ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το Συνέδριο, η αισιοδοξία και η ευνοϊκή συγκυρία

ΣΥΡΙΖΑ: Το Συνέδριο, η αισιοδοξία και η ευνοϊκή συγκυρία

ΣΥΡΙΖΑ: Τα όσα έζησαν στην Κουμουνδούρου τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σίγουρα δεν ήταν εύκολα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε λιγότερο από έναν μήνα, βρέθηκε για πολύ μεγάλο διάστημα σε κατάσταση εσωστρέφειας και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν την απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πλέον, τα πράγματα δείχνουν πως αλλάζουν και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφές πως αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, εκτιμώντας ότι το 3ο Συνέδριο τους μπορεί να αποτελέσει το σημείο όπου θα ξεκινήσει η πορεία της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του καλοκαιριού του 2019.

Ο μόνος που έδειχνε να πιστεύει πραγματικά ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι εν τέλει σε θέση να διεκδικήσει την πρωτιά στις ερχόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο τέως πρωθυπουργός, αν και οι δημοσκοπήσεις δεν άφηναν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, εκτιμούσε ότι αργά ή γρήγορα θα τελείωνε η περίοδος της «μονοκρατορίας» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όχι γιατί διαθέτει μαντικές ικανότητες, αλλά διότι αντιλαμβάνονταν ότι σε μία περίοδο όπου η ανάγκη για έναν ισχυρό κράτος γίνονταν καθημερινά μεγαλύτερη, διαλύοντας βεβαιότητες για την ικανότητα του «αόρατου χεριού» της αγοράς να ρυθμίζει τα πάντα, οι νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πρακτικές δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σήμερα.

Και αν η παραπάνω εκτίμηση άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα εν μέσω πανδημίας, ήρθε η ακρίβεια να το επιβεβαιώσει. Αντικειμενικά έδειξε πως τα δόγματα πάνω στα οποία στήθηκε την τελευταία η Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνονται «κονφετί» την ώρα της μεγάλης κρίσης. Από αυτή την ανάλυση πήγαζε η αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα.

Με βάση τα παραπάνω, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να κουμπώσει σε μία ευνοϊκή συγκυρία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σταθερή μείωση στα ποσοστά της, την ώρα που η Κουμουνδούρου καταγράφει και εκείνη μικρή, αλλά σταθερή δημοσκοπική άνοδο.

Αυτή η συγκυρία θα φέρει σε δύσκολη θέση και τα στελέχη εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ που σκόπευαν να μετατρέψουν το Συνέδριο σε χώρο όπου εσωκομματικής σύγκρουσης. Σίγουρα θα καταθέσουν τις απόψεις τους και τις διαφωνίες τους, αλλά με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος των πολιτών θα βλέπει τι συμβαίνει στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο, για να ακούσει τις κυβερνητικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα θα μετατρέψουν το Συνέδριο σε «αρένα».

Επομένως, καθίσταται σαφές ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η αντεπίθεση της Κουμουνδούρου. Και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι η ευνοϊκή συγκυρία δεν θα πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη. Θα πρέπει ο ίδιος να πείσει ότι το σχέδιο του για μία «Νέα Αρχή» είναι ρεαλιστικό και αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί.