ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινήσεις πανικού και πολλά θολά σημεία βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Κινήσεις πανικού και πολλά θολά σημεία βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη
Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι αυτές οι σπασμωδικές κυβερνητικές κινήσεις γίνονται υπό το βάρος της δημοσκοπικής κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

ΣΥΡΙΖΑ: Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κρατούσαν «μικρό καλάθι» από την πρώτη κιόλας στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε στον Τύπο την πρόθεση του να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του ρεύματος.

Ως ημίμετρα, τα οποία όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα των αυξήσεων των τιμών του ηλεκτρικού, αλλά αντίθετα επιβραβεύουν την αισχροκέρδεια των εταιριών παραγωγής ενέργειας, χαρακτηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις εξαγγελίες που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από τα πολλά θολά σημεία στα λόγια του πρωθυπουργού, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι αυτές οι σπασμωδικές -όπως τις χαρακτηρίζει- κυβερνητικές κινήσεις γίνονται υπό το βάρος της δημοσκοπικής κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κρατούσαν «μικρό καλάθι» από την πρώτη κιόλας στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε στον Τύπο την πρόθεση του να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του ρεύματος. Και όπως αναφέρουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, δικαιώθηκαν, αφού υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να εστιάσει στην πηγή του προβλήματος.

Ποια είναι αυτή, κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρεύσει οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος, αρχικά, και οι πάροχοι στη συνέχεια. Και αυτοί δεν φαίνεται να θίγονται, προς ώρας. Αντίθετα, υπάρχει ένα ασαφές πλαίσιο για το καλοκαίρι, το οποίο παραμένει εντελώς θολό. Επίσης, θολό θεωρούν ότι παραμένει και το ζήτημα της επιστροφής των χρημάτων της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς δεν καθίσταται σαφές για ποια χρονική περίοδο μιλάμε.

Πάντως, αυτό που με σιγουριά λένε, είναι το ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα του κλάδου και γι αυτό εξακολουθεί να βαδίζει στη λογική που βάδιζε ως σήμερα, με την επιδότηση της κερδοφορίας των εν λόγω ομίλων από τα λεφτά των φορολογούμενων, επιδοτώντας επί της ουσίας τα κέρδη τους, αφήνοντας αλώβητο τον «μηχανισμό αισχροκέρδειας».

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να «παίξει άμυνα». Αντίθετα, επιλέγει να βγει στην επίθεση και να πιέσει την κυβέρνηση πάνω στο θέμα της αργοπορίας στο να ληφθούν μέτρα. Γιατί έπρεπε να περάσουν εννέα ολόκληροι μήνες και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να βρεθούν στην απελπισία; «Για να μην συγκρουστεί με τα καρτέλ του κλάδου που θησαύριζαν», απαντούν οι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου «εξαναγκάστηκε» να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, καθώς η δημοσκοπική κατρακύλα της Νέας Δημοκρατίας ήταν πλέον μη ελεγχόμενη. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «έντρομο πρωθυπουργό μπροστά στην οργή και την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας, προσπαθεί να πάρει κάποια μέτρα για να σώσει οτιδήποτε και αν σώζεται».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης αντί να πατάξει την αισχροκέρδεια, την επιδοτεί

Τσίπρας: «Αν αφεθεί αλώβητος ο μηχανισμός αισχροκέρδειας, τότε θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό»