ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κρίσιμο «στοίχημα» που έχασε η κυβέρνηση Παπαδήμου

Το κρίσιμο «στοίχημα» που έχασε η κυβέρνηση Παπαδήμου

Ένα στοίχημα φαίνεται να το χάνει οριστικά η κυβέρνηση Παπαδήμου, που ετοιμάζεται σε μια εβδομάδα να παραδώσει τη θέση της στην επόμενη, που θα προκύψει από τις κάλπες της 6ης Μαΐου.

Ο λόγος αφορά στο project της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που όχι μόνο δεν έμεινε στη μέση, όπως «φιλοδοξούσε» το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στην πραγματικότητα δεν άρχισε καν.

Το γεγονός ότι γι αύριο το μεσημέρι έχει ορισθεί υπουργικό συμβούλιο (το οποίο να είναι ενδεχομένως και το τελευταίο της παρούσας κυβέρνησης) προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, μάλλον, «δεν λέει» και πολλά πράγματα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα επιχειρήσει να «περάσει» την απαραίτητη πράξη υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Αν το κάνει, τότε, πραγματικά, θα έχει βάλει ένα λιθαράκι στην όλη προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα είναι μικρό. Και θα είναι η επόμενη κυβέρνηση αυτή η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί και αυτή την «καυτή πατάτα», που θα κρίνει ουσιαστικά το μέλλον του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες, πάντως, όλη η προετοιμασία βρίσκεται ακόμα σε πρωτόλειο στάδιο.

Η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει καν αξιολογήσει τα επιχειρησιακά σχέδια που της έχουν καταθέσει οι εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να αξιολογήσει τις προοπτικές τους στο μέλλον και να κρίνει α) αν υπάρχουν και β) πόσα κεφάλαια θα απαιτηθούν ανά περίπτωση, για να υλοποιηθούν.

Στο μεταξύ, όμως, ο χρόνος περνά, οι προθεσμίες τρέχουν και το καλοκαίρι πλησιάζει. Μαζί και το dead line που έχει τεθεί από την αρχή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία από μόνη της είναι εξαιρετικά περίπλοκη και απαιτεί πολύ χρόνο …