ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία - Τι συζητήθηκε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Φωτογραφία αρχείου

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία μετά την κλιμάκωση των τελευταίων ωρών, από τη στιγμή δηλαδή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι αναγνωρίζει την αυτονομία του Ντονέντσκ και του Λουγκάνσκ.

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είναι το ζήτημα ασφάλειας της ελληνικής ομογένειας στη Μαριούπολη.

Παράλληλα επί τάπητος τέθηκε και ο αντίκτυπος της ουκρανικής κρίσης στο ενεργειακό πεδίο. Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Σημειώνεται πως στη χώρα μας το 40% με 45% περίπου των ετήσιων ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από τη Ρωσία και η βασική εκτίμηση είναι πως δεν θα πληγεί η ασφάλεια εφοδιασμού, με δεδομένο ότι η Ελλάδα προμηθεύεται αέριο μέσω του αγωγού Turkstream και δεν γίνεται η διοχέτευση μέσω Ουκρανίας.

Πάντως στην κυβέρνηση θεωρούν δύσκολο να κλείσουν τελείως οι στρόφιγγες από τη Ρωσία. Ωστόσο σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης είναι ήδη έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο που προβλέπει την προμήθεια ποσότητας LNG μέσω της Ρεβυθούσας.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν όποια κενά προκύψουν και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως ο TAP, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γυρίσουν στο πετρέλαιο μονάδες που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Επίσης υπάρχουν συμφωνίες με την Αλγερία για να μεταφερθεί LNG με πλοία προς τη χώρα μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για το φυσικό αέριο λόγω της κλιμάκωσης στην Ουκρανία – Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Πούτιν: Αναγνώρισε τους αυτονομιστές της Ουκρανίας - Πόλεμος προ των πυλών στην Ευρώπη