ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο του Συνεδρίου - Τα δέκα συμπεράσματα της Κουμουνδούρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο του Συνεδρίου - Τα δέκα συμπεράσματα της Κουμουνδούρου
Όπως σημειώνουν πηγές που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, το Συνέδριο επιβεβαίωσε «πως η αρχή του τέλους του εφιάλτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ήδη αρχίσει»
INTIME

Οι πρώτες εκτιμήσεις των επιτελών της Κουμουνδούρου για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ιστορία πέρασε το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής να είναι ικανοποιημένη από το πολιτικό αποτέλεσμα που παράχθηκε κατά το τετραήμερο που προηγήθηκε στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο, παρά την «παραφωνία» της τελευταίας στιγμής στη ψηφοφορία για το καταστατικό.

Όπως σημειώνουν πηγές που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, το Συνέδριο επιβεβαίωσε «πως η αρχή του τέλους του εφιάλτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ήδη αρχίσει». Από εδώ και πέρα, η ημερομηνία που έχουν «κυκλώσει» και την θεωρούν «ορόσημο», είναι η 15η Μαΐου. Και εκεί θα επενδύσουν πολιτικά το επόμενο διάστημα, στην επιτυχία της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας.

Η μαζική προσέλευση των ήδη εγγεγραμμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των πολιτών που θα εγγραφούν μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, κατά την Κουμουνδούρου θα έρθουν να επιβεβαιώσουν όχι απλά το τέλος του καθεστώτος Μητσοτάκη, αλλά και την αυγή μίας νέας προοδευτικής κυβέρνησης.

Μέχρι, όμως, να μπουν μπροστά οι μηχανές για την εσωκομματική διαδικασία, προέχουν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου. Και οι πρώτες εκτιμήσεις της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία είναι οι παρακάτω:

  1. Επιτυχία από τη μαζική προσέλευση και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για την κορυφαία κομματική διαδικασία. Περισσότεροι από 10.000 σύνεδροι, μέλη και πολίτες από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στις τετραήμερες διαδικασίες. Τόσο για το Συνέδριο αυτό καθ’ αυτό, όσο και για τα θεματικά τραπέζια, γινόταν διεξοδικός διάλογος για τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου και τα οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτα.
  2. Το μομέντουμ της διεξαγωγής του, αλλά και η οργάνωση του Συνεδρίου κρίνονται πολύ θετικά. Θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση χωρίς επιστροφή, λόγω των «εγκληματικών» -όπως τις χαρακτηρίζουν- επιλογών που εκτόξευσαν την κρίση ακρίβειας (έξι μήνες πριν τον πόλεμο), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς ανεβάζει τα ποσοστά του και κλείνει την ψαλίδα.
  3. Μετά την ευρύτατη αποδοχή της πρότασης Τσίπρα από τα ¾ του Συνεδρίου για απευθείας εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, επόμενος σταθμός είναι οι κάλπες της 15ης Μαΐου. Τα 61.600 μέλη του κόμματος αλλά και όσοι πολίτες θέλουν να ενταχθούν στις γραμμές του και να ενισχύσουν το αίτημα πολιτικής αλλαγής, θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για την ανάδειξη της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ «σε μία διαδικασία που θα είναι γιορτή της Δημοκρατίας με άμεση εμπλοκή όλων των μελών».

Στην κάλπη του προέδρου θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και όσοι θα παρουσιαστούν για να εγγραφούν μέλη του Κόμματος μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας, ενώ για την ΚΕ μόνο τα 61.600 μέλη που ήταν εγγεγραμμένα στο μητρώο του κόμματος ως τις 21/3.

  1. Με τους πολίτες να δυσκολεύονται οικονομικά, υποστηρίζουν ότι κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να υπερασπίζεται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές του. «Επιλογές που έχουν φέρει τη βαρβαρότητα της ανασφάλειας, των υπέρογκων λογαριασμών, της αδυναμίας να βγει ο μήνας».
  2. Στο πλαίσιο αυτό το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επισφράγισε ένα μίνιμουμ 5+1 προγραμματικών δεσμεύσεων για την επόμενη μέρα ως απόλυτες προτεραιότητες μίας προοδευτικής κυβέρνησης μετά την κάλπη της απλής αναλογικής. 5+1 δεσμεύσεις για ρεαλιστικό πρόγραμμα Προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική.
  3. Οι 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις αφενός είναι το ελάχιστο που απαντά στα μείζονα προβλήματα του κόσμου, αφετέρου αποτελούν πλέον τα ανοιχτά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στα οποία καλούνται να τοποθετηθούν όσοι αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικοί, πολίτες και κόμματα. Όσο βαθαίνει η κοινωνική κρίση και όσο πλησιάζουμε στις κάλπες, η τοποθέτησή τους θα είναι επιτακτική ανάγκη, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τους ίδιους τους πολίτες που θα θέλουν να ξέρουν πριν ψηφίσουν ποιος, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα.
  4. Η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Μητσοτάκη ως «λεφτόδεντρα», τονίζουν ότι έπεσε στο κενό, αφού ήδη από την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης της, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι έχει δώσει δείγματα γραφής σε παρεμφερή θέματα.
  5. Πέρα από τον απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων που έχει συζητηθεί σε όλες τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε σαφής αυτοκριτική και από τον Αλέξη Τσίπρα για αστοχίες της διακυβέρνησης.
  6. Ο γόνιμος, διεξοδικός και ευρύς διάλογος στο Συνέδριο επιβεβαίωσε την συμφωνία όλων στα μείζονα για την πολιτική του κόμματος, για τις κοινωνικές πολιτικές και προτεραιότητες, τις προγραμματικές δεσμεύσεις. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου και τα μηνύματα των εργασιών είναι απολύτως ξεκάθαρα. Το Σώμα υπερψήφισε ομόφωνα την Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου, το πιο σημαντικό δηλαδή, την πρόταση για ποσόστωση 50% στην εκπροσώπηση γυναικών (ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται από τα πρώτα κόμματα στην Ευρώπη με ισότιμη εκπροσώπηση φύλων), υπερψήφισε με πλειοψηφία σχεδόν 3/4 την πρόταση του Προέδρου για αλλαγές στο καταστατικό και εκλογή Προέδρου και ΚΕ από τη βάση του Κόμματος.
  7. Η διαδικαστική εμπλοκή που διαπιστώθηκε στη λήξη του Συνεδρίου και την οποία πιστεύουν ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει ο φιλοκυβερνητικός μιντιακός μηχανισμός, δεν είναι κάτι πρωτοφανές ούτε παράξενο σε ζωντανά και όχι προκάτ συνέδρια της Αριστεράς - και ειδικότερα ενός ανοιχτού και πολυτασικού δημοκρατικού κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται, συνεπώς, για κάτι ασυνήθιστο σε διαδικασίες της Αριστεράς, ούτε για κάποια μείζονα στρατηγικού χαρακτήρα διαφωνία.

Με λίγα λόγια, από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι η απάντηση σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητή εικόνα διχασμού, είναι σαφής και δόθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα: Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ηττημένοι, μόνο νικητές. Οι ηττημένοι είναι ο κ. Μητσοτάκης και το σύστημά του που μετρούν αντίστροφα για την κατάρρευση του καθεστώτος τους.

Διαβάστε επίσης:

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο - «Ξεκάθαρα τα μηνύματα των εργασιών»