ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: «Στοίχημα μας αποτελεί η παράταξη μας να είναι η ισχυρότερη προοδευτική δύναμη ευθύνης»

Ανδρουλάκης: «Στοίχημα μας αποτελεί η παράταξη μας να είναι η ισχυρότερη προοδευτική δύναμη ευθύνης»
Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
INTIME

«Στοίχημα μας αποτελεί η παράταξη μας να είναι η ισχυρότερη προοδευτική δύναμη ευθύνης στον τόπο», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη περιόδευσε το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ είχε συναντήσεις στο δημαρχείο με παράγοντες της αγοράς και στελέχη του κόμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης περπάτησε στην αγορά, μπήκε σε καταστήματα, μοίρασε φυλλάδια με τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια και συνομίλησε με πολίτες.

Στη συνέχεια μίλησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει την κρίση της ακρίβειας που ξεκίνησε όπως είπε πριν τον πόλεμο και κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του, με μια τεράστια όπως τη χαρακτήρισε ατολμία.

«Ένα μεγάλο στοίχημα για την παράταξη μας αποτελεί, να είναι η ισχυρότερη προοδευτική δύναμη ευθύνης στον τόπο, που θα μιλά για όλα υπεύθυνα και όχι μικροκομματικά», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης στο δημαρχείο Ευόσμου - Κορδελιού.

Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι υιοθετούν την αντίληψη ότι ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα, ότι διχάζουν εύκολα τον κόσμο και διαιρούν, αντί να ενώνουν για λόγους ψηφοθηρίας, ενώ θα έπρεπε, με «κοινωνική ευαισθησία, αλλά και με ρεαλισμό» να βάζουν στο τραπέζι του διαλόγου τα προβλήματα της χώρας και του λαού και να προωθούν λύσεις».

«Αυτή είναι η φιλοδοξία του ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατικής Παράταξης να γίνει η δύναμη που θα αναδείξει την πατρίδα μας στις διεθνείς εξελίξεις, να την κάνει να πρωταγωνιστήσει στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και να ανοίξει έναν άλλο δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας», πρόσθεσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για την «τεράστια δημοσιονομική επέκταση» ύψους 43 δισ. ευρώ, που εφάρμοσε μέσα στην πανδημία, την ίδια ώρα που, όπως είπε, προωθούσε φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις υψηλής αξίας μετοχών, ακινήτων, χρημάτων προς συγγενείς.

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι είναι δημοσιονομικά υπεύθυνος, ενώ επέδειξε στην κρίση της πανδημίας δημοσιονομική ανευθυνότητα και σήμερα δεν έχει το περιθώριο που έχουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη να κάνει παρεμβάσεις για να μειώσει το κόστος της ενέργειας», είπε ο Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Μήνες τώρα θα έπρεπε να πει: φορολογώ τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών γιατί υπάρχει κερδοσκοπία»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του κόμματος του και στις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος, ένα "νέο ΕΚΑΣ" για τους συνταξιούχους κόστους εξακοσίων περίπου εκατ. ευρώ, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ κ.α.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέκρινε και τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση και την υποκατάσταση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα με μεγάλο ποσοστό φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο, που έκανε, όπως είπε, τη χώρα πιο ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο στόχος είναι η ανθρακοποίηση και η πράσινη μετάβαση με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρόσθεσε:

«Πρέπει η χώρα να επενδύσει στις ΑΠΕ, αλλά πώς; Όχι όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση, οι ΑΠΕ να είναι επιλογή μόνο ισχυρών. Πρέπει οι ΑΠΕ να γίνουν μια επιλογή του κάθε Έλληνα πολίτη», είπε.

Αποκάλυψε ότι αυτό μπορεί να γίνει, μέσω του Εξοικονομώ κατ' Οίκον, με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, που θα εξασφαλίζουν αυτονομία ρεύματος και θα δίνουν το πλεόνασμα στο δίκτυο.

Για το πρόγραμμα «κοινωνικής κατοικίας», με φθηνό ενοίκιο προς φοιτητές και νέα ζευγάρια, επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι άλλες χώρες το ενέταξαν στο Ταμείο Ανάκαμψης για χιλιάδες οικίες, ενώ η χώρα μας μόνο για εβδομήντα σπίτια στην Αθήνα και τριάντα στη Θεσσαλονίκη.

Υπογράμμισε τέλος ότι η κυβέρνηση κατηύθυνε μόνο το 4,5% των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης προς τη δημόσια Υγεία, ενώ η Ιταλία το 10% και πρόσθεσε:

«Εμείς δε λαϊκίζουμε. Η απάντηση στο λαϊκισμό είναι μια. Το παράδειγμα μιας άλλης χώρας, που απαντά στο πρόβλημα. Αν αυτά που εμείς προτείνουμε, τα κάνουν οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούν να υλοποιηθούν και στην Ελλάδα», ανέφερε.

Ο κ. Ανδρουλάκης περιόδευσε μαζί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην αγορά του Ευόσμου, μοιράζοντας φυλλάδια με τις θέσεις του κόμματος, χαιρέτισε υπαλλήλους και καταστηματάρχες, συνομίλησε μαζί τους και άκουσε τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου στη σύσκεψη που ακολούθησε στο δημαρχείο Ευόσμου - Κορδελιού.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Θα αγωνιστώ να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ, το σύμβολο αναγέννησης των σοσιαλδημοκρατικών ιδεών