ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Συντελείται επέλαση των «γαλάζιων» παιδιών στο κράτος

Τσίπρας: Συντελείται επέλαση των «γαλάζιων» παιδιών στο κράτος
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων
INTIME

«Πυρά» Τσίπρα στην κυβέρνηση με παρέμβασή του στη Βουλή

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, όχι μόνο για τις αλλαγές που ετοιμάζει στον ΕΦΚΑ, αλλά στο σύνολο της πολιτικής που έχει ασκήσει στο δημόσιο, αλλά και σε οργανισμούς που πέρασαν εν μέρει σε ιδιώτες, όπως η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων “γαλάζιων” golden boys» σε αυτούς τους οργανισμούς, με σκανδαλώδεις αυξήσεις μισθών και μπόνους, υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΦΚΑ, ανοίγει η «κερκόπορτα» για την επέλαση του κομματικού κράτους, αφού οι προσλήψεις δεν θα γίνονται από τον ΑΣΕΠ.

«Όλοι γνωρίζαμε ότι έρχεται η ενεργειακή κρίση μετά τη πανδημία. Δηλώνατε, δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια, ούτε στις τιμές της ΔΕΗ, ούτε των ιδιωτών παρώχων. Δεν αισθάνεστε άσχημα, την ώρα που η κοινωνία χειμάζετε, επειδή πολλαπλασιάστε το κόστος της ενεργειακής κρίσης.

Δεν αισθάνεστε άσχημα που φέρνετε νομοσχέδια που προκαλούν κοινωνική δυσφορία, όταν βλέπουν τους μισθούς των golden boys; Όταν γεμίζετε το δημόσιο με γαλάζια χρυσά παιδιά; Γαλάζια παιδιά παντού, όταν η κοινωνία στενάζει. Δεν ζητάτε καν τα ελάχιστα προσόντα. Γεμίσατε το δημόσιο με μετακλητούς και γαλάζια ρουσφέτια», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

«Γαλάζια» ρουσφέτια στη ΔΕΗ

Στη ΔΕΗ καταργήσατε την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις προσλήψεις, ανοίγοντας την πόρτα στα ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά τα ίδια κάνατε πάντα.

Μέσα σε μια τριετία το 90-93, διορίστηκαν 11.600. Αυξήσατε κατά ένα τρίτο το δυναμικό με ρουσφέτια. Και μάλιστα 8.700 σε μια χρονιά. Τα ίδια λέγατε και τότε, θεωρείται το κράτος τσιφλίκι σας. Είναι στο DNA σας.

Πόσες Γενικές Διευθύνσεις βρήκατε στη ΔΕΗ το 2019; Επτά. Πόσες τις κάνατε εσείς σήμερα; Δέκα Πέντε! Από 27 διευθυντές το 19, σήμερα έχει 105 με 70 νεοφερμένους από την «αγορά» από εσάς. Από 60 βοηθούς διευθυντές σήμερα έχει 250! Μαγαζί σας ήταν η ΔΕΗ και μαγαζί σας το ξανακάνετε.

Και δώρο στα funds τη περιουσία του ελληνικού λαού. Δώσατε σε μια νύχτα 15%, χωρίς να εισπράξετε ευρώ, αλλά βάζοντας και από πάνω 100 εκατομμύρια στην ΑΜΚ. Και τη μετατρέψατε από εταιρεία κοινής ωφέλειας σε εταιρεία ωφέλειας των «γαλάζιων γκόλντεν μπόις» και των ιδιωτών επενδυτών. Που κερδίζουν πάνω στη συμφορά των νοικοκυριών.

«Κέρδη της ΔΕΗ πάνω στη δυστυχία»

Μαθαίνουμε από πηγές της ίδιας της εταιρίας για λειτουργική κερδοφορία στα 850 εκατ. ευρώ για το 2021. Την ώρα που οι λογαριασμοί κλείνουν σπίτια και επιχειρήσεις.

Αλλά αμοιβές του Προέδρου και Διευθύνοντος κου Στάσση, εξαπλασιάστηκαν σε σχέση με τις αμοιβές του κου Παναγιωτάκη επί ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε κύριοι συνάδελφοι πόσο φτάνει η αμοιβή του κου Στάση, μαζί με τα μπόνους;

360.000 ευρώ ετησίως με τα μπόνους. Ξέρετε ποιος είναι ο μισθός του πρωθυπουργού; 85.000 ευρώ. Τέσσερις φορές περισσότερα. Πλάκα μας κάνετε; Γιατί να ιδρώσει ο κος αυτός για τις αυξήσεις στα τιμολόγια; Στα παλιά του τ απαπούτσια και στα δικά σας.

Αλλά τα ίδια και χειρότερα κάνετε και σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου. Τους αλώνουν τα “γαλάζια χρυσά παιδιά”.

«Ρουσφέτια» στον ΔΕΔΔΗΕ

Στον ΔΕΔΔΗΕ «στελέχη από τη αγορά» καταλαμβάνουν θέσεις στο οργανόγραμμα, με μόνο κριτήριο την πολιτική τους ταυτότητα.

Και μάλιστα σε διευθυντικές θέσεις που δημιουργούνται ειδικά για αυτούς. Έντεκα νέες θέσεις διευθυντών για πολιτικούς σας φίλους με εντολές το Μαξίμου. Αύξηση των αμοιβών για τους Διευθυντές και Γενικούς Διευθυντές που υπερβαίνουν πλέον το πλαφόν των 4.650 ευρώ το μήνα.

