ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το σύνθημα «ο Μητσοτάκης δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς»

Αλέξης Τσίπρας
Το θέμα των καρτέλ, είναι το δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας για τον ΣΥΡΙΖΑ
Intime

Ακόμα και πριν καταστεί η ακρίβεια το νούμερο ένα ζήτημα στη χώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για στρεβλώσεις στην αγορά της ενέργειας και των καυσίμων

Να αναδείξει τη ταξική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία είναι κατά την άποψη του ο λόγος που το διεθνές πρόβλημα της ακρίβειας πολλαπλασιάζεται στην Ελλάδα, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας, που επαναφέρει το σύνθημα «Ο Μητσοτάκης δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς».

Ακόμα και πριν καταστεί η ακρίβεια το νούμερο ένα ζήτημα στη χώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για στρεβλώσεις στην αγορά της ενέργειας και των καυσίμων, που οδηγούσαν -σε συνδυασμό με τους υψηλούς φόρους- στα ύψη τις τιμές. Με απλά λόγια, κατήγγειλαν την ύπαρξη καρτέλ που θησαύριζαν σε βάρος των καταναλωτών επικαλούμενοι τις ανατιμήσεις στα χρηματιστήρια ενέργειας.

Το πρόβλημα κατά την Κουμουνδούρου δεν έγκειται απλά και μόνο στο ότι υπάρχουν καρτέλ που ελέγχουν την αγορά και κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών. Το θέμα είναι πως κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα καρτέλ δουλεύουν με την ανοχή της κυβέρνησης - αν όχι με την άδεια της, γιατί αποτελούν τους «φίλους» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε την αισχροκέρδεια, τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας να παραμένουν άθικτα. Και στην ουσία δίνονται ψευδό-επιδοτήσεις ενώ ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας παραμένει αλώβητος», τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ζήτημα.

Το θέμα των καρτέλ, είναι το δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μία σειρά από πολιτικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, που θεωρούν ότι αποδεικνύουν τον ταξικό προσανατολισμό της κυβέρνησης. Ότι κάνει όλες τις «χάρες» στους κατέχοντες, προσφέροντας «ψίχουλα» στους μικρομεσαίους.

Αρχικά, οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζουν ότι οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, ωφελούν τις μεγάλες ιδιοκτησίες, επιβαρύνοντας τις μικρές. Το ίδιο, λένε, ότι συνέβη και με την κατάργηση των γονικών παροχών και στις δωρεές αξίας έως 800.000 ευρώ. Είναι μέτρα που σκοπό έχουν την ανακούφιση των πλουσίων και όχι των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση έκοψε 1.5 δις από τη λεγόμενη 13η σύνταξη που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ενώ από την κουβέντα δεν λείπουν και τα 7 δις των απευθείας αναθέσεων που δόθηκαν με πρόσχημα την πανδημία.

Αν σε αυτά προστεθούν και κάποιες αχρείαστες -όπως τις χαρακτηρίζουν- δαπάνες για εξοπλιστικά που ουδέποτε ζητήθηκαν από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τότε γίνεται ευκόλως αντιληπτό το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, υπογραμμίζουν από την Κουμουνδούρου.

Τώρα, όμως, που ήρθε η ώρα για πραγματική στήριξη της κοινωνίας, αναφέρουν οι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, το Μαξίμου προσφέρει σε μερίδα των πολιτών 13 ευρώ τον μήνα για καύσιμα, ενώ θα δώσει 200 ευρώ το Πάσχα στους χαμηλοσυνταξιούχους που θα «εξαφανιστούν» εξαιτίας των ανατιμήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Βενζινοπώλες σε Τσίπρα: «Με τις αυξήσεις στις τιμές, κερδισμένοι είναι μόνο οι κλέφτες»