ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kυριάκος Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται σημαντικά από 1η Μαΐου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Intimenews

«Γνωρίζω καλά πόσο ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί για εξωγενείς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει την οικονομία από τον εισαγόμενο πληθωρισμό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου 2022.

Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ, ύψους 1,5 δισ, για φτηνή στέγη σε εργαζόμενους προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» τόνισε πως «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά σημαντικό γιατί αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο για μία προοδευτική πολιτική στα ζητήματα της εργασίας», ενώ σημείωσε πως η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%.

«Ζούμε σε ένα εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον αλλά οι προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανεργία λόγω της πανδημίας διαψεύστηκαν γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να στηρίξει τους πολίτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών το τελευταίο διάστημα έχει επιβαρυνθεί, είπε ακόμη και πρόσθεσε πως προσπαθούμε να λάβουμε μέτρα για την ελάφρυνση. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι δημόσιοι πόροι θέλουμε να κατευθύνονται προς στοχευμένες πολιτικές εργασίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το πρώτο πρόβλημα είναι η μακροχρόνια αποχή από την εργασία. Πολλοί άνεργοι δεν είχαν βρει εργασία για διάστημα άνω του ενός έτους, ενώ 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση εδώ και μία δεκαετία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Ο πρωθυπουργός εξήγησε: «Το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε έχει να βάλει διασύνδεση μεταξύ επιχειρήσεων και αγοράς. Πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών, πρέπει να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες στους μακροχρόνια άνεργους αλλά και να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, ώστε οι δημόσιοι πόροι να μην σπαταλώνται σε επιδόματα.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα:

1) μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση. Στα τέλη του 2021 περισσότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ δεν είχαν βρει δουλειά για περισσότερο από 1 έτος. 1 στους 3 ήταν άνεργοι για πάνω από 5 χρόνια. Όμως την ίδια στιγμή που έχουμε δομικό πρόβλημα. Σήμερα 7 στους 10 εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις επειδή δεν βρίσκουν εργαζόμενους με προσόντα. Σε αυτή την αντίφαση πρέπει να απαντήσουμε. Είναι μια εθνική πρόκληση: όχι επιδοτώντας τη διαχείριση της ανεργίας αλλά επιδοτώντας την επιμόρφωση των ανέργων. Κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το προσωπικό του ψηφιακό σχέδιο δράσης. Και σε αυτό το μεσοδιάστημα θα επιδοτείται με 300 ευρώ και αυτό θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά. Ο εργαζόμενος θα εισπράττει το 50% του επιδόματος ανεργίας και αφού βρει δουλειά.

2) η ίδια η ποιότητα της κατάρτισης: Είναι πολύ σημαντικό τα προγράμματα να αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς. Δισεκατομμύρια ενδεχομένως κατευθύνθηκαν σε κατάρτιση που δεν βοήθησαν, δεν πέτυχε τον βασικό στόχο που ήταν η προσθήκη δεξιοτήτων για να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί. Θα ελέγχονται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης και θα αμείβονται σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους.

3) η ίδια η λειτουργία του ΟΑΕΔ- το έργο του εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ είναι σημαντικό, γιατί κληρονομήσαμε ένα γραφειοκρατικό και συνειδητά ανοργάνωτο οργανισμό. Αυτό υποδήλωνε την εκτεταμένη μαύρη εργασία, την εισφοροδιαφυγή. Θα διαγραφούν από τους καταλόγους όσοι παραμένουν για χρόνια χωρίς να το δικαιολογεί η οικονομική τους κατάσταση, ενώ θα διαγραφούν και όσοι επί 3 φορές έχουν αρνηθεί να εργαστούν σε κατάλληλες για αυτούς θέσεις. Οι άνεργοι έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, πρωτίστως προς τον εαυτό τους. Οφείλουν να κινητοποιηθούν και να ενταχθούν στη δράση».

Διαβάστε επίσης:

Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» η δεύτερη αύξηση – Πού θα φτάσει, ποια επιδόματα αυξάνονται