Και πάρτι αυθαιρεσίας με τα μπόνους, λίγες μέρες πριν λήξει το έτος, ώστε να πάρουν τα γαλάζια παιδιά του ΔΣ το 100% των χρυσών bonus., εως και 50% επί των μικτών αποδοχών, δλδ έως 60.000 ευρώ!. Δεν είναι και άσχημα. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Και ποια είναι τα αποτελέσματα της γαλάζιας άλωσης στον ΔΕΔΔΗΕ και στη ΔΕΗ;

Ο άριστος ΔΕΔΔΗΕ ήταν απόλυτα απροετοίμαστος σε Μήδεια και Ελπίς! Πέντε μέρες χωρίς ρεύμα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

«Είμαστε πρώτοι στις αυξήσεις στο ρεύμα»

Πουλήσατε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε κάποιο fund το οποίο χωρίς κανένα ρίσκο και δέσμευση επενδύσεων, ούτε τεχνογνωσία, απλά θα γράφει κέρδη κάθε χρόνο.

Και το ίδιο με το 17% της ΔΕΗ. Τι καταφέρατε; Να βυθίσετε τη χώρα σε ενεργειακή φτώχια. Η Ελλάδα στέφεται για συνεχόμενους μήνες «πρωταθλήτρια» ακρίβειας στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη,

Και όλο και περισσότεροι πολίτες και επιχειρηματίες αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν.

Υποφέρει όλη η κοινωνία και η αγορά από τα γαλαζια παιδιά και τη γαλάζια εμμονή στις νεοφιλελεύθερες συνταγές. Που αν κάποτε ήταν προβληματικές, σήμερα είναι καταστροφικές και επικίνδυνες.

«Εξαιτίας σας εκκρεμούν οι συντάξεις»

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 367.000 εκκρεμότητες κύριων, επικουρικών και εφάπαξ και κατάφερε να τις μειώσει κατά 70% - αφήσαμε 107.000 εμείς. Σήμερα, οι εκκρεμότητες είναι πάλι σχεδόν εκεί που τις παραλάβαμε το 2015 – 340.000. Σύνταξη σε μια μέρα, με ένα μόνο κλικ διαφημίζατε – ούτε το λογισμικό δεν υπάρχει σε λειτουργία ακόμα.

Δεν παρατείνατε καν το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ του ΣΥΡΙΖΑ – το οποίο όλοι οι φορείς επαίνεσαν - και τις συμβάσεις των 680 νέων επιστημόνων που είχαν εκπαιδευτεί ήδη μήνες στην έκδοση συντάξεων. Προτιμήσατε την είσοδο των ιδιωτών στην κοινωνική ασφάλιση με πολλαπλάσιο κόστος για τον ΕΦΚΑ.

«Καταργήσατε τη 13η σύνταξη»

Τι άλλο ξηλώσατε; Τη μόνιμη 13η σύνταξη που θεσπίσαμε το Μάιο του 2019, με πρόβλεψη 900 εκατ. ετησίως. Και που θα πάνε τελικά αυτά τα χρήματα, αντί για τους συνταξιούχους; Με το νόμο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής σύνταξης αποκαλύφθηκε ότι τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση για το νέο επικουρικό ταμείο. Φαίνεται ότι και η 13η σύνταξη θυσιάζεται προς όφελος αποκλειστικά των ασφαλιστικών εταιρειών και των golden boys.

«”Κερκόπορτα” για την άλωση του δημοσίου»

Με το νέο νομοσχέδιο δήθεν εκσυγχρονισμού του, ο ΕΦΚΑ από κτήμα και περιουσία των μετόχων του – δηλαδή των ασφαλισμένων του, γίνεται λάφυρο στα χέρια μιας κομματικής κάστας και χορηγός των γαλάζιων golden boys που εφορμούν ξανά στο κράτος με χρυσά κουτάλια.

Συγκεκριμένα:

Οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές του ΕΦΚΑ δύνανται να επιλέγονται με τριετή θητεία, όχι μόνο από το Δημόσιο, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.

Τα στελέχη του δημοσίου με χρόνια προϋπηρεσία και περγαμηνές θα παραμερίζονται με ευκολία για να προσληφθούν οι «ημέτεροι» με διάτρητες διαδικασίες επιλογής.

Οι προκηρύξεις θα διενεργούνται όχι από τον ΑΣΕΠ, αλλά με την «σύμπραξη» του ΑΣΕΠ.

Τα κριτήρια επιλογής φυσικά θα είναι σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφικά, αφού θα καθορίζονται με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ στο οποίο ως γνωστόν ο εκάστοτε διορισμένος από την κυβέρνηση Διοικητής, «έχει» την σχετική πλειοψηφία.

Τραγική ειρωνεία;

Αυτή η διάταξη έρχεται να ακυρώσει στην πράξει την περίφημη διαδικασία, για τα επιτελικά στελέχη του δημοσίου, που ψηφίστηκε μόλις πριν 1,5 χρόνο.

Με αυτή τη διάταξη δεν πλήττεται μόνο ο ΕΦΚΑ, αλλά ανοίγει μια κερκόπορτα για την επέλαση του κομματικού κράτους σε όλο το Δημόσιο.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι το διαβατήριο για το μεγάλο φαγοπότι του γαλάζιου κομματικού στρατού και των κρατικοδίαιτων ελίτ.

Δεν θα παίξουμε σε αυτό το γήπεδο, της αναξιοκρατίας και του κομματικού κράτους. Αυτό τον νόμο θα τον καταργήσουμε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.