ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι άξονες του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα – Οι διαφωνίες με τους χειρισμούς Μητσοτάκη

Οι άξονες του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα – Οι διαφωνίες με τους χειρισμούς Μητσοτάκη
Η θέση Τσίπρα είναι ότι μετά την εκλογή Μπάιντεν, το 2021 η Κυβέρνηση έπρεπε να προωθήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία

Για κακοστημένο θέατρο Μητσοτάκη κάνουν λόγο στην Κουμουνδούρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια να αποτελεί ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας. Έχει κυβερνήσει επί τεσσεράμισι χρόνια και είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όπως σημειώνουν τα κορυφαία στελέχη του, δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού και υποδείξεις από κανέναν – ειδικά από τη Δεξιά.

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι με αφορμή το εξοπλιστικό πρόγραμμα – «μαμούθ» που ψηφίστηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, ότι η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχείρησαν να παίξουν ένα «κακοστημένο θέατρο».

Όπως τονίζουν συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό στρατόπεδο προσπάθησε να αναδειχθεί ως ο «κήρυκας της εθνικοφροσύνης», στιγματίζοντας, παράλληλα, όσους διαφωνούν με τους χειρισμούς τους, σχεδόν ως «ανθέλληνες» - λέξη που χρησιμοποίησε κατά τη συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρα και την οποία απέσυρε μετά από διαμαρτυρία του πρωθυπουργού, χωρίς ωστόσο να αλλάξει το νόημα των όσων είπε στη συνέχεια.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζουν ότι το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς. Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε με επιχειρήματα τρεις τομείς στους οποίους υπάρχει κάθετη, ουσιαστική και επί της αρχής διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑμε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της.

Εξοπλιστικά

Στο ζήτημα των εξοπλισμών, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει πως η θέση Μητσοτάκη είναι ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει μείνει πίσω την τελευταία δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης και αυτό δικαιολογεί λογικές υπερεξοπλισμού σήμερα.

Με βάση αυτή την «πρόφαση», το Μαξίμου ζητάει να έχει «λευκή επιταγή» ως προς την αγορά εξοπλιστικών, ακόμα και αν το κάνει εκτός διαδικασιών. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως ο πρωθυπουργός δεν διέψευσε τοποθέτηση Τσίπρα ότι στρατιωτικά επιτελεία ενημερώθηκαν για 6 επιπλέον Ραφάλ από την εξαγγελία του στη ΔΕΘ.

Η θέση του Αλέξη Τσίπρα επί του θέματος, είναι ότι όλες οι εξοπλιστικές δαπάνες θα πρέπει να εντάσσονται στις λογική της «επαρκούς άμυνας» και να βασίζονται σε διαφάνεια, στις προβλεπόμενες διαδικασίες και σε έναν ολοκληρωμένο προγραμματισμό. Ειδικά σε μία περίοδο εντεινόμενων οικονομικών δυσκολιών για τον ελληνικό λαό και ειδικά δεδομένων των συνθηκών που οδήγησαν στην οικονομική κρίση - εν μέσω σκανδάλων για εξοπλιστικά.

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο αυτό, ήταν η δική τους κυβέρνηση που προώθησε το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα το 2017 (αναβάθμιση F16), υπερψήφισε τις φρεγάτες και τα 18 Ραφάλ, αλλά καταψηφίσε τα 6 επιπλέον Ραφάλ και την «σκανδαλώδη» -όπως τη χαρακτηρίζουν- σύμβαση για το Κέντρο στην Καλαμάτα, όπως και την προοπτική αγοράς F35.

Ελληνοαμερικανική Συμφωνία

Το ζήτημα της Ελληνοαμερικανικής νέας Συμφωνίας που θα συζητηθεί σύντομα στη Βουλή, είναι λεπτό. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφώνησε δημόσια με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού υπήρξε έντονη ενόχληση.

Εκείνος που «έσβησε τη φλόγα», πριν μετατραπεί σε «πυρκαγιά», ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που ταξίδεψε στις ΗΠΑ και διαβεβαίωσε τους αρμόδιους παράγοντες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται απόλυτα τις συμμαχικές υποχρεώσεις της χώρας μας.

Αυτή είναι, άλλωστε και η θέση του Αλέξη Τσίπρα. Η Ελλάδα, προφανώς, και σέβεται τις δεσμεύσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, προωθεί τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ -που καθιερώθηκε όταν ήταν πρωθυπουργός, αλλά έχει άξονα μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Αντίθετα, λένε, η θέση Μητσοτάκη δεν είναι απλά ότι «η Ελλάδα ανήκει στη Δύση» αλλά ότι η Ελλάδα αποτελεί «το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς» και ότι αυτό επιτάσσει «η Ιστορία, ο Πολιτισμός και η Γεωγραφία μας».

Το θέμα, πάντως, συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Εκεί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τα παραπάνω, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής και να μην βασίζονται σε δογματισμούς.

Η συμφωνία για επ’ αόριστον παραχώρηση στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ειδικά της Αλεξανδρούπολης - βάζει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή μεγάλων νατορωσικών εντάσεων. Και αυτό γίνεται, μάλιστα, όχι μόνο χωρίς ανταλλάγματα, όχι μόνο εν μέσω πολύ δύσκολων διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για φτηνότερες τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου, αλλά με τις ΗΠΑ να λαμβάνουν δυσμενείς αποφάσεις για τα ελληνικά συμφέροντα (Eastmed).

Πάντως, ως προς το τελευταίο σκέλος, το θέμα της Αλεξανδρούπολης άνοιξε για πρώτη φορά επί πρωθυπουργίας Τσίπρα. Ήταν και τότε δεδομένο ότι οι αμερικανοί δεν ήθελαν τη συγκεκριμένη βάση από «καπρίτσιο», αλλά ως στρατηγικό σημείο για την προώθηση των Ενόπλων Δυνάμεων τους προς την Ανατολή, με προφανή στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας.

Ελληνοτουρκικά

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι όσο η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι δεν μπορούν να γίνονται βήματα μπροστά στον ελληνοτουρκικό διάλογο, όσο η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο, τότε προωθείται ένας προσχηματικός διάλογος, τόσο σε σχέση με τις διερευνητικές όσο και με τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, τονίζει ότι το κυβερνητικό αφήγημα είναι πως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να αξιοποιηθούν για να εκδίδουν φιλικές δηλώσεις σε σχέση με τις ελληνικές θέσεις, ενώ οι χώρες της περιοχής απομονώνουν την Τουρκία ως χώρα-ταραξία.

Η θέση Τσίπρα είναι ότι μετά την εκλογή Μπάιντεν, το 2021 η Κυβέρνηση έπρεπε να προωθήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία με συναντήσεις στο πιο υψηλό επίπεδο όπως έχει γίνει ιστορικά από σειρά Ελλήνων Πρωθυπουργών που πήραν την πολιτική πρωτοβουλία μετά από εξίσου δύσκολες αν όχι πολύ χειρότερες κρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε να αξιοποιηθούν τόσο οι ευρωτουρκικές σχέσεις όσο και οι περιφερειακές σχέσεις με την Τουρκία. Το γεγονός ότι αυτό δεν έγινε για 9 μήνες είναι πλήγμα για την Ελλάδα διότι τώρα η Τουρκία αρχίζει και αποκαθιστά τις σχέσεις της με πολλές σημαντικές χώρες -η απομόνωση της Τουρκίας είναι ένας μύθος- και επανέρχεται ακόμα πιο δυναμικά σε επιθετικές θέσεις - έγερση στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 δήθεν θέματος κυριαρχίας που συνδέεται με μη αποστρατιωτικοποίηση νησιών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.