Εμείς είμαστε το αύριο που χρειάζεται ο τόπος

Ανδρουλάκης Βουλή πρόταση δυσπιστίας
O Νίκος Ανδρουλάκης
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε «πυρά» κατά της κυβέρνησης με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα με την επέλαση της κακοκαιρίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έκανε λόγο για «μια ακολουθία αποτυχιών της κυβέρνησης. Κάθε τόσο ο πρωθυπουργός εξαγγέλει το τέλος της πανδημίας», στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας.

Και πρόσθεσε ότι «η πρόσφατη χιονοκαταιγίδα ανέδειξε ότι ο εφησυχασμός και η επικοινωνιακή διαχείριση οδηγεί σε αδιέξοδα».

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι οι πολίτες αποκομίζουν από την κυβέρνηση «ανεπάρκεια και αλαζονεία», σημειώνοντας ότι βαφτίζει ως «επιτελικό κράτος» τη υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι «η κακοκαιρία αποκάλυψε το πρόβλημα συντονισμού σε όλο του το μεγαλείο. Δεν υπήρξε ούτε σχεδιασμός ούτε συντονισμός».

Και συμπλήρωσε ότι «Λάθος που επαναλαμβάνεται δεν είναι λάθος, αλλά δομική αδυναμία της κυβέρνησης».

Υπογράμμισε δε ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει μισή συγγνώμη», προαναγγέλοντας αλλαγές. Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «Η κατάσταση θύμιζε τις τελευταίες ημέρες το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε».

Όπως είπε, «Για εμάς η ασφάλεια είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, την ακρίβεια, την ανισότητα, την εργασιακή επισφάλεια».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενέργειας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση» την ώρα που πολίτες έμεναν χωρίς ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας «να δίνει 60 εκατομμύρια για την υπογειοποίηση στις πόλεις και άλλα 40 εκατομμύρια στις δασικές εκτάσεις, την ίδια στιγμή που επιδοτεί την αγορά ενεργειακών συσκευών».

Επιπλέον, σημείωσε ότι ζητούμενο είναι «Η αύξηση του κατώτατου μισθού με παράλληλη αύξηση του μισθολογικού κόστους», υπογραμμίζοντας ότι «Το μοντέλο της στενής ανάπτυξης είναι μακριά από τον πυρήνα της ΕΕ».

Ακόμη, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «Η Δημοκρατική Παράταξη γίνεται ξανά πρωταγωνιστής».

Παράλληλα, εξαπέλυσε «πυρά» κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε δύο πανομοιότυπες ανακοινώσεις. Τι δείχνει αυτό; Ότι αργά αλλά σταθερά ο άξονας του πολιτικού συστήματος που διαμορφώθηκε το 2012 αρχίζει να μετατοπίζεται προς όφελος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης».

Απευθυνόμενος δε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, διερωτήθηκε «Ποιος ψάχνοντας σωσίβιο προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον κ. Μητσοτάκη;».

Αιχμές κατά του Προέδρου της Βουλής

«Ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η πολυπόθητη αυτοδυναμία αρχίζει να του κουνά το μαντήλι και καταφεύγει σε διάφορα παλαιοκομματικά παιχνίδια. Νιώθουν ότι απειλείται η ισχύς τους και οδηγούνται σε πρακτικές που η παράταξη μας καταδικάζει και θεωρεί αντικοινοβουλευτικές. Δεν μπορεί άλλωστε να εξηγηθεί η στάση του Προέδρου της Βουλής να επιβάλλει στη Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να συνεδριάσει 8 το πρωί. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Να απαγορεύεται να συνεδριάζει μια Κ.Ο. την ώρα που συνεδριάζει η Βουλή» σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι «το μόνο που καταφέρνουν είναι να συσπειρώνουν τον κόσμο της Δημοκρατικής Παράταξης και να τους απαξιώνουν ακόμη περισσότερο».

Επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας και τις εκλογές

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βλέπουν αντιφάσεις στην απόφαση να υπερψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας, αλλά να μην ζητάμε εκλογές. Ενώ θρηνούμε κάθε εβδομάδα εκατοντάδες συνανθρώπους μας από την πανδημία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε «Πότε στα κοινοβουλευτικά χρονικά της μεταπολίτευσης έπεσε κυβέρνηση έπειτα από πρόταση δυσπιστίας; Ποτέ. Άρα γιατί μας ψέγουν; Τι περιμένουν από τη σημερινή διαδικασία; Μόνο πολιτικά αποτελέσματα και μηνύματα θα στείλει αυτή η διαδικασία και το μήνυμα μας είναι σαφέστατο: Η ΝΔ έχει αποτύχει και χρειάζεται μια προοδευτική αλλαγή ο τόπος. Και αυτή η προοδευτική αλλαγή είναι η Σοσιαλδημοκρατική Παράταξη που έχει αίσθηση δημόσιου συμφέροντος, αίσθηση ευθύνης και προοδευτική πυξίδα για τον τόπο».

«Ποιον άλλον εκτός από την Δημοκρατική Παράταξη συμφέρουν οι εκλογές; Ποιος άλλος, εκτός από εμάς, είναι σε σαφή ανοδική πορεία όταν αυτοί χάνουν συνεχώς δυνάμεις; Όμως πυξίδα δική μας δεν είναι το κομματικό συμφέρον. Είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού. Δεν είμαι θιασώτης της φιλοσοφίας ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Γι’ αυτό κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια» είπε και πρόσθεσε ότι «καμία δύναμη της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές. Τις εκλογές θα τις επιβάλει ο ελληνικός λαός, οι πολίτες που καθημερινά αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη».

Σημείωσε δε ότι η κοινωνία θα επιβάλει το αίτημα για κοινωνική αλλαγή στον τόπο, «Κι εμείς θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτό το αίτημα, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Είμαστε έτοιμοι για την ολική επαναφορά της παράταξης», επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Εμάς δεν μας αρέσει ούτε το χθες του κ. Τσίπρα, ούτε το σήμερα του κ. Μητσοτάκη» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και συμπλήρωσε ότι «εργαζόμαστε για το μέλλον του ελληνικού λαού, γιατί ευελπιστούμε και πραγματικά το πιστεύουμε ότι εμείς θα είμαστε το αύριο που χρειάζεται ο τόπος».

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «υπερψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ που οι επιλογές της καθιστούν την κοινωνία μας, μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια «νέα σελίδα ο τόπος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση μομφής: Δεκτό το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκτός ωραρίου