ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι για να μιλήσει στη Βουλη ο Ουκρανός πρόεδρος

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι για να μιλήσει στη Βουλη ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφης
AP PHOTO

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ζελένσκι συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο ο κ. Μητσοτακης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων. Η ημερομηνία της ομιλίας του Προέδσρου της Ουκρρανίας θα οριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα δια της διπλωματικής οδού.

Μητσοτάκης για τις κυρώσεις στη Ρωσία: Να είμαστε προσεκτικοί

Στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, τη στάση της Ελλάδας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την πρόθεσή του να στηρίξει τους πολίτες αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος περιέγραψε ως «σκοτεινό« το κλίμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «εκτενέστατη δέσμη κυρώσεων, σε σύγκριση με οτιδήποτε έχουμε κάνει στο παρελθόν» που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.
«Και αυτές οι κυρώσεις έχουν σημαντικές συνέπειες. Θα δούμε τη ρωσική οικονομία να συρρικνώνεται, ίσως κατά 10%. Όλα τα κέρδη που έχει αποκομίσει η Ρωσία την τελευταία δεκαετία θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέσα σε ένα χρόνο. Πρόκειται λοιπόν για πολύ σημαντικές κυρώσεις» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος, ωστόσο, σημείωσε ότι «όσον αφορά την ενέργεια, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία».

Μιλώντας γενικότερα για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι κυρώσεις στη Ρωσία για την ευρωπαϊκή οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «σίγουρα, όλοι πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών μας. Αντιμετωπίζουμε σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις ως αποτέλεσμα του πολέμου και το ενεργειακό κόστος πραγματικά μας πλήττει. Πλήττει τους πολίτες μας».

Διεμήνυσε, δε, ότι «στο τέλος της ημέρας, μολονότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την Ουκρανία έχουμε επίσης την υποχρέωση να στηρίξουμε τους πολίτες μας ώστε να μην επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη από αυτά που μπορούν να αντέξουν».