ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αέρας ανανέωσης και αντεπίθεσης - Τα χαμόγελα επιστρέφουν στην Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ: Αέρας ανανέωσης και αντεπίθεσης - Τα χαμόγελα επιστρέφουν στην Κουμουνδούρου

Όσα συνέβησαν την πρώτη μέρα του συνεδρίου - Αποθέωση στον Αλέξη Τσίπρα, οι σέλφι και το κλίμα που αλλάζει ριζικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Πολλά χαμόγελα σκόρπισε στα στελέχη και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη ημέρα του 3ου Συνεδρίου του κόμματος, καθώς για πρώτη φορά μετά από χρόνια πιστεύουν ότι μπορούν να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό και να αναδειχθούν εκείνοι σε πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές.

Χθες, από νωρίς το απόγευμα, η περίμετρος του κλειστού γυμναστηρίου Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, είχε γεμίσει από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Νεολαίοι, ηλικιωμένοι, ακόμα και παιδιά. Περίμεναν για ώρα υπομονετικά στην ούρα προκειμένου να μπορέσουν να ακούσουν από κοντά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι άνθρωποι που γέμισαν ασφυκτικά κάθε γωνιά του ολυμπιακού ακινήτου, δεν ήταν μόνο από το σώμα των 5.700 συνέδρων. Ήταν και απλά μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα κινητοποιήθηκαν για μία κομματική διαδικασία. Και εκείνο που μπορούσες να ξεχωρίσεις στο πρόσωπο τους, ήταν ένα μεγάλο χαμόγελο.

Στα πηγαδάκια μπορούσες να ακούσεις συζητήσεις για την πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώνεται υπό της νέες συνθήκες του πολέμου και της ακρίβειας. Το τελευταίο, ήταν το σημείο που οι περισσότεροι στάθηκαν. Άλλωστε, είναι μία κατάσταση που επηρεάζει τους πάντες και που φαίνεται να δημιουργεί ρωγμές στην κυβερνητική «μονοκρατορία».

Σταδιακά άρχισαν να εμφανίζονται και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές, μέλη των κεντρικών καθοδηγητικών οργάνων, πρώην υπουργοί. Αναμίχθηκαν με τα μέλη του κόμματος, τα χαιρέτησαν και σε πολλές περιπτώσεις έγιναν το επίκεντρο στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί.

Όταν, πλέον, ο κόσμος άρχισε να μπαίνει στη μεγάλη σάλα και στις κερκίδες του σταδίου, η βοή κάλυψε τα πάντα. Μάταιη ήταν η προσπάθεια των διοργανωτών να πείσουν τους παρευρισκόμενους να καθίσουν στις θέσεις τους, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες του Συνεδρίου. Οι συζητήσεις συνεχίζονταν, ενώ τα κινητά πήραν «φωτιά» από τις σέλφι φωτογραφίες.

Προφανώς γνώριζαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ξεκινήσει η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην προκαθορισμένη ώρα. Η «ώρα ΣΥΡΙΖΑ» έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια. Πάντως, λίγα λεπτά μετά τις 19.30 όλα πάγωσαν. Η ανακοίνωση του τιμητικού προεδρείου και το θερμό χειροκρότημα στη μνήμη του Μίμη Δαρειώτη, ήταν μία στιγμή ιδιαίτερα συγκινητική.

Το κλίμα άλλαξε εντελώς με την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στη σάλα και την άνοδο του στο πόντιουμ του ομιλητή. Καταχειροκροτήθηκε στην αρχή, στο τέλος, ενώ σε πολλά σημεία η ομιλία του διακόπηκε από τα συνθήματα της νεολαίας.

Ήταν σαφές ότι πάνω στον αρχηγό τους στηρίζουν τα μέλη του κόμματος την ελπίδα τους για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Τα μηνύματα των ξένων ηγετών, λίγο απασχόλησαν τους συνέδρους. Αντίθετα, άκουσαν με ενδιαφέρον τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜΕΡΑ25 και κυρίως του Νίκου Κοτζιά.

Μόλις ολοκληρώθηκε και αυτό το σκέλος, το κλειστό του Τάε Κβο Ντο άδειασε σε λίγα λεπτά, με το σώμα των Συνέδρων να ανανεώνει για το τριήμερο το ραντεβού του. Φεύγοντας, οι παρευρισκόμενοι είχαν και μία καλή κουβέντα να που για τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου, για την άριστη διοργάνωση της πρώτης ημέρας.