ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας για νέα μέτρα στην ενέργεια: Θα στηρίζουμε τους πολίτες όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Κώστας Σκρέκας
«Κανείς δεν ξέρει πως θα διαμορφωθούν οι διεθνείς τιμές και φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του πετρελαίου», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας
Intime News

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο διαρκεί η διεθνής ενεργειακή κρίση

Για τα νέα μέτρα ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Φεβρουάριο και τα οποία στοχεύουν στην ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας, μίλησε ο Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός Ενέργειας, ανέφερε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο διαρκεί η διεθνής ενεργειακή κρίση. Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως «φαίνεται ότι υπάρχει μια ελαφρά αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο», εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε μία ελαφρά μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε ξεκάθαρος πως «κανείς δεν ξέρει πως θα διαμορφωθούν οι διεθνείς τιμές και φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του πετρελαίου».

«Εκείνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση – γιατί δεν συνδιαμορφώνει τις τιμές – είναι να στηρίζει με τις όποιες δυνάμεις της, ώστε να απορροφά ένα τμήμα της αύξησης», ανέφερε στη συνέχεια και υποστήριξε «η Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας, δίνει τα περισσότερα χρήματα κάθε μήνα σε επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο».

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που από την 1η Ιανουαρίου του 2022 πήρε έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού για να στηρίξει οριζόντια όλες τις επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Επιδοτούμε με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Το μέτρο αφορά σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών τιμολογίων (βιομηχανία, εμπόριο, αγροτικά) και όλες αντίστοιχα τις κατηγορίες χρήσεων (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση)».

Εκείνο όμως που λέμε, επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, είναι ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός στήριξης, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά».

«Ζητάμε από την Ευρώπη να δημιουργήσει ένα ταμείο, τουλάχιστον 100 δισ ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Όσον αφορά στην κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, τα οποία έκριναν ως ανεπαρκή σημείωσε “Ακούω την κριτική αλλά δεν βλέπω προτάσεις. Από που θα μπορέσουμε να βρούμε περισσότερα χρήματα και πως για να μπορέσουμε να διαθέσουμε».

«Ήδη προσεγγίζουν τις 100.000 τα νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αίτηση για το “Νέο εξοικονομώ», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που πήρε παράταση έως 15 Μαρτίου επεσήμανε τέλος ο υπουργός και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: Επιδότηση 39 ευρώ στο ρεύμα για τα νοικοκυριά και 65 ευρώ για τις επιχειρήσεις