ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με Ακάρ στις Βρυξέλλες - Τι συζήτησαν

Ελληνοτουρκικά: Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με Ακάρ στις Βρυξέλλες - Τι συζήτησαν
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.
Υπουργείο Άμυνας

Με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας έρχεται λίγα 24ωρα μετά το γεύμα Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου διατυπώθηκε η βούληση να πέσουν οι τόνοι και να γίνουν βήματα περιορισμού των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τον Απρίλιο να υπάρξει συζήτηση για τα ΜΟΕ στην Άγκυρα και αν όλα κυλήσουν ομαλά και διατηρηθούν σε ένα καλό επίπεδο οι διμερείς σχέσεις, το φθινόπωρο να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών κατά πάσα πιθανότητα στη Θεσσαλονίκη.

Παρά τις δεσμεύσεις ωστόσο για αποκλιμάκωση της έντασης, οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν στο Αιγαίο, παραβιάζοντας το FIR Αθηνών είτε με μαχητικά είτε με ελικόπτερα είτε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η απάντηση βεβαίως που λαμβάνουν οι Τούρκοι είναι άμεση και δυναμική από την Πολεμική μας Αεροπορία, ωστόσο, αυτό που αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά είναι η αφερεγγυότητα της Άγκυρας, που από τη μια το παίζει ειρηνοποιός και διαμεσολαβητής για την ειρήνη στην Ουκρανία και από την άλλη δημιουργεί επικίνδυνες κατάστασεις στο Αρχιπέλαγος που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε «θερμό» επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Fake news ότι ζήτησα να καταθέσουν οι Ουκρανοί τα όπλα