ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Πλεύρη - Ξανθού για τους ανασφάλιστους: «Κάνατε κοινωνική πολιτική στα Βαλκάνια»

Θάνος Πλεύρης
Συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για την κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, για την κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για την κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η κύρια αντιπαράθεση στο θέμα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης έχει να κάνει με τον νομικό χαρακτήρα του νέου ιδρύματος ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου, όπως ήταν η αρχική πρόθεση της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δίπλα σε αυτήν την αντιπαράθεση, άνοιξε το ζήτημα των ανασφάλιστων και οι αλλαγές που έρχονται από την 1η Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι, οι ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να συνταγογραφούν διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα, μόνο σε δημόσιες δομές υγείας και όχι σε ιδιώτες γιατρούς. Στο σκεπτικό της ρύθμισης αυτής, περιλαμβάνεται ο έλεγχος της προκλητής ζήτησης και της σπατάλης. Η εφαρμογή της ρύθμισης έχει αναβληθεί, λόγω της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ αυτό το διάστημα, από την πανδημία του κορονοϊού.

Υπερασπιζόμενος την πρόνοια της κυβέρνησης για τους ανασφάλιστους πολίτες, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η νοσοκομειακή περίθαλψή τους κατέστη δυνατή με Υπουργική Απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ η φαρμακευτική κάλυψη, με σχετική απόφαση του διαδόχου του, Μάκη Βορίδη. Ο κ. Ξανθός από την πλευρά του, απάντησε ότι αυτή η Υπουργική Απόφαση «συσσώρευσε κόσμο στις τριμελείς επιτροπές των νοσοκομείων και έκανε ανασφάλιστους ανθρώπους να πηγαίνουν να παρακαλάνε τους διοικητές» και «τους χρεώνατε νοσήλια, τα οποία τα βρήκαμε εμείς 28 εκατ. βεβαιωμένα χρέη στις ΔΟΥ και 150 εκατ. στα λογιστήρια των νοσοκομείων, το οποίο το παγώσαμε».

«Εμείς», ανταπάντησε ο κ. Πλεύρης, «ορίσαμε τριμελείς επιτροπές για να γίνεται αξιολόγηση, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τους νόμιμους κατοίκους έδωσε πρόσβαση και στους παράνομα ευρισκόμενους. Επί ημερών σας, έρχονταν από γειτονικές χώρες για χειρουργεία στη Θεσσαλονίκη και γένναγαν στα Γιάννενα. Με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων κάνατε κοινωνική πολιτική στα Βαλκάνια», είπε ο υπουργός Υγείας.

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στο νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, είχε πει ότι τα νοσοκομεία που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), είναι κατά 70% αποδοτικότερα από αυτά του Δημοσίου τομέα ως προς τη διαχείριση, την εξοικονόμηση πόρων και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών. Επικαλέστηκε, δε, προς τούτο, σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετατίθενται για την 1η Μαρτίου οι αλλαγές στη συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους πολίτες