ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Βραχυκύκλωμα» στην «Ομπρέλα» προκάλεσε ο Τσακαλώτος

ΣΥΡΙΖΑ: «Βραχυκύκλωμα» στην «Ομπρέλα» προκάλεσε ο Τσακαλώτος
«Άναψε φωτιές» η συνέντευξη Τσακαλώτου

Αναταράξεις στην Κουμουνδούρου από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού

Τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιθανότατα θα προσδοκούσε, προκάλεσε με τα όσα είπε στην «Καθημερινή», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εκτός από την έντονη αντίδραση της βάσης, αλλά και ορισμένων στελεχών της πλειοψηφίας, προβληματισμός φαίνεται πως υπάρχει και στην «Ομπρέλα», δηλαδή τη μειοψηφική τάση του κόμματος στην οποία και παίζει ρόλο πρωταγωνιστή, καθώς κανένα στέλεχος της δεν έχει βγει να υπερασπιστεί τα λεγόμενα του.

Το ερώτημα σε τι ακριβώς αποσκοπούσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών όταν αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την έμμεση επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμα δεν έχει απαντηθεί στην Κουμουνδούρου. Κανένας από τους στενούς συνεργάτες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ -αρκετοί εκ των οποίων «αναγνώρισαν» τον εαυτό τους στους «κακούς συμβούλους» που ο αρχηγός τους επιλέγει, δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα σε αυτό.

Ο μοναδικός που θα μπορούσε, είναι ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το θέμα είναι ότι επέλεξε να προχωρήσει σε μία ενέργεια που ήξερε ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Αφενός εξαιτίας του πολιτικού χρόνου, αφετέρου για το περιεχόμενο των δηλώσεων του, αλλά και την επιλογή του μέσου που αυτές έγιναν.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι επέλεξε την «Καθημερινή» για να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή μέσω της «ναυαρχίδας» της συντηρητικής παράταξης – η οποία, κατά γενική ομολογία, είναι μία από της καλύτερες και εγκυρότερες εφημερίδες στη χώρα.

Παράλληλα, ο χρόνος που διάλεξε να το κάνει, δηλαδή την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οξύνει την αντιπολιτευτική του ρητορική, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για όλα τα στραβά και τα ανάποδα που συμβαίνουν στη χώρα, επίσης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος.

«Δεν γνώριζε ότι θα οδηγούσε με αυτές τις τοποθετήσεις του το κόμμα σε νέο κύκλο εσωστρέφειας;», αναρωτιούνται στελέχη που βρίσκονται κοντά στον τέως πρωθυπουργό.

Προφανώς και το περιεχόμενο των δηλώσεων του, αυτό καθ’ αυτό, δεν γίνονταν να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Όχι μόνο οι κρίσεις που διατύπωσε για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και οι συγκρίσεις με τον εαυτό του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη στις οποίες προχώρησε.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτό που «χτύπησε» περισσότερο στα μέλη της βάσης -αλλά και συνολικά στα στελέχη του κόμματος- ήταν το σημείο που αναφέρθηκε στην «αστική αυτοπεποίθηση» που διαθέτει. Η εν λόγω φράση τείνει πια να λάβει μορφή ανεκδότου, όχι μόνο στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, αλλά στο σύνολο της ελληνικής Αριστεράς.

«Σιγή» από την «Ομπρέλα»

Όπως δείχνουν οι αντιδράσεις των πρώτων ημερών, η συνέντευξη Τσακαλώτου προκάλεσε «βραχυκύκλωμα» στην «Ομπρέλα», δηλαδή την εσωκομματική ομάδα που απαρτίζεται από τους «53+» και τη λεγόμενη «παλιά φρουρά». Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και αργά το βράδυ της Τρίτης, κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος δεν βγήκε να τον υπερασπιστεί δημόσια.

«Αυτοπεποίθηση παίρνω μόνο από τις ιδέες της Αριστεράς», είπε στο Newsbomb.gr κορυφαίο στέλεχος της «Ομπρέλας», όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα του συντρόφου του, δείχνοντας να παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις.

Το ερώτημα που απασχολεί, πλέον, είναι το πως θα τοποθετηθούν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.