ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μαλλιά-κουβάρια» η Βουλή - Κατάληψη του βήματος από τον Πολάκη

«Μαλλιά-κουβάρια» η Βουλή - Κατάληψη του βήματος από τον Πολάκη
Aπίστευτες εικόνες στη Βουλή

Πρωτόγνωρες σκηνές στην Ολομέλεια με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη

Απίστευτες σκηνές ,που δύσκολα μπορούν να θυμηθούν ακόμη και έμπειροι κοινοβουλευτικοί συντάκτες, διαδραματίστηκαν χθες, Δευτέρα, στο Κοινοβούλιο με πρωταγωνιστή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη που προχώρησε σε ένα show στο ναό της Δημοκρατίας καταλαμβάνοντας επί μία τουλάχιστον ώρα το βήμα της αναγκάζοντας έτσι τον Πρόεδρο της Βουλής εξ αποστάσεως να διακόψει τη συνεδρίαση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για το επεισόδιο που μετέτρεψε την Ολομέλεια σε καφενείο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήρε το λόγο για να τοποθετηθεί επί του αναπτυξιακού νόμου με παρόντα στα υπουργικά έδρανα τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Η τοποθέτηση Πολάκη δεν περιορίστηκε στο νομοσχέδιο αλλά είχε και αναφορές στην υπόθεση Novartis με αποτέλεσμα ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου να του ζητήσει η ομιλία του να στραφεί στο υπό συζήτηση θέμα της συνεδρίασης.

Οι διάλογοι

Αθανασίου: Πηγαίνετε στο θέμα της συνεδρίασης.
Πολάκης: Πάτε να με κόψετε.
Αθανασίου: Κάντε μια επίκαιρη ερώτηση, να σας απαντήσει ο Γεωργιάδης.
Αθανασίου: Αν δεν μπείτε στο θέμα σε μισό λεπτό, θα κλείσω το μικρόφωνο.
Πολάκης: Κύριε Γεωργιάδη, πείτε στον πρόεδρο, δεν θέλετε απάντηση; Ό,τι και να κάνετε, εγώ θα τα πω.
Αθανασίου: Αν δεν συμμορφωθείτε με υποδείξεις του προεδρείου, θα σας αφαιρέσω το λόγο.
Πολάκης: Κύριε Γεωργιάδη, αυτό στήσατε; Κάνετε έτσι;
Αθανασίου: Θα εφαρμόσω τον κανονισμό, αν δεν σταματήσετε.
Πολάκης: Αυτός είναι ο εξευτελισμός του Κοινοβουλίου! Επειδή δεν μπορείτε να απαντήσετε, βάζετε τον πρόεδρο να πει αυτά;
Αθανασίου: Σας ανακαλώ στην τάξη! Τώρα, αν δεν σταματήσετε, θα πάω στον πρόεδρο.
Πολάκης: Πηγαίνετε όπου θέλετε.
Αθανασίου: Μπείτε στο νομοσχέδιο! Δεν συμμορφώνεστε, κ. Πολάκη; Εφαρμόζω τον κανονισμό, σας αφαιρώ το λόγο! Αν δεν συμμορφωθείτε, θα κόψω τη Βουλή και θα καλέσω τον πρόεδρο να σας απαγγείλει μομφή.
Πολάκης: Καλέστε τον, μέχρι τότε θα μιλάω.

Σ΄αυτό το σημείο η συνεδρίαση διεκόπη με τον Παύλο Πολάκη να μην εγκαταλείπει το βήμα και να συνεχίζει να απευθύνεται στον Άδωνι Γεωργιάδη με τους βουλευτές της ΝΔ να φωνάζουν «ντροπή» στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη διακοπή της συνεδρίασης σχολίασε με ανάρτησή του στο Facebook o Παύλος Πολάκης αναβάζοντας φωτογραφία με το έμβλημα της χούντας.

H ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη

«Ο κ. Πολάκης, παρά τη διακοπή της συνεδριάσεως, καθώς κατά τον Πρόεδρο παραβίαζε τον κανονισμό, αρνείται να κατέβει από το βήμα και φωνάζει επί δεκάλεπτο μόνος του. Δεν έχω μιλήσει καθόλου. Λυπούμαι που δεν τον συγκρατούν και ένας βουλευτής και πρώην υπουργός γίνεται τόσο ρεζίλι», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κ. Αθανασίου σκέφτηκε προς στιγμήν, σε συνεννόηση με τον κ. Τασούλα, να καλέσει τους άνδρες της ασφάλειας να απομακρύνουν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που αρνούνταν να συμμορφωθεί και να κατέβει από το βήμα.

Απουσία από τη Βουλή του Προέδρου της Βουλής στη θέση του Προεδρεύοντα επέστρεψε όμως -μετά τη διακοπή- ο Βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας ως Αντιπρόεδρος της Βουλής, μεταφέροντας, ωστόσο, μήνυμα του κ. Τασούλα. Συγκεκριμένα, «επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Βουλής και μου ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίασης της Βουλής για σήμερα. Ο κ. Πολάκης δεν θα μεταβάλλει τον χώρο του Κοινοβουλίου σε χώρο φτηνού ακτιβισμού και κατάληψης, διασύροντάς τον. Όσοι τον ανέχονται και τον καλύπτουν έχουν τεράστιες ευθύνες» ανέφερε, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Μπούρας.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί σήμερα και όπως γίνεται αντιληπτό θα διεξαχθεί σε τεταμένη ατμόσφαιρα μετά το χθεσινό επεισόδιο.

Πόλεμος ανακοινώσεων

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλά για «πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή της Νέας Δημοκρατίας», αναφερόμενος στα όσα εκτυλίχθηκαν κατά την τοποθέτηση του κ. Πολάκη.

Λίγο αργότερα, μάλιστα, εξέδωσε και νέα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που άρχει ο λαός. Και ο λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα των πολλών, της πλειοψηφίας, όχι των ολιγαρχών, των εταιρειών, των μεσαζόντων και των λογοκριτών. Ο Λουδοβίκος ο 16ος το κατανόησε καθυστερημένα στη Γαλλική Επανάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης αρκεί να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές».

Για απαξίωση του πολιτεύματος και ευτέλεια της πολιτικής ζωής κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της για το επεισόδιο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη στην Βουλή.

«Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα του ήθους και της ευπρέπειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Πολάκη, επιδιώκει την απαξίωση του πολιτεύματος, τον διχασμό και την ευτέλεια της πολιτικής ζωής. Δεν θα τους παρακολουθήσουμε, γιατί ούτε είμαστε και ούτε θα γίνουμε όμοιοί τους. Οι κανόνες της δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου θα δίνουν κάθε φορά, με θεσμικό τρόπο, τις κατάλληλες απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσής τους», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της.

Το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ

Με αυστηρότητα και κάνοντας λόγο για χουλιγκανική σύγκρουση, σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής τα όσα συνέβησαν στη Βουλή με τη στάση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, που οδήγησαν στη διακοπή της συνεδρίασης.

Το ΚΙΝΑΛ αναφέρει συγκεκριμένα στο σχόλιό του:

«Η αποψινή θλιβερή εικόνα στο Ελληνικό κοινοβούλιο επιβεβαιώνει ότι κάποιοι συνειδητά επιδιώκουν τον ολοένα και βαθύτερο ευτελισμό των θεσμών.

Η χουλιγκανικού χαρακτήρα σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε πρωτοφανείς καταστάσεις και μετατρέπει τη Βουλή των Ελλήνων σε Βουλή μιας τριτοκοσμικής χώρας

Μαζί δημιουργούν και συντηρούν τοξικό κλίμα που ενισχύει την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών για την πολιτική και υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Αυτές οι εικόνες και αυτές οι συμπεριφορές δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